Πούτιν: Το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων

Με συνεχείς βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία ενώ υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα.
Όπως έγινε γνωστό οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών θα συνεχιστούν την Τετάρτη. Κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε την Τρίτη ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου ήταν πολύ δύσκολες, αλλά υπογράμμισε ότι υπήρχε «σίγουρα περιθώριο για συμβιβασμό».  Όπως αναφέρει το Sky News, σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την επικοινωνία του Ρώσου προέδρου με τον Σαρλ Μισέλ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν «τόνισε ότι το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων».

Νωρίτερα γενικός αντιαεροπορικός συναγερμός σήμανε σε όλη την Ουκρανία με απαγόρευση κυκλοφορίας 36 ωρών στην πρωτεύουσα της χώρας. Το αμερικανικό δίκτυο Fox News ανακοίνωσε ότι δύο απεσταλμένοι του στο Κίεβο έχασαν την ζωή τους από επίθεση που δέχθηκαν τη Δευτέρα. Ο εικονολήπτης Πιέρ Ζακρζέφσκι και η 24χρονη Ουκρανή δημοσιογράφος παραγωγός Ολεκσάντρα Κουβσινόβα, σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους δέχθηκε πυρά στα περίχωρα του Κιέβου. Βρισκόταν μαζί με δημοσιογράφο του δικτύου, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στα δύο πόδια. που δέχθηκαν επίθεση στα περίχωρα του Κιέβου.

Σε εξέλιξη είναι και η μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού του Έλληνα πρόξενου, όπου είναι και ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης στην εμπόλεμη Μαριούπολη, έπειτα από προσπάθειες και συνεννοήσεις ημερών. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες με τους ηγέτες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ να συνεδριάζουν την ερχόμενη εβδομάδα και μάλιστα με τη συμμετοχή του Τζο Μπάιντεν.

Στη μαρτυρική Μαριούπολη όπως ανακοίνωσε βοηθός του προέδρου Ζελένσκι 20.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν με τουλάχιστον 2.000 ιδιωτικά οχήματα από την πόλη ενώ άλλα 2.000 αναμένονται να αναχωρήσουν τις επόμενες ώρες. Συνολικά 29.000 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από διάφορες Ουκρανικές πόλεις την Τρίτη. Νωρίτερα οι ουκρανικές είχαν κατηγορήσει τις ρωσικές δυνάμεις ότι είχαν εμποδίσει κομβόι που προσπαθούσε να μεταφέρει προμήθειες.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Κλειώ Νικολάου, στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, Ρώσοι στρατιώτες έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης και κρατούν ομήρους πάνω από 400 ανθρώπους.

Οι εκρήξεις γύρω από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας άρχισαν λίγο πριν ξημερώσει. Πολυκατοικία 15 ορόφων στο προάστιο Ποντόλ τυλίχθηκε στις φλόγες, την ώρα που όσοι ένοικοι είχαν απομείνει κοιμόντουσαν. Κάποιοι δεν κατάφεραν να βγουν εγκαίρως, ενώ υπάρχουν φόβοι για εγκλωβισμένους. Η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη, βρέθηκε στο σημείο και μίλησε με τον κόσμο που βρισκόταν στο κτίριο όταν έγινε η επίθεση. Στο εσωτερικό τα πάντα είναι κατεστραμμένα και οι άνθρωποι δεν ήξεραν που να πάνε.

«Σήμερα είναι μια δύσκολη και επικίνδυνη στιγμή», δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. «Η πρωτεύουσα είναι η καρδιά της Ουκρανίας και θα την υπερασπιστούμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε το Κίεβο, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή το σύμβολο και την προκεχωρημένη βάση της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης», σημείωσε ο Κλίτσκο. Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας κάλεσε τους άνδρες, που μετέφεραν τις γυναίκες και τα παιδιά τους στο σχετικά ασφαλές δυτικό τμήμα της χώρας νωρίτερα κατά την σύγκρουση, να επιστρέψουν στο Κίεβο για να πολεμήσουν.

Το εργοστάσιο όπλων ARTEM στο κέντρο του Κιέβου επλήγη επίσης και σε εικόνες που βιντεοσκόπησε κάτοικος φαίνεται καπνός να βγαίνει από την οροφή.

Εικόνες καταστροφής από την δεύτερη πολυκατοικία που χτυπήθηκε στην περιοχή Ποντίλ του Κιέβου, μετέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην ουκρανική πρωτεύουσα, Ευτυχία Πενταράκη. Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι ακόμα και στο κέντρο. Ακούσαμε λίγο πριν τις 5 τις ισχυρότατες εκρήξεις από κάπου κοντά στο κέντρο, μεταδίδει.

Όπως είπε έχουν γίνει τρεις επιθέσεις στο Κίεβο, εκ των οποίων η νέα στο συγκεκριμένο σημείο με την πολυκατοικία δέκα ορόφων, περί τα 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Νωρίτερα είχε χτυπηθεί από πυραύλους 16όροφο κτίριο στην περιοχή Σβιατοσινσκι στο δυτικό Κίεβο. «Τα πτώματα δύο ανθρώπων ανασύρθηκαν, 27 άνθρωποι διασώθηκαν», ανέφερε η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας στο Facebook.

Όπως έγινε γνωστό αεροπορική επιδρομή των Ρώσων εναντίον σχολείου στο Μικολάιφ είχε ως αποτέλεσμα άλλοι επτά άνθρωποι να σκοτωθούν, ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε ότι έχει και τον πλήρη έλεγχο της Χερσώνας.

Στη βόρειο ανατολική πόλη Σούμι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων, με τον Ερυθρό Σταυρό να αναφέρει ότι 70 λεωφορεία έχουν φτάσει για να μεταφέρουν τους πολίτες.

Εικόνες από επιθέσεις σε ρωσικά άρματα μάχης στη Μαριούπολη έδωσε στη δημοσιότητα ο ουκρανικός στρατός, υποστηρίζοντας ότι 150 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί κατά την πολιορκία του λιμανιού της Αζοφικής. Ακτίδα αισιοδοξίας οι 300 κάτοικοι που κατάφεραν να διαφύγουν από την πόλη και έχουν φθάσει ήδη στη Ζαπορίζια, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανακοίνωσε ότι άλλα 2.000 οχήματα θα προσπαθήσουν να αναχωρήσουν σήμερα.

Μόνο οι επτά από τους 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους που είχε συμφωνηθεί να ανοίξουν για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από περιοχές όπου μαίνονται μάχες στην Ουκρανία λειτούργησαν, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Πούτιν: Το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων
AP

Χτυπήθηκε το αεροδρόμιο του Ντνίπρο

Στο μεταξύ το αεροδρόμιο της πόλης Ντνίπρο στην ανατολική Ουκρανία υπέστη «μαζικές καταστροφές» έπειτα από τον βομβαρδισμό του δύο φορές στη διάρκεια της νύκτας από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.

«Στη διάρκεια της νύκτας ο εχθρός επιτέθηκε στο αεροδρόμιο του Ντνίπρο. Δύο πλήγματα. Ο διάδρομος απογείωσης- προσγείωσης καταστράφηκε. Ο τερματικός σταθμός υπέστη ζημιές. Μαζικές καταστροφές», έγραψε ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, κυβερνήτης της ομώνυμης επαρχίας στο Telegram.

Το Ντνίπρο, μια βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων από την οποία περνά ο ομώνυμος ποταμός που χωρίζει το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αντάρτες, από την υπόλοιπη χώρα, είχε γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό από την προέλαση του ρωσικού στρατού.

Το Σάββατο η πόλη έγινε στόχος βομβαρδισμών με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος. Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτων που μετέφεραν αμάχους που έφευγαν από την πόλη Γκοστομέλ, κοντά στο Κίεβο, με μια γυναίκα νεκρή και δύο τραυματίες.

Στους 19 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από βομβαρδισμό πύργου τηλεόρασης στην πόλη Ριβν στη βόρεια Ουκρανία. Εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Βολνοβάνκα, την στρατηγικής σημασίας πόλη μεταξύ του Ντονέτσκ και της Μαριούπολης, που έπεσε στα χέρια των Ρώσων.

Αεροπορικές επιδρομές σημειώνονται στη Δυτική Ουκρανία, όπου τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χτύπημα σε ραδιοτηλεοπτικό πύργο κοντά στο Ρίβνε, ενώ στο Χάρκοβο οι ρωσικές δυνάμεις, βάλλουν εναντίον συνοικιών στο κέντρο της πόλης, προκαλώντας αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.

Εντατικοποίηση των επιθέσεων σημειώνεται και στο νότο, με την Οδησσό να περικυκλώνεται από θάλασσα και στεριά.

Συνεχίζονται οι εύθραυστες διπλωματικές προσπάθειες

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εύθραυστες διπλωματικές προσπάθειες με τη διεξαγωγή σήμερα του 5ου γύρου συνομιλιών.

Ήδη ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι σε διάγγελμά του άφησε να διαφανεί και πάλι ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για υποχωρήσεις, δηλώνοντας ότι η χώρα του είναι θετική στο να δεχθεί άλλες εγγυήσεις ασφαλείας, πέρα από το ΝΑΤΟ, το οποίο κατανοεί, όπως είπε, ότι δεν έχει ανοιχτές πόρτες για την Ουκρανίας.

Νωρίτερα, μίλησε σε συνεδρίαση των ηγετών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF) στο Λονδίνο μέσω τηλεδιάσκεψης, καλώντας τους να αποστείλουν περισσότερα όπλα. “Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τη δική της ασφάλεια με το να βοηθά την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία” σημείωσε. Παράλληλα, μιλώντας στην καναδική βουλή έκανε γνωστό ότι σχεδόν εκατό παιδιά έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο που ακολούθησε τηνεισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πούτιν: Το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων
AP

Στο Κίεβο έφτασε ο Πολωνός πρωθυπουγός μαζί με τους ομολόγους του της Τσεχίας και της Σλοβενίας, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, με ανάρτησή του στο Facebook.

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τραγωδία που συμβαίνει στα ανατολικά το ταχύτερο δυνατόν» σημείωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό μαζί με τον (Πολωνό) αναπληρωτή πρωθυπουργό Γιαροσλάβ Καζίνσκι και τους πρωθυπουργούς (της Τσεχίας) Πετρ Φιάλα και (της Σλοβενίας) Γιάνεζ Γιάνσα, είμαστε στο Κίεβο».

Ο πόλεμος είναι πιθανό να έχει τελειώσει στις αρχές του Μαΐου, όταν θα εξαντληθούν οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία, εκτιμά σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Την ίδια ώρα, πάντως, η Ρωσία απάντησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβάλλοντας κυρώσεις στον Αμερικανό πρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πούτιν: Το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων
AP

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται σε τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια και οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Ουκρανίας σε 2 εκατομμύρια. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας συνεισέφερε ποσό-ρεκόρ, που ξεπερνά τα 200 εκ. δολάρια, για να προσφερθεί βοήθεια στους Ουκρανούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος