Έκρυθμη η κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας με Ουκρανία – Λαβρόφ: Οι ευκαιρίες για διάλογο δεν έχουν εξαντληθεί

Εντείνεται η διεθνής ανησυχία για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κρίσης. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενισχυθεί ο διάλογος με τη Δύση, εξέλιξη που δημιουργεί ελπίδες για αποκλιμάκωση. Μάλιστα, η Μόσχα έχει ήδη έτοιμη την γραπτή δεκασέλιδη απάντησή της, η οποία πολύ σύντομα αναμένεται να σταλεί στις ΗΠΑ αλλά και στο ΝΑΤΟ. Το προσχέδιο της απάντησης για τις εγγυήσεις ασφαλείας ενέκρινε ο πρόεδρος της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε στον πρόεδρο Πούτιν πως υφίσταται μια «πιθανότητα» να επιλυθεί διά της διπλωματικής οδού η ουκρανική κρίση, ενώ πρόσθεσε πως οι ευκαιρίες για διάλογο «δεν έχουν εξαντληθεί».

Ο Σ. Λαβρόφ είπε στον Ρώσο πρόεδρο πως οι ΗΠΑ έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, όμως σημείωσε ότι οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εγκρίνει «έγκαιρα» την απάντηση της Μόσχας σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε στον Βλ. Πούτιν ότι τελείωσαν μερικές από τις στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ κάποιες άλλες θα ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον. Πρόσθεσε ότι συνεχίζονται μερικά γυμνάσια που ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Έκκληση στη Ρωσία να ανταποκριθεί στις προτάσεις της Δύσης για διάλογο απηύθυνε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετά τη συνάντησή του στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη Δευτέρα. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει εύλογη αιτιολόγηση για τη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ κατήγγειλαν πως οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού εκτόξευσαν οβίδες προς το Ντονμπάς.

Ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν τη Δευτέρα έξι οβίδες 82 χιλιοστών στα περίχωρα της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Γκόρλοβκα. Σύμφωνα με δήλωση προς τους δημοσιογράφους του εκπροσώπου της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, καταγράφηκαν επιθέσεις από την πλευρά των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας με έξι οβίδες  διαμετρήματος 82 χιλιοστών. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή τραυματίες.

Συνάντηση Σολτς – Ζελένσκι στο Κίεβο

Στη σκιά του φόβου για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ξεδιπλώνεται ύστατη διπλωματική προσπάθεια από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο στο Κίεβο πριν μεταβεί στη Μόσχα την Τρίτη.

Τυπικά πρόκειται για επισκέψεις γνωριμίας του νέου καγκελάριου της Γερμανίας δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Επί της ουσίας είναι η διπλωματική προσπάθεια του Όλαφ Σολτς να αποτραπεί μία πολεμική σύρραξη.

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι αναμένει σαφή βήματα από τη Ρωσία για την αποκλιμάκωση της κρίσης, προσθέτοντας ότι η Γερμανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της είναι έτοιμοι για σοβαρό διάλογο με τη Ρωσία σχετικά με την ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Είμαστε έτοιμοι για έναν σοβαρό διάλογο με τη Ρωσία για τα ευρωπαϊκά ζητήματα ασφάλειας», είπε ο Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Β. Ζελένσκι.

Έκρυθμη η κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας με Ουκρανία – Λαβρόφ: Οι ευκαιρίες για διάλογο δεν έχουν εξαντληθεί
Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ο Γερμανός καγκελάριος ανακοίνωσε νέα πίστωση 150 εκατομμυρίων ευρώ από τη Γερμανία στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε ότι η Δύση είναι έτοιμη να επιβάλει «πολύ εκτεταμένες και αποτελεσματικές κυρώσεις» εάν η Ρωσία παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του συνεχίζει να επιδιώκει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα αποτελούσε εγγύηση για την ασφάλειά της και την εδαφική της ακεραιότητα. Σημείωσε, επίσης, ότι η οικογένειά του δεν εγκαταλείπει το Κίεβο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την απόφαση ορισμένων δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους από το Κίεβο στη δυτική Ουκρανία.

«Είναι μεγάλο λάθος, αλλά είναι δική τους απόφαση, να μεταφερθούν ορισμένες πρεσβείες στη δυτική Ουκρανία» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η Ουκρανία είναι ενωμένη και αν συμβεί κάτι, θα συμβεί παντού».

Τόνισε, επίσης, ότι είναι ένα «γεωπολιτικό όπλο» ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος αναμένεται να διοχετεύσει ρωσικό αέριο στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία, όμως δεν έχει ακόμη λάβει το πράσινο φως από το Βερολίνο προκειμένου να λειτουργήσει.

«Η Ουκρανία μπορεί να είναι σίγουρη ότι θα δείξουμε την επιβεβλημένη αλληλεγγύη, όπως και στο παρελθόν», είπε νωρίτερα ο Σολτς αναχωρώντας από το Βερολίνο για το Κίεβο. Το επιτελείο του εκτιμά την κατάσταση «άκρως επικίνδυνη».

Η Ουκρανία ζητά επίμονα όπλα από τη Γερμανία, ωστόσο το Βερολίνο παραμένει στην απόφαση να μην εξάγει οπλικά συστήματα σε περιοχές και χώρες κρίσης.

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εκτίμησε ότι «η κατάσταση είναι εκρηκτική. Ωστόσο, «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η πολεμική σύρραξη είναι ήδη ειλημμένη απόφαση», είπε η Μπέρμποκ σε τηλεοπτικές της δηλώσεις.

Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς θα επιστρέψει απόψε στο Βερολίνο, αλλά την Τρίτη θα μεταβεί στη Μόσχα για την πρώτη του συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την Κυριακή ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κατά την επανεκλογή του κάλεσε το Ρώσο πρόεδρο να «σπάσει τη θηλιά γύρω από την Ουκρανία».

Ο καγκελάριος Σολτς και στη Μόσχα θα προσπαθήσει να κρατήσει ανοιχτό τον δίαυλο διαλόγου με τη Ρωσία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αν επιτεθεί στην Ουκρανία.

Επιδίωξη του Γερμανού καγκελάριου είναι να επανέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης Ρωσία και Ουκρανία στο λεγόμενο «Σχήμα της Νορμανδίας», τις τετραμερείς συνομιλίες με Γερμανία και Γαλλία. Διαφορετικά, όλα είναι στο τραπέζι των κυρώσεων, λέει ο Σολτς και η γερμανική κυβέρνηση, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί ονομαστικά στον αγωγό φυσικού αερίου «NordStream 2» που συνδέει απευθείας Ρωσία και Γερμανία. Το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο και των αυριανών συνομιλιών Σολτς- Πούτιν στη Μόσχα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει διάφορες απαντήσεις στις όποιες περαιτέρω κινήσεις από τη Ρωσία για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, αλλά  δεν γνωρίζει ακριβώς τι σχεδιάζει να κάνει η Μόσχα, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αμερικανικές συνομιλίες με τη Ρωσία δεν «αποδίδουν πολύ», αλλά πρόσθεσε ότι ο διάλογος με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ακόμα ανοικτός μέσω των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ανακαλεί τα περί μη ένταξης στο ΝΑΤΟ ο Ουκρανός πρέσβης στο Λονδίνο

Σύγχυση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ουκρανού πρέσβη στο Λονδίνο περί μη ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, καθώς ανακάλεσε τις δηλώσεις αυτές λίγο αργότερα.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στο Λονδίνο, μιλώντας στο BBC, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Ουκρανία να εγκαταλείψει τα σχέδια της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως ζητάει η Ρωσία. Στη συνέχεια ωστόσο ανασκεύασε λέγοντας ότι πρόκειται για Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ουκρανών.

«Αυτό που είπα, είναι ότι δεν είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή και για να αποφύγουμε τον πόλεμο είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πολλές υποχωρήσεις και αυτό κάνουμε στις συζητήσεις μας με τη Ρωσία. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ (η ένταξη μας στο οποίο) περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα μας» δήλωσε ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Βρετανία, Βαντίμ Πιστάικο.

Επιφυλακτικό εμφανίστηκε το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη αλλαγή στη θέση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα καθησύχαζε σημαντικά τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια της.

«Είδαμε ότι το Κίεβο ζήτησε από τον απεσταλμένο του να διευκρινίσει τι εννοεί. Οπότε αμφιβάλλω ότι μπορούμε να το εκλάβουμε ως ένδειξη ότι το Κίεβο αλλάζει την εξωτερική πολιτική του» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος προειδοποίησε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει πυρ εναντίον ξένων πλοίων και υποβρυχίων, εφόσον εισέλθουν παρανόμως στα χωρικά της ύδατα. Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση για προπαγάνδα, επιμένοντας ότι δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία. Αμερικανοί αξιωματούχοι, πάντως, δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για έναρξη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων την Τετάρτη.

«Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω αυτές τις πληροφορίες. (…) Πιστεύουμε ότι μία μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε μέρα πλέον» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

Αν και το Κίεβο κατηγόρησε την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο για κινδυνολογία όσον αφορά στην απειλή επικείμενης ρωσικής επέμβασης,  ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε  τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω από τον «γκρεμό» στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η κατάσταση είναι «πολύ, πολύ επικίνδυνη» με μια ρωσική εισβολή να είναι πιθανή «τις επόμενες 48 ώρες».

«Η κατάσταση είναι πολύ πολύ επικίνδυνη και δύσκολη, είμαστε στο χείλος του γκρεμού, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για τον πρόεδρο Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας εντός της ημέρας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων COBR, τόνισε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή.

«Οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει ανά πάσα στιγμή και προτρέπουμε το Κρεμλίνο να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Επικεντρωνόμαστε στο να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων στην Ουκρανία», έγραψε η Βρετανίδα υπουργός σε ανάρτησή της στο Twitter.

Επιπλέον, η Λιζ Τρας είπε σήμερα ότι παρέδωσε ένα αυστηρό μήνυμα στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα για το θέμα της Ουκρανίας, όταν ερωτήθηκε πώς πήγαν οι συναντήσεις της με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

«Φυσικά και δεν άρεσε στους Ρώσους αυτό που είχα να πω, όμως το λέω και θέλω να σταματήσουν και θέλω να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει ένα σοβαρό κόστος έπειτα από μια εισβολή», ανέφερε η Τρας σε δημοσιογράφους, αφότου προήδρευσε της συνάντησης της κυβερνητικής επιτροπής κρίσεων.

Κίεβο καλεί Μόσχα σε έκτακτη σύσκεψη το επόμενο 24ωρο

Την ίδια ώρα, το Κίεβο καλεί σε έκτακτη σύσκεψη τη Μόσχα μέσα στις επόμενες 48 ώρες προκειμένου να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της. Κι ενώ σύμφωνα με το CBS oι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν όλο το προσωπικό τους από την αμερικανική πρεσβεία, ο Ουκρανός πρόεδρος προσκάλεσε τον Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο κατά την 50λεπτη τηλεφωνική συνομιλία τους.

Πολεμικό σκηνικό

Η Ρωσία ενίσχυσε τις στρατιωτικές δυνάμεις της στα σύνορα με την Ουκρανία το Σαββατοκύριακο, όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, παρά τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Άμυνας ότι τελείωσαν ορισμένες στρατιωτικές ασκήσεις.

Αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger και πυρομαχικά έφθασαν αεροπορικώς από τη Λιθουανία στο Κίεβο. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι τώρα κάπου 1.500 τόνους πυρομαχικών με 17 πτήσεις. Στη Μαριούπολη, οι ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύουν τους κατοίκους δείχνοντας τους πώς να αμυνθούν σε περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις επιτεθούν στη χώρα.

Στην Πολωνία προσγειώθηκαν ακόμη 8 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας. «Περισσότερα αμερικανικά μαχητικά F-15 προσγειώθηκαν σήμερα στη βάση στο Λασκ», έγραψε στο Twitter ο Μάριους Μπλάστσακ, προσθέτοντας: «Οκτώ αεροσκάφη θα ενταχθούν σε αυτά που ήρθαν στην Πολωνία την περασμένη εβδομάδα».

Πηγές: ΕΡΤ/ Ευγενία Μυρίδου, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανταποκρίσεις: Αχιλλέας Πατσούκας (Μόσχα), Γιώργος Παππάς (Βερολίνο)

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος