Διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας: Οι προτάσεις, οι υποχωρήσεις και το “παράθυρο” συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι

Την πιο σημαντική πρόοδο μέχρι σήμερα πέτυχαν οι διαπραγματευτές Ρωσίας και Ουκρανίας στη νέα τους συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε η Άγκυρα, λίγο μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων των δύο πλευρών, οι οποίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με κάποια διαλείμματα.

Μετά το τέλος των συνομιλιών η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ της Ουκρανίας. Ο αξιωματούχος, Αλεξάντερ Φόμιν, είπε ότι η απόφαση ελήφθη σε μια προσπάθεια δημιουργίας αμοιβαίας εμπιστοσύνης και των προϋποθέσεων για περαιτέρω συνομιλίες.

Η Ουκρανία από πλευράς της πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν σήμερα ουκρανοί διαπραγματευτές.

Σημαντική θεωρείται και η δήλωση ουκρανού διαπραγματευτή ότι έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος ώστε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και το Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης είναι επαρκή για μια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών», δήλωσε ο Ντέιβιντ Αραχαμία, αυξάνοντας την πιθανότητα μιας συνάντησης μεταξύ Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντιμίρ Πούτιν που η Ρωσία είχε καταρρίψει μόλις τη Δευτέρα ως «αντιπαραγωγική».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος