Οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα απέναντι στην έμφυλη βία

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, οι Περιφερειακοί Σταθμοί της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα εκπέμπουν εδώ και μέρες το δικό τους μήνυμα κατά της έμφυλης βίας, με σειρά εκπομπών, αφιερωμάτων και συνεντεύξεων σε ραδιόφωνο και διαδίκτυο. Παράλληλα, καλύπτονται και προβάλλονται οι σχετικές κατά τόπους δράσεις.

Αναλυτικά:

Βόλος

Ολόκληρη την εβδομάδα έχει αφιερώσει στο θέμα της βίας κατά των γυναικών η ΕΡΤ Βόλου. Από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, μέχρι και την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, που είναι και η Διεθνής Hμέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών οι εκπομπές παρουσιάζουν όλες τις διαστάσεις του προβλήματος. Μεταξύ άλλων, αναλύεται το φαινόμενο της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών, προβάλλονται οι διαθέσιμες Δομές Υποστήριξης, και φιλοξενούνται σχετικές συνεντεύξεις.

Ενδεικτικά:

Η εκπομπή της ΕΡΤ Βόλου “Εδώ, εκεί και παντού”, αφιερωμένη στην Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών.


Η συγγραφέας του αστυνομικού μυθιστορήματος “Ο Θεριστής της Κυψέλης”, Έλενα Κορδέλλα, μιλά στην ΕΡΤ Βόλου και στη Βίκυ Καποτά, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών.

Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Βόλου, Απόστολου Ζαρκάδα – Βεργή, στην ΕΡΤ Βόλου, με την Ελένη Μανώλη, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Η Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου “Θέτις”, Ασημίνα Σέγκλια, και η κλινική ψυχολόγος-αναλύτρια εφαρμοσμένης συμπεριφοράς, Έλσα Μπάρδα, μιλούν στην ΕΡΤ Βόλου με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, για τη βία σε όλες της τις εκφράσεις.

Καρδίτσα 

Θα φιλοξενηθεί στη ραδιοφωνική εκπομπή “Θεσσαλικό Περισκόπιο” της ΕΡΤ Βόλου η κ. Καίτη Βελεσιώτου, Διευθύντρια του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας.

Παράλληλα, θα καλυφθεί διαδικτυακά και ραδιοφωνικά η ενημερωτική δράση «στο δρόμο», που αφορά διανομή υλικού και ευαισθητοποίηση στο ευρύ κοινό της πόλης από τα στελέχη του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας.

Φλώρινα

Το πρωί της Πέμπτης 25 Νοεμβρίου στις 10:35 θα μιλήσει ο Κοινωνιολόγος Ματθαίος Καργάκης του Συμβουλευτικού Κέντρου Φλώρινας ενάντια στην βία κατά των γυναικών στην ΕΡΤ Φλώρινας με αφορμή την Διεθνή ημέρα.

Τρίπολη

Το ραδιόφωνο της ΕΡΤ Τρίπολης θα έχει ειδική αφιερωματική εκπομπή καθώς και σχετικές συνεντεύξεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Υπάρχει επίσης προγραμματισμένη σύνδεση με την ΕΡΤ3 και την εκπομπή Περίμετρος από το χώρο της εκδήλωσης, που διοργανώνει ο δήμος Τρίπολης, σε συνεργασία με τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών Τρίπολης και τον πολιτιστικό σύλλογο ”dance point” την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου με καλεσμένες γυναίκες και αναφορά στη δράση red dress.

Βόρειο Αιγαίο

Στην ΕΡΤ Αιγαίου στην πρωινή εκπομπή “Καλημέρα Αιγαίο” που μεταδίδεται καθημερινά 9-11, φιλοξενείται η συνέντευξη μιας γυναίκας που για ευνόητους λόγους δεν αναφέρουμε τα πραγματικά της στοιχεία και η φωνή είναι αλλοιωμένη, της “Μαρίας” λοιπόν, που βίωνε μια κακοποιητική σχέση 20 χρόνια αλλά βρήκε τη δύναμη να φύγει απο αυτήν. Έζησε για λίγο διάστημα σε στέγη κακοποιημένων γυναικών και όχι μόνο τα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της, αλλά να ακολουθήσει τα όνειρά της και τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο. Δεν δίνονται αναλυτικά στοιχεία λόγω του μικρού μεγέθους της τοπικής κοινωνίας, αλλά δίνει δυνατό μήνυμα να μιλήσουν οι γυναίκες θύματα και να πιστέψουν ότι μπορούν.

Νότιο Αιγαίο

Καλαμάτα

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ Καλαμάτας θα παρουσιάσει με καλεσμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς, σχετικό πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας και των συμπολιτών μας για την έμφυλη βία, που υλοποιεί το 3ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας στο πλαίσιο των «Σχολείων-Πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Οι μαθητές σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας επίσης θα συμμετέχουν στις 7 το βράδυ της Πέμπτης στη συμβολική φωταγώγηση του κτιρίου του ιστορικού δημαρχείου της πόλης.

Καβάλα

Η κοινωνιολόγος Σοφία Μπένου και η νομική σύμβουλος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, Θεανώ Κιρκασιάδου, μίλησαν στην εκπομπή της ΕΡΤ Καβάλας “Ημερολόγια Πόλης” και την Ρένα Πανταζόγλου την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 στις 11 το πρωί.

Περισσότερες από 1100 γυναίκες έχουν υποστηριχθεί από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας από το 2013 που λειτουργεί. Το 90% των υποθέσεων αφορούν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Το Κέντρο υποστηρίζει και γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (άνεργες, μονογονείς, πρόσφυγες, μετανάστες, ΑμΕΑ). Τα βασικότερα αιτήματα των γυναικών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου είναι η κοινωνική στήριξη, η οποία καταλαμβάνει ποσοστό 17%, η ψυχολογική στήριξη σε ποσοστό 33%, η νομική συμβουλευτική σε 30%, η εργασιακή συμβουλευτική σε 15% και παραπομπή γυναικών σε ξενώνες φιλοξενίας σε 5%. Για την λειτουργία του Κέντρου μιλά η Κοινωνιολόγος Σοφίας Μπένου, στο ακόλουθο ηχητικό απόσπασμα από την εκπομπή.

Μνημόνιο Συνεργασίας για την παροχή υπηρεσιών ασφάλειας και αρωγής σε γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας υπέγραψαν ο Δήμος Καβάλας και η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας. Μια συνεργασία που βοηθά το έργο του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του δήμου Καβάλας, αναφορικά με την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Νομική Σύμβουλος, Θεανώ Κιρκασιάδου, επισημαίνει πόσο σημαντική είναι η αναγνώριση των μορφών της βίας και η καταγγελία τους αλλά και η ανάγκη να δουλέψει η κοινωνία πάνω στο κομμάτι της πρόληψης. Ακούστε την εδώ:

Πύργος

Στην εκπομπή “ΕΡΤικα…Εριστικά” της ΕΡΤ Πύργου, που επιμελήθηκε και παρουσίασε η Μαρία Λάγιου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη με την Πρόεδρο της Ομάδας Γυναικών Πύργου -μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, Αθανασία Ξενοστάθη.

Ιωάννινα

Στην εκπομπή «Πώς ξημερώσαμε;» της ΕΡΤ Ιωαννίνων, στις 08:30 το πρωί ένας άντρας και μια γυναίκα διερευνούν τη βία κατά των γυναικών όπως αυτή καταγράφεται στα αστυνομικά συμβάντα. Φιλοξενούμενος της Β. Γκόρου, ο προϊστάμενος του γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, αστυνόμος Β’ Ηλίας Μήτσιος.

Θεσσαλονίκη

Δράμα

Η μαρτυρία μιας γυναίκας που δραπέτευσε από ένα κακοποιητικό περιβάλλον, τα ρούχα που φορούσε όταν έφυγε, η μάχη να νικήσει το φόβο και η ζωή της σήμερα, είναι στο επίκεντρο των εκδηλώσεων για την σημερινή Ημέρα (για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών) που γίνονται στη Δράμα.

Πρόκειται για μια έκθεση με τίτλο «Με λένε Σοφία», που διοργανώνει στην Gallery 13, από 25-30 Νοεμβρίου, η Ένωση Κυριών Δράμας παρουσιάζοντας την ιστορία μιας γυναίκας (από τις εκατοντάδες) που φιλοξενήθηκαν στο Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας.

Για την έκθεση, τη Σοφία και τις γυναίκες οι οποίες φιλοξενήθηκαν στον ξενώνα από το 1995 που λειτουργεί στη Δράμα, μιλά η Χρύσα Κελαϊδή, από την Ένωση Κυριών Δράμας.

Ξάνθη

Κομοτηνή

Κρήτη

Κέρκυρα

Η εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ συνδέθηκε το πρωί με την Κέρκυρα, όπου τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας και του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών βρίσκονται στη Γ. Θεοτόκη, μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο για ενημέρωση και διανομή υλικού για την έμφυλη βία.

Λάρισα

Σέρρες

Αλεξανδρούπολη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος