Γερμανία: Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι στους βουλευτές του Μπούντεσταγκ (video)

Βερολίνο, Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Με ένα έντονα φορτισμένο μήνυμα προς τους Γερμανούς βουλευτές – μέλη του Μπούντεσταγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι απηύθυνε δραματική έκκληση προς τη Γερμανία και τη Δύση στον πόλεμο με την Ρωσία.

«Ένας λαός εξολοθρεύεται στο κέντρο της Ευρώπης», είπε ο Ζελένσκι. Η βοήθεια που πήρε εν μέρει η χώρα έφτασε αργά και οι μέχρι τώρα κυρώσεις δεν επαρκούν. Η Ουκρανία μέσα σε τρεις εβδομάδες πολέμου είναι «ξανά πίσω από ένα νέο Τείχος εν μέσω της Ευρώπης», είπε ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επέκρινε ανοιχτά τη στάση της Γερμανίας στο θέμα του αγωγού Nord Stream 2, που ήταν «όπλο του Πούτιν», αλλά η απάντηση της Γερμανίας ήταν ότι πρόκειται για οικονομική υπόθεση. Επέκρινε επίσης την άρνηση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και τις επιφυλάξεις στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Κάθε μία από αυτές τις αποφάσεις είναι «ένας λίθος στο νέο Τείχος», είπε ο Σελένσκι.

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, «οι ρωσικές δυνάμεις δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών στόχων», είπε ο Σελένσκι. «Σκοτώνουν αμάχους. Καταστρέφουν τα πάντα. Δεν επιτρέπουν τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε. Ο Σελένσκι ζήτησε εκ νέου μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να μην βομβαρδιστεί και πάλι η Ουκρανία ξανά μετά από 80 χρόνια. «Υπερασπιζόμαστε τις αξίες της Ευρώπης», είπε ο Σελένσκι σημειώνοντας ότι η Ουκρανία παίρνει περισσότερη βοήθεια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Απευθυνόμενος προσωπικά στον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Ουκρανός πρόεδρος τον κάλεσε να ρίξει αυτό το νέο Τείχος, παραπέμποντας στην αντίστοιχη ρήση του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Ρίγκαν προς τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να ρίξει το τείχος του Βερολίνου. Ο Ζελένσκι έκλεισε το 15λεπτο μήνυμά του με τη δραματική έκκληση: «Βοηθήστε μας να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος