Σε ποια άλλα κοινοβούλια απευθύνθηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένκσι

Σήμερα αναμένεται η ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συνεχίζει τις παρεμβάσεις του σε κοινοβουλευτικά σώματα ανά τον κόσμο σε μια προσπάθεια διασφάλισης επιπλέον στήριξης στην Ουκρανία.

Κοινό σημείο στις μέχρι στιγμής ομιλίες του η έκκληση για αύξηση οικονομικής και στρατιωτικής πίεσης στη Ρωσία αλλά και οι συνεχείς αναφορές του στις απώλειες παιδιών και αμάχων στην Ουκρανία.

Βρετανία

Μέσω βιντεοκλήσης ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο με τους βουλευτές του να τον υποδέχονται με θερμό χειροκρότημα.

Στην έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία τις τελευταίες 13 ημέρες, από την έναρξη της εισβολής και στην φορτισμένη συγκινησιακά ομιλία του τόνισε ότι «οι Ουκρανοί δεν θέλουν να χάσουν τη χώρα τους» διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «δεν έχουμε βασανίσει τους αιχμάλωτους πολέμους».

«Για μας το ερώτημα είναι, να υπάρχουμε ή να μην υπάρχουμε. Τώρα μπορώ να σας δώσω μία βέβαιη απάντηση. Ναι. Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα χάσουμε, θα συνεχίσουμε τη μάχη με κάθε κόστος. Θα πολεμήσουμε στα δάση, στις πόλεις, στους δρόμους, στις όχθες των ποταμών. Θέλουμε τη βοήθεια του πολιτισμένου κόσμου, σας ευχαριστούμε θερμά για όση βοήθεια μας έχετε προσέξει» και είπε και συνέχισε με μία παράκληση: «Σας παρακαλώ, αυξήστε τις πιέσεις στη Ρωσία, αυξήστε τις κυρώσεις, διασφαλίστε τους ουρανούς της Ουκρανίας».

Καναδάς

Τη σκυτάλη πήρε η καναδική Βουλή όπου ο ουκρανός Πρόεδρος τόνισε με έμφαση ότι η Ρωσία θέλει να καταστρέψει τους Ουκρανούς και απευθυνόμενος στον Τζαστίν Τριντό είπε: «Φαντάζεστε πώς θα ήταν αν λαμβάνετε καθημερινά μηνύματα σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών;». «Οι Ρώσοι έχουν ήδη σκοτώσει 97 παιδιά βομβαρδίζοντας σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια» κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Κλείστε τον εναέριο χώρο παρακαλώ για να σταματήσετε τους βομβαρδισμούςΠόσοι άλλοι πύραυλοι κρουζ πρέπει να πέσουν στις πόλεις μας μέχρι να το κάνετε αυτό;». «Θέλουμε να ζήσουμε, θέλουμε ειρήνη» πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία «καταστρέφει τα πάντα». «Βασικά αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι όλοι πρέπει να κάνετε περισσότερα για να σταματήσετε τη Ρωσία. Κάνοντας αυτό και βοηθώντας την Ουκρανία, θα προστατέψετε και την Ευρώπη από τη ρωσική απειλή. Καταστρέφουν τα πάντα».

ΗΠΑ

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία ή εναλλακτικά ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας, αλλά και περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ομιλία που απηύθυνε μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό Κογκρέσο. «Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα σώσει ζωές» σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επίθεση τρόμου, στην οποία «πρέπει να δοθεί μία απάντηση». Σας χρειαζόμαστε, είπε ο Β. Ζελένσκι απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσο.

Ισραήλ

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από το Ισραήλ να “κάνει μια επιλογή” υποστηρίζοντας έμπρακτα την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκιμιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στο ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ), σημείωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να ζήσει με τις επιλογές που κάνει ως προς το αν θα βοηθήσει στην προστασία της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή.

Γερμανία

Με ένα έντονα φορτισμένο μήνυμα προς τους Γερμανούς βουλευτές – μέλη του Μπούντεσταγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι απηύθυνε δραματική έκκληση προς τη Γερμανία και τη Δύση στον πόλεμο με την Ρωσία.

«Ένας λαός εξολοθρεύεται στο κέντρο της Ευρώπης», είπε ο Ζελένσκι. Η βοήθεια που πήρε εν μέρει η χώρα έφτασε αργά και οι μέχρι τώρα κυρώσεις δεν επαρκούν. Η Ουκρανία μέσα σε τρεις εβδομάδες πολέμου είναι «ξανά πίσω από ένα νέο Τείχος εν μέσω της Ευρώπης».

Ιταλία

Νέο δραματικό μήνυμα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του έστειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε απευθείας σύνδεση με την ολομέλεια του ιταλικού κοινοβουλίου.

Φανταστείτε τη Γένοβα εντελώς ισοπεδωμένη: αυτή είναι η Μαριούπολη σήμερα. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν καταστραφεί, ενώ οι νεκροί θάβονται σε ομαδικούς τάφους” δήλωσε ο Ζελένσκι τονίζοντας ότι η ρωσική εισβολή καταστρέφει τη χώρα του και ο λαός έχει γίνει στρατός.

Γαλλία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους βουλευτές και τους γερουσιαστές της Γαλλίας, κατηγορώντας ευθέως τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου. «Ξέρετε ποιος είναι ο ένοχος» είπε, καλώντας ταυτόχρονα τη Γαλλία να θυμηθεί τις βαρβαρότητες του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της γαλλικής Γερουσίας ήταν η πρώτη φορά στην Ιστορία που ο πρόεδρος εμπόλεμης χώρας μιλάει στην Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία της Γαλλίας ενώ ο Ζελένσκι ζήτησε από τους Γάλλους βουλευτές να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή τιμώντας όσους έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του πολέμου.

Ιαπωνία

Στο ιαπωνικό κοινοβούλιο μίλησε ο Ουκρανός πρόεδροςΒολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας αύξηση της πίεσης στη Ρωσία, την οποία κατηγόρησε ότι δεν αφήνει τον κόσμο να φύγει.

Σας ζητάμε να αποτρέψετε αυτήν την καταστροφή όχι μόνο της Ουκρανίας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Ας επιτρέψουμε την επιβίωση των κοινωνιών μας” τόνισε.

Είμαι βέβαιος ότι το μέλλον θα είναι ειρηνικό για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Βλέπουμε όμως ταυτόχρονα ότι πολλοί διεθνείς οργανισμοί δεν λειτουργούν σωστά. Ακόμα και τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν ώστε να μπορούν να επιτελέσουν το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκαν. Να μην περιορίζονται μόνο σε συζητήσεις” πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ολλανδία

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το ολλανδικό κοινοβούλιο όπλα, βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας του, καθώς και τον τερματισμό όλων των επιχειρηματικών συναλλαγών με τη Ρωσία.

Η Ολλανδία θα πρέπει “να είναι προετοιμασμένη να σταματήσει την προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία, ώστε να μην πληρώνετε δισεκατομμύρια για τον πόλεμο”.

Σε μια αναφορά του στα δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου στην Ολλανδία ο Ζελένσκι ζήτησε δικαιοσύνη. “Εκείνοι που έδωσαν τις εντολές (να βομβαρδιστεί η Ουκρανία) θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Στη Χάγη, την πόλη των δικαστηρίων (για εγκλήματα πολέμου), ο κόσμος το ξέρει αυτό”, είπε.

Αυστραλία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας ότι οι νέες και αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας είναι απαραίτητες για να αυξήσουν την πίεση στη Μόσχα λέγοντας ότι η χρόνια αποτυχία να χαλιναγωγηθεί η παγκόσμια δύναμη έχει αποθρασύνει τη Μόσχα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη στο αυστραλιανό κοινοβούλιο ότι η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για αδικίες του παρελθόντος, προειδοποιώντας ότι μια αποτυχία να τιμωρηθεί η Μόσχα μπορεί να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να κηρύξουν πόλεμο εναντίον γειτόνων τους.

Νορβηγία

Μιλώντας στη νορβηγική βουλή ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ζήτησε απαγόρευση διέλευσης ρωσικών πλοίων από τα ευρωπαϊκά λιμάνια.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ελπίζω και η Νορβηγία, πρέπει να επιβάλει απαγόρευση στα ρωσικά πλοία να χρησιμοποιούν ευρωπαϊκά λιμάνια», είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Δανία

Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Δανίας είπε οι ρωσικές επιθέσεις κατά της Μαριούπολης συνιστούν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο συντελείται υπό τα όμματα του πλανήτη», κατηγορώντας την Μόσχα ότι βομβαρδίζει σκοπίμως τα καταφύγια των αμάχων στην πολιορκημένη πόλη.

Βέλγιο

Για μια πάλη ενάντια στην τυραννία που θέλει, όπως είπε, να διχάσει την Ευρώπη, έκανε λόγο απευθυνόμενος στο βελγικό κοινοβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τοποθετούμενος προς τους Βέλγους βουλευτές ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι «τα ρωσικά διαμάντια που πωλούνται στην Αμβέρσα, δυστυχώς θεωρούνται πιο σημαντικά από τη μάχη που δίνουμε για την ελευθερία», ενώ πρόσθεσε:

«Η ειρήνη έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από τα διαμάντια, από τα ρωσικά πλοία στα λιμάνια, από το αέριο και το πετρέλαιο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος