«Θρίλερ» με τη δηλητηρίαση του Αμπράμοβιτς – Aντικρουόμενες απόψεις για το περιστατικό από Αμερικανούς και Ουκρανούς

Σε πρακτικές μυστικών υπηρεσιών παραπέμπει η είδηση που αποκάλυψε η εφημερίδα Wall Street Journal και κάνει το γύρο του κόσμου τo τελευταίo 24ωρo ότι ο Ρώσος ολιγάρχης, Ρομάν Αμπράμοβιτς, εκτελώντας ρόλο διαπραγματευτή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας δηλητηριάστηκε, άγνωστο από ποιόν. Άλλοι πάλι κάνουν λόγο «για εικασίες και  θεωρίες συνωμοσίας», άποψη που φαίνεται να υιοθετούν και οι Αμερικανοί.

Να σημειωθεί ότι ο Ρώσος μεγιστάνας είναι παρών στις σημερινές συνομιλίες στην Τουρκία.

Mε δεδομένο ότι σήμερα ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπουλη οι νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων χωρών, αίσθηση προκάλεσε η παρότρυνση του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντιμίτρο Κουλέμπα που κάλεσε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές να μη φάνε, να μην πιούνε, να μην αγγίξουν τίποτα.

Προβοκάτσια ή μη, η είδηση ότι τόσο ο Αμπράμοβιτς όσο και δύο μέλη της ουκρανικής αποστολής που συναντήθηκαν σε Μόσχα, Λβιβ και άλλα σημεία στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων εμφάνισαν συμπτώματα όπως κοκκίνισμα στα μάτια, επίμονο δάκρυσμα και ξεφλούδισμα δέρματος σε πρόσωπο και χέρια, προκάλεσαν διεθνή ανησυχία για τις επιπτώσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Αντικρουόμενες πληροφορίες

Οι αμερικανική πλευρά δείχνει να θέλει να υποβαθμίσει το θέμα. Ενδεικτικά, Αμερικανός αξιωματούχος με γνώση του θέματος, δήλωσε ότι oι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η αδιαθεσία του Αμπράμοβιτς που έχει αναλάβει ρόλο «ειρηνοποιού» και των Ουκρανών διαπραγματευτών οφείλεται σε περιβαλλοντικό παράγοντα και όχι σε δηλητηρίαση. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά στο Reuters: «Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ήταν περιβαλλοντικό», προσθέτοντας «π.χ., όχι δηλητηρίαση». Σε αντίθετη κατεύθυνση βρίσκεται η ηγεσία του ουκρανικού ΥΠΕΞ, με τη σημερινή δήλωση του Κουλέμπα, ο οποίος -για καλό και κακό- συνέστησε τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπίας να μην αγγίξουν ή πιούν κάτι.

Η κατάσταση της υγείας όλων όσοι συμμετείχαν στην συνάντηση και παρουσίασαν τα «ύποπτα σημάδια» έχει βελτιωθεί και η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο. Μέχρι στιγμής δεν κατηγορείται κάποιος συγκεκριμένα για αυτή την ενέργεια, όμως οι υποψίες βαρύνουν σκληροπυρηνικούς στη Μόσχα που θέλουν να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και να συνεχιστεί ο πόλεμος.

Ειδικοί επί των χημικών όπλων, που εξέτασαν την υπόθεση συμπεραίνουν πως επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια ενώ ήδη πολλοί αναλυτές εκφράζουν την άποψη πώς η περίεργη αυτή υπόθεση ήταν μάλλον μία προειδοποίηση και όχι απόπειρα δολοφονίας.

Ο ίδιος ο Αμπράμοβιτς δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως μετά τη δημοσίευση της «δηλητηρίασης» αλλά ο εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε ότι τα συμπτώματα που εμφάνισε ο Ρώσος ολιγάρχης και προσωπικός φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν παραπέμπουν σε δηλητηρίαση από άγνωστο παράγοντα.

Ο ερευνητικός ιστότοπος Bellingcat διευκρίνισε πάντως, επικαλούμενο δηλώσεις ειδικών, ότι η δόση και ο τύπος της ουσίας δεν ήταν πιθανό να προκαλέσουν σοβαρό κίνδυνο, που θα ήταν απειλητικός για τη ζωή των θυμάτων.

Καμία δήλωση από τη Ρωσία

Η Ρωσία με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως για το θέμα. Ωστόσο η είδηση για την δηλητηρίαση ξύπνησε στις μνήμες όλων ανάλογα περιστατικά για τα οποία έχει κατηγορηθεί η Μόσχα. Στο παρελθόν θύματα δηλητηρίασης έπεσαν ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος έχασε τη ζωή του, ο μεγάλος αντίπαλος του Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος διασώθηκε όταν μεταφέρθηκε στο εξωτερικό και ο πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ, Wall Street Journal, Bellingcat

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος