Ανελέητο σφυροκόπημα στη Μαριούπολη – Επιθέσεις στα προάστια του Κιέβου και στην Ανατ. Ουκρανία

Οι σφοδρές ρωσικές επιθέσεις και οι διπλωματικές κινήσεις δείχνουν ότι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι ορατό. Μία άνευ προηγουμένου δραματική κατάσταση επικρατεί στη Μαριούπολη, με βομβαρδισμούς, σκληρές μάχες και ανθρώπους παγιδευμένους δίχως νερό και ρεύμα. Η ουκρανική αντίσταση, όχι μόνο καθυστερεί τη μεγάλη εισβολή στο Κίεβο, αλλά και επιτρέπει στην Ουκρανία να ανακτήσει εδάφη που είχαν περάσει στον έλεγχο των Ρώσων. Σοκαριστικές καταγγελίες μιλούν ακόμα και για απαγωγές χιλιάδων παιδιών από τις κατακτημένες πόλεις.

  • Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν όλα τα μέτωπα στην Ουκρανία, γιγαντώνοντας την ανθρωπιστική κρίση. Στο έλεος των σφοδρών βομβαρδισμών είναι η Μαριούπολη στον νότο, όπου Ρώσοι στρατιώτες, αυτονομιστές και Τσετσένοι προσπαθούν να κάμψουν την ουκρανική αντίσταση.
  • Μάχες διαξάγονται στους δρόμους της Μαριούπολης ανέφερε ο περιφερειακός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο. Κατήγγειλε ότι Ρώσοι στρατιώτες βάλλουν αδιακρίτως σε κατοικημένες περιοχές και σε στρατιωτικούς στόχους.
  • Η καταστροφή στην πόλη είναι ολοκληρωτική, οι κάτοικοι απελπισμένοι ψάχνουν στα ερείπια τα υπάρχοντά τους και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν να ζουν με τον τρόμο σε άθλιες συνθήκες. Οικογένειες που έφυγαν από την πόλη με ιδιωτικά οχήματα περιγράφουν τις εικόνες αποκάλυψης, με τους νεκρούς να κείτονται άταφοι στους δρόμους.
  • Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν λεωφορεία με αμάχους που εγκατέλειπαν τη Μαριούπολη.
  • Οι μάχες συνεχίζονται στο Χάρκοβο αλλά και στα περίχωρα του Κιέβου. Tουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον πολυώροφου κτηρίου της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου. Το θύμα ήταν Ουκρανός στρατιώτης.
  • Στο Λουγκάνσκ βομβαρδίστηκε παιδιατρικό νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά η οροφή του κτηρίου. Απομακρύνθηκαν 7 παιδιά που νοσηλεύονταν και 15 ενήλικες.
  • Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή Μακαρίβ στα δυτικά, σε μια σημαντική νίκη καθώς μπορούν να ανακόψουν τη ρωσική προέλαση.
  • O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι σε απόγνωση και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει βιολογικά ή χημικά όπλα. Το Κρεμλίνο εξέφρασε οργή για τα σχόλια Μπάιντεν, ο οποίος έχει αποκαλέσει εγκληματία πολέμου τον Ρώσο πρόεδρο.
  • Οι διαπραγματεύσεις Ρώσων-Ουκρανών συνεχίζονται, αλλά χωρίς καμιά ουσιαστική εξέλιξη. Το Κρεμλίνο εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου δεν είναι αρκετά «ουσιαστικές», αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος για «συμβιβασμούς», τους οποίους όμως θα θέσει σε δημοψήφισμα.
  • Έκκληση προς τη Ρωσία να επιτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και την έξοδο αμάχων από τη Μαριούπολη απηύθυνε εκ νέου η Ουκρανία.
  • Η Ουκρανή αντιπρόεδρος κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας εμποδίζουν να φτάσουν ανθρωπιστικές προμήθειες και στους κατοίκους της Χερσώνας.
  • Στο Κίεβο, στο οποίο ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας, ο δήμαρχος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του έκανε λόγο για μάχες στην συνοικία Μπορισπίλ καλώντας τους πολίτες να εγκαταλείψουν με την πρώτη ευκαιρία την πόλη.
  • Καταγγελίες για αρπαγές σχεδόν 2.400 παιδιών από τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και για μεταφορά τους στη Ρωσία.
  • Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 12 τραυματίστηκαν από πυρά στην πόλη Αντβιίκα, στο Ντονετσκ της ανατολικής Ουκρανίας.
  • Ρουκέτες κατέστρεψαν τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Πάβλογκραντ στην κεντροανατολική περιοχή Ντνίπρο, σκοτώνοντας ένα άτομο και προκαλώντας ζημιές σε σιδηροδρομικές ράγες, σε βαθμό που να εμποδίσουν τη διέλευση αμαξοστοιχιών επ’ αόριστον, δήλωσε ο κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνισέκνκο.
  • Τουλάχιστον 15 νεκροί και 37 τραυματίες ήταν μέχρι τις 18 Μαρτίου ο απολογισμός των ρωσικών επιθέσεων κατά νοσοκομείων και άλλων υγειονομικών στόχων σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
  • Επιζών του Ολοκαυτώματος σκοτώθηκε στο Χάρκοβο.
  • Ξεπέρασαν τα 3,5 εκατομ. οι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τα 2 εκατομμύρια έχουν καταφύγει στην Πολωνία.
  • «Επιβραδύνεται η ρωσική προέλαση» υποστήριξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Ιταλικό Κοινοβούλιο καλώντας να δουν όλοι το δράμα που συντελείται στη Μαριούπολη. Νωρίτερα επέμεινε στην ανάγκη μιας συνάντησης, «οποιασδήποτε μορφής», με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ σε συνομιλία που είχε με τον πάπα Φραγκίσκο τον κάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα, καλωσορίζοντας ακόμα και δική του διαμεσολάβηση.
  • Οι ενεργές εχθροπραξίες ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία μπορεί να τελειώσουν σε δύο με τρεις εβδομάδες, σημείωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρεστόβιτς.

Ανησυχία των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Αυξάνονται οι φόβοι των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα προχωρήσει στο εφιαλτικό πλάνο της χρήσης χημικών όπλων στην Ουκρανία, αφού, όπως χαρακτηριστικά λέει ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο Πούτιν είναι πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Το Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο για καθυστέρηση των συνομιλιών, με τον πρόεδρο Ζελένσκι να απευθύνεται στο ιταλικό Κοινοβούλιο, δηλώνοντας ότι η χώρα του βρίσκεται στο χείλος της επιβίωσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξή του στην Κριστιάν Αμαρπούρ όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, απάντησε ότι αυτό θα γίνει μόνο εάν απειληθεί η ύπαρξη της χώρας του. Για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, είπε ότι ο στόχος στη Μαριούπολη είναι «η εκκαθάριση της πόλης από τους εθνικιστές», ενώ συνολικά για τον πόλεμο, σημείωσε ότι το σχέδιο προχωρά όπως είχε προγραμματιστεί και πως κανείς δεν είπε ότι είναι υπόθεση δύο ημερών.

Εν τω μεταξύ, νέα τηλεφωνική επικοιωνία είχαν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ουκρανία βάλλεται ολοκληρωτικά από τις ρωσικές δυνάμεις. Στις 7 το πρωί της Τετάρτης θα λήξει η νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο ένα μέτρο το οποίο επιβλήθηκε για δύο λόγους: για να αποτραπούν σχεδιαζόμενες επιθέσεις και να εξολοθρευτούν Ρώσοι σαμποτέρ. Σε μεγάλη επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, συνελήφθησαν 159 Ουκρανοί και Ρώσοι σαμποτέρ που σχεδίαζαν χτυπήματα στην ουκρανική πρωτεύουσα για να υπονομεύσουν το καθεστώς Ζελένσκι, όπως ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ  Ευτυχία Πενταράκη. Από το πρωί ηχούν οι σειρήνες στο Κίεβο, ενώ σημειώθηκαν εκρήξεις με έναν νεκρό από πλήγμα στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών, στα βορειοδυτικά προάστια. Πυραυλική επίθεση αποκρούστηκε πάνω από το Κίεβο και μεγάλο κομμάτι του πυραύλου έπεσε στον Δνείπερο ποταμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της πόλης παρατηρήθηκε πυραυλική δραστηριότητα από τη Λευκορωσία τη Δευτέρα, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στην ευρύτερη περιοχή, στη δυτική Ουκρανία, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στη Δυτική Ουκρανία Ελβίρα Κρίθαρη.

Στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λβιβ έφτασαν το μεσημέρι της Τρίτης 700 άμαχοι από τη Μαριούπολη, μέσω Ζαπορίζια, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο. Οι εκτοπισμένοι που φθάνουν στη Λβίβ κατευθύνονται στα καταφύγια της  πόλης, όπου μένουν για 2-3 μέρες.

Οι εκρήξεις στην Οδησσό συνεχίζονται, ενώ ακούγονται και αντιαεροπορικά πυρά. Οι σειρήνες στην πόλη ηχούν ασταμάτητα και η ανησυχία των κατοίκων μέρα με την μέρα μεγαλώνει, όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Κώστας Καντούρης. Την Τρίτη σημειώθηκαν και δύο εκρήξεις από την περιφέρεια της Οδησσού.

Απελπιστική κατάσταση

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι προσπάθειές της για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα επικεντρώνονται στην Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα, αλλά δεν ανακοίνωσε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία που θα επιτρέπουν την ασφαλή διαφυγή εγκλωβισμένων κατοίκων.

«Επικεντρωνόμαστε στις απομακρύνσεις από την Μαριούπολη», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η ίδια παρέθεσε έναν αριθμό τοποθεσιών στις οποίες θα γίνουν προσπάθειες να απομακρυνθούν άμαχοι με λεωφορεία, αλλά η Μαριούπολη δεν βρισκόταν μεταξύ αυτών. Επίσης δεν αναφέρθηκε καθόλου σε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία για την δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για την απομάκρυνση αμάχων.

«Παγωμένο τοπίο κόλασης γεμάτο με νεκρά σώματα και κατεστραμμένα κτίρια», περιγράφουν σύμφωνα με τη ΜΚΟ Human Rights Watch περιγράφουν τις εικόνες από την περιοχή οι άνθρωποι που έχουν μείνει εκεί.

Δραματικές είναι οι εικόνες με τους κατοίκους να ψάχνουν στα ερείπια τα υπάρχοντά τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Περισσότεροι από 200.000 παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη.

Η Ουκρανία ζήτησε εκ νέου από τη Ρωσία να επιτρέψει να μεταφερθούν ανθρωπιστικές προμήθειες στην Μαριούπολη και να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Αξιώνουμε το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους αμάχους», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης στην ουκρανική τηλεόραση.

Η Ιρίνα Βερεστσούκ σημείωσε παράλληλα ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας εμποδίζουν να φτάσουν ανθρωπιστικές προμήθειες στους κατοίκους της Χερσώνας, επίσης στη νότια Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί μετά την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε τον τερματισμό του «παράλογου πολέμου» που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από έναν μήνα, προειδοποιώντας ότι η σύγκρουση «δεν οδηγεί πουθενά» και ότι ο ουκρανικός λαός «υπομένει μια ζωντανή κόλαση».

Έκκληση Ζελένσκι για συνομιλίες – Ομιλία προς τους Ιταλούς βουλευτές

Απευθυνόμενος στο ιταλικό κοινοβούλιο την Τρίτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ιταλούς να μην υποδεχθούν άλλους Ρώσους τουρίστες και να συνεχιστεί η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στους ολιγάρχες. Τόνισε ακόμη ότι η Μαριούπολη, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς, αριθμούσε 500.000 κατοίκους, όπως η ιταλική πόλη της Γένοβας. «Χρειαζόμαστε ειρήνη, αλλά βλέπουμε και ακούμε μόνο σειρήνες, βόμβες και πυραύλους», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ανελέητο σφυροκόπημα στη Μαριούπολη – Επιθέσεις στα προάστια του Κιέβου και στην Ανατ. Ουκρανία
(Remo Casilli/ AP)

Νωρίτερα, σε τηλεοπτική συνέντευξη που μετέδωσε το Interfax, επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία.

«Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι (οι Ρώσοι) προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν δυνατόν σε μια τέτοια συνάντηση να αποφασιστεί το μέλλον των εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν πραγματοποιηθεί πολλοί γύροι συνομιλιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά στον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος