Ουκρανία: Πιο κοντά μια συνάντηση Πούτιν με Ζελένσκι, εκτιμά το Κίεβο – Τι συζητήθηκε στην Τουρκία

Με τις μάχες να μαίνονται επί ουκρανικού εδάφους ολοκληρώθηκε στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών. Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με κάποια διαλείμματα.

Δεν είναι σαφές αν αυτές θα συνεχιστούν για μια δεύτερη ημέρα στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο κορυφαίος Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίσκι τόνισε ότι οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές.

Από πλευράς του ο διαπραγματευτής της Ουκρανίας τόνισε ότι το Κίεβο πρότεινε διεξαγωγή διαβουλεύσεων για το καθεστώς της Κριμαίας τα επόμενα 15 χρόνια. Πρόσθεσε δε ότι έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος ώστε να πραγματοποιηθεί τελικά μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και το Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης είναι επαρκή για μια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Αραχαμία, αυξάνοντας την πιθανότητα μιας συνάντησης μεταξύ Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντιμίρ Πούτιν που η Ρωσία είχε καταρρίψει μόλις τη Δευτέρα ως «αντιπαραγωγική».

Τις δύο αντιπροσωπείες καλωσόρισε ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές “να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία“.

Οι δύο αντιπροσωπείες κάθονταν απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι, ενώ σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στις συνομιλίες συμμετέχει και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου Κίρυλο Τιμοσένκο, ο οποίος συμμετείχε στην ουκρανική αντιπροσωπεία στην Τουρκία, τόνισε ότι η ουκρανική πλευρά θα επιμείνει στις διεθνείς εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία. “Η ειρήνη στην Ουκρανία είναι το κύριο καθήκον μας“, τόνισε σε ανάρτησή του.

Εγγυήσεις ασφαλείας και οργάνωση κατάπαυσης του πυρός για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών συζητήθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για σημαντικά θέματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι συμφωνία για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, διότι η συμφωνία αυτή θα δώσει την δυνατότητα τερματισμού του πολέμου όπως χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Το δεύτερο θέμα είναι κατάπαυση του πυρός για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί», πρόσθεσε. Ενα άλλο πρόβλημα είναι «η κλιμάκωση του πολέμου», περιλαμβανομένης «της παραβίασης του δικαίου του πολέμου», είπε.

Το καλύτερο που μπορεί να περιμένει το Κίεβο από τις συνομιλίες στην Τουρκία, είναι μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ανέφερε νωρίτερα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντιμίτρι Κουλέμπα. Ο ίδιος συμβούλεψε τους συμπατριώτες του, που θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με τους Ρώσους, να μην φάνε, να μην πιουν και να μην ακουμπήσουν τίποτα.

Η προειδοποίηση ήλθε λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη για τα συμπτώματα δηλητηρίασης που εμφάνισαν στο Κίεβο δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές και ο Ρώσος μεγιστάνας Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος, πάντως, είναι παρών στις συνομιλίες.

Στις 10 Μαρτίου είχε πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια η πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας μετά την έναρξη του πολέμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος