ΗΠΑ – Πεντάγωνο: Ενισχύθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία το Σαββατοκύριακο

Η Ρωσία ενίσχυσε τις στρατιωτικές δυνάμεις της στα σύνορα με την Ουκρανία το Σαββατοκύριακο, όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, παρά τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Άμυνας ότι τελείωσαν ορισμένες στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει άφθονες δυνατότητες στη διάθεσή του», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι στο CNN, προσθέτοντας: «Συνεχίζει να στέλνει επιπλέον δυνάμεις κατά μήκος αυτών των συνόρων με την Ουκρανία, όπως και μέσα στο Σαββατοκύριακο και έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 (στρατιώτες)».

«Δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και συμπλήρωσε πως «αυτές οι δυνατότητες (…) περιλαμβάνουν από άρματα μάχης έως μονάδες πεζικού, ειδικές δυνάμεις, κυβερνοεπιθέσεις ή ακόμη και αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα».

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε το τέλος ορισμένων στρατιωτικών γυμνασίων, ενώ χερσαίες και ναυτικές ασκήσεις στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και στη Λευκορωσία πυροδοτούν φόβους για στρατιωτική κλιμάκωση.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ  θεώρησε πιθανή μια διπλωματική διευθέτηση της κρίσης σχετικά με την Ουκρανία, προτείνοντας ακόμη και την «παράταση και διεύρυνση» του διαλόγου, σε έναν πιο ήπιο τόνο της Μόσχας, συγκριτικά με μια εμπρηστική ρητορική του Κρεμλίνου τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν έχει όλες τις δυνατότητες να εξαπολύσει «ανά πάσα στιγμή» μια «πολύ συμβατική μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία» ή ακόμη και μια μικρότερης κλίμακας επίθεση για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος