Ουκρανία: Περιορίζει τις επιθέσεις σε Κίεβο και Τσερνίχιβ η Ρωσία – Πού οδήγησαν οι διαπραγματεύσεις

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις Κιέβου – Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη εν μέσω του συνεχιζόμενου σφυροκοπήματος από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με κάποια διαλείμματα, ενώ δεν είναι σαφές αν αυτές θα συνεχιστούν για δεύτερη ημέρα στην Κωνσταντινούπολη.

Πάντως, μετά το τέλος των συνομιλιών η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ της Ουκρανίας. Ο αξιωματούχος, Αλεξάντερ Φόμιν, είπε ότι η απόφαση ελήφθη σε μια προσπάθεια δημιουργίας αμοιβαίας εμπιστοσύνης και των προϋποθέσεων για περαιτέρω συνομιλίες.

Από πλευράς του ο διαπραγματευτής της Ουκρανίας τόνισε ότι έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος ώστε να πραγματοποιηθεί τελικά μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και το Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την πιο σημαντική πρόοδο μέχρι σήμερα πέτυχαν οι διαπραγματευτές Ρωσίας και Ουκρανίας, υποστήριξε η Άγκυρα, λίγο μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων.

Ουκρανία: Περιορίζει τις επιθέσεις σε Κίεβο και Τσερνίχιβ η Ρωσία – Πού οδήγησαν οι διαπραγματεύσεις
(Photo by BULENT KILIC / AFP)

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι. “Τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι επικυρώθηκαν για σήμερα“, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ σε βίντεό της στο Telegram. Η ίδια σημείωσε ότι οι ουκρανικές αρχές επιδιώκουν τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τους ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη με ιδιωτικής χρήσης οχήματα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις 16.30 (17.30 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, με κύριο θέμα την ανθρωπιστική επιχείρηση εκκένωσης της πολιορκημένης Μαριούπολης που οργανώνεται από την Γαλλία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι (επτά κατά τον Ζελένσκι) έχασαν σήμερα τη ζωή τους από ρωσικό πλήγμα που κατέστρεψε εν μέρει το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της Νικολάεφ, ουκρανικής πόλης κοντά στην Οδησσό, η οποία βίωνε μια ανάπαυλα στους βομβαρδισμούς τις τελευταίες μέρες.

Λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα ήχησαν σειρήνες στο Κίεβο, για αεροπορική επιδρομή. «Προσοχή! Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram. Οι ουκρανικές αρχές έχουν προτρέψει τους κατοίκους να μην αγνοούν τις προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές.

Και στην Οδησσό ήχησαν πάλι οι σειρήνες το πρωί, όταν και ακούστηκαν αντιαεροπορικά πυρά. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη νάρκης στο παραλιακό μέτωπο, ενώ βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το βράδυ στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, ξεκίνησε η έρευνα για τις καταγγελίες ότι έχουν ριφθεί βόμβες διασποράς.

Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση απαγορευμένων όπλων και συγκεκριμένα βομβών διασποράς, στις περιοχές της Οδησσού και της Χερσώνας“, ανέφερε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι διαθέτει αποδείξεις.

Στο μεταξύ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ μεγάλη αποθήκη καυσίμων στην περιοχή Ρίβνε στη δυτική Ουκρανία με πυραύλους κρουζ.

Ουκρανία: Περιορίζει τις επιθέσεις σε Κίεβο και Τσερνίχιβ η Ρωσία – Πού οδήγησαν οι διαπραγματεύσεις
(AP Photo/Rodrigo Abd)

Ένας μαιευτήρας, που εκτελούσε το επαγγελματικό του καθήκον κάτω από εχθρικά πυρά, τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του τοκετού στην περιοχή του Λουχάνσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Λουχάνσκ, Serhiy Haidai.

Στη Ζαπορίζια, κατοικίες και πολυώροφα κτίρια υπέστησαν ζημιές από βομβαρδισμούς πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές. Ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου της πόλης τόνισε ότι η νύχτα ήταν ξανά ανήσυχη.

Αρκετές πυραυλικές επιθέσεις εξαπέλυσαν οι Ρώσοι σε Πάβλογκραντ, Νοβομοσκόφσκ και Νικόπολη. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από πύραυλο που έπληξε αγρόκτημα.

Η Μαριούπολη βρίσκεται στα χέρια των κατακτητών” δήλωσε ο δήμαρχος της κατεστραμμένης πόλης, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε τουλάχιστον 5.000 από την αρχή της ρωσικής εισβολής. Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο του Ιρπίν, στο Κίεβο.

Περισσότεροι από 1.000 μισθοφόροι της διαβόητης ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Από πλευράς του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε για μία ακόμη φορά χθες Δευτέρα το βράδυ από τις δυτικές χώρες να αυστηροποιήσουν άμεσα τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, επιβάλλοντάς της μεταξύ άλλων και εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου.

Στο μεταξύ, δεν ανακαλεί τις δηλώσεις του ο Μπάϊντεν και επιμένει ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι «δεν αλλάζει την πολιτική των ΗΠΑ» απέναντι στη Ρωσία και τον Πούτιν, τονίζοντας πως εξέφρασε την προσωπική του άποψη.

Ουκρανία: Περιορίζει τις επιθέσεις σε Κίεβο και Τσερνίχιβ η Ρωσία – Πού οδήγησαν οι διαπραγματεύσεις
(AP Photo/Felipe Dana)

Η Μόσχα κατήγγειλε ως «απολύτως απαράδεκτα» τα σχόλια του Κροάτη ΥΠΕΞ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «διέπραξε εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία. Η ρωσική πρεσβεία προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στο Ζάγκρεμπ.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε χθες Δευτέρα ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Κανείς δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει, (…) (δεν εξετάζεται) καν την ιδέα να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», τόνισε ο Πεσκόφ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS χθες.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «επανάληψη» όσων συνέβησαν στη Συρία, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον «πολλαπλασιασμό των εγκλημάτων πολέμου, τονίζει στην ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν 6 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου στην αεροπορική βάση Σπάνγκνταλεμ, στη ΝΔ Γερμανία, με σκοπό τη «βελτίωση της αμυντικής θέσης» του NATO, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Εξάλλου, ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενημέρωσε ότι η «μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού» σε εγκατάσταση επιστημονικής έρευνας στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας παραμένει «άθικτη», παρά το ότι βομβαρδισμός που αποδίδεται στον ρωσικό στρατό προκάλεσε ζημιές στο κτίριο.

Αίσθηση έχει προκαλέσει το δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς και κάποιοι Ουκρανοί που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εμφάνισαν νωρίτερα αυτό το μήνα συμπτώματα δηλητηρίασης.

Εξάλλου, οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ έχουν καταφέρει να βοηθήσουν έως και 900.000 ανθρώπους στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, αλλά θα πρέπει να λάβουν εγγυήσεις από τις αντιμαχόμενες πλευρές για ασφαλή διέλευση προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν περισσότερα, δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος