Αντίστροφη μέτρηση για την ύστατη μάχη στη Μαριούπολη

Αντίστροφη μέτρηση για την ύστατη μάχη στη Μαριούπολη, καθώς οι φιλορωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το λιμάνι και οι Ουκρανοί στρατιώτες απευθύνουν δραματική έκκληση για βοήθεια, διαμηνύοντας ότι η έκβαση θα είναι «θάνατος ή αιχμαλωσία». Ήδη η κατεστραμμένη Μαριούπολη μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, όπως κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ρωσία συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε ο Ζελένσκι. Μάλιστα, σημείωσε ότι μια από τις πιο δύσκολες μάχες περιμένει τη χώρα του. 

Σε ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 8 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο, μέσω Telegram.

Στο Χάρκοβο, οκτώ νεκροί και 19 τραυματίες είναι ο απολογισμός των ρωσικών βομβαρδισμών που δέχθηκε η πόλη τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Όλεχ Σινεγκούμποφ. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ένα παιδί.

Ο Σινεγκούμποφ ανέφερε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κρατούν σταθερά τις θέσεις τους στην περιοχή και οι ρώσοι εισβολείς δεν διστάζουν να βάζουν στο στόχαστρό τους αμάχους. Κατήγγειλε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διασπείρει νάρκες στην ευρύτερη περιοχή, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν καταλάβει το λιμάνι της Μαριούπολης, μετά την εξουδετέρωση των ουκρανικών στρατευμάτων.

Ένα από τα τελευταία μεγάλα σημεία της ουκρανικής αντίστασης βρίσκεται στο τεράστιο συγκρότημα της χαλυβουργίας “Αζοφστάλ“, στη Μαριούπολη.

Σε συντονισμό με τη Μόσχα, ο Ντένις Πουσίλιν δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την πλήρη κατάκτηση της ουκρανικής περιοχής του Ντονέτσκ.

«Η επιχείρηση θα ενταθεί, γιατί όσο περισσότερο καθυστερούμε, τόσο περισσότερο υποφέρει ο άμαχος πληθυσμός όντας όμηρος της κατάστασης», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Ντόνετσκ, μια μεγάλη πόλη υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών από το 2014.

Υποστήριξε επίσης ότι πολλές χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες εξακολουθούσαν να πολεμούν στην περιοχή του εργοστασίου Αζοφστάλ. «Ο αριθμός στις αναφορές μας κυμαίνεται από 1.500 έως 3.000 άτομα».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο από τη Μαριούπολη μέσω Μπερντιάνσκ προς την Κριμέα ή τη Ζαπορίζια.

Με 100.000 εγκλωβισμένους αμάχους στη Μαριούπολη, πληθαίνουν οι καταγγελίες πως Ρώσοι στρατιώτες απομακρύνουν με τη βία από τα σπίτια τους πολίτες και τους μεταφέρουν σε ρωσικές περιοχές.

Οι Ουκρανοί ετομάζονται για την ύστατη μάχη για τον έλεγχο της Μαριούπολης, που πολιορκείται από την αρχή του πολέμου από τον ρωσικό στρατό. Τα πυρομαχικά τελειώνουν και, σύμφωνα με την 36η ταξιαρχία των Ουκρανών πεζοναυτών, «αυτό σημαίνει θάνατος για κάποιους και αιχμαλωσία για τους υπόλοιπους». Το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε για τον αυξημένο κίνδυνο να χρησιμοποιήσει ο ρωσικός στρατός τις απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου.

Περιγράφοντας τις δυσκολίες αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη λόγω της ρωσικής πολιορκίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η ουκρανική κρίση αφορά τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες.

«Αυτή είναι μία κρίση που έχει να κάνει με τις βασικές μας αξίες, τη δημοκρατία, την εδαφική ακεραιότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου. Και πρέπει να λάβουμε ξεκάθαρη θέση σε όλα τα μέτωπα» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Τη Δευτέρα παρελήφθη από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Οδησσό επιπλέον ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ την Τρίτη θα αναχωρήσει για την ουκρανική πόλη η 4η αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι 4.354 άμαχοι απομακρύνθηκαν από πόλεις μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων τη Δευτέρα. Συνολικά 556 πολίτες κατάφεραν να διαφύγουν από τη Μαριούπολη.

Έτοιμη η Ρωσία για μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς

Η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την ανάπτυξη των δυνάμεών της για μια νέα επίθεση στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

«Προβλέπουμε ότι οι μάχες θα αρχίσουν στις περιοχές αυτές σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, προσθέτοντας ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτήν τη νέα επίθεση.

Ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ ανέφερε ότι ρωσικά στρατιωτικά οχήματα μετακινούνται πιο κοντά στις γραμμές του μετώπου. 

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία άρχισε να ενισχύει και να ανεφοδιάζει τα στρατεύματά της στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι αυτή ήταν η αρχή μιας νέας επίθεσης στην περιοχή, δήλωσε ο αξιωματούχος, τηρώντας την ανωνυμία του.

Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν στοιχεία ότι κάποια αμυντικά πυραυλικά συστήματα S-300 έχουν καταστραφεί από τη Ρωσία.

Β. Ζελένσκι: Θα μας βομβαρδίσουν από αέρος

«Τα ρωσικά στρατεύματα θα πραγματοποιήσουν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στα ανατολικά του κράτους μας. Θα χρησιμοποιήσουν περισσότερους πυραύλους εναντίον μας, θα μας βομβαρδίσουν από αέρος. Θα απαντήσουμε. Και θα εξοπλίσουμε περαιτέρω την Ουκρανία», ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Κατανοούμε τη ρωσική πλευρά. Καταλαβαίνουμε ότι ένα από τα αιτήματά τους είναι η αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, αλλά εγώ δεν πρόκειται να την αναγνωρίσω», πρόσθεσε.

Αρχηγός Τσετσένων: Μετά το Ντονμπάς σειρά έχει το Κίεβο 

Ο ηγέτης των Τσετσένων μαχητών που μάχονται στο πλευρό των Ρώσων, δήλωσε ότι έχει λάβει εντολή από τον Πούτιν να κατακτήσει μετά το Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία) και το Κίεβο.

«To Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ θα απελευθερωθούν πρώτα πρώτα. Τέτοια ήταν η εντολή που δόθηκε από τον επικεφαλής, τον αγαπητό Πρόεδρο Πούτιν. Στη συνέχεια θα καταλάβουμε το Κίεβο και τις άλλες πόλεις», δήλωσε ο Ραζμάν Καντίροφ.

Υπό ρωσική πολιορκία το Ντονμπάς – Άνοιξαν εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στα περίχωρα της πόλης Δνείπρο «υψηλής ακρίβειας πύραυλοι Kalibr κατέστρεψαν συστοιχίες πυραύλων S-300 που είχε προμηθεύσει ευρωπαϊκή χώρα». Η Σλοβακία, που την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι προμήθευσε την Ουκρανία με το σύστημα αεράμυνας S-300, χαρακτήρισε τη ρωσική ανακοίνωση ως «παραπληροφόρηση».

Εξήντα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, το χωριό Αντρίιβκα, είχε χίλιους κατοίκους: οι σαράντα έπεσαν νεκροί από ρωσικά πυρά. Ένας από αυτούς ήταν 23χρονος τόσο άγρια ακρωτηριασμένος μετά θάνατον που τον αναγνώρισαν μόνο από τα ρούχα που φορούσε.

Περισσότερα από 1.200 πτώματα έχουν βρεθεί στην περιοχή γύρω από το Κίεβο.

Μπορέλ: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι

Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι όσον αφορά στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. τη Δευτέρα.

Παράλληλα, υπήρξε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να δρομολογηθεί το πώς θα λογοδοτήσει η Ρωσία για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.

Η Δύση βοηθά την Ουκρανία να προετοιμάσει ψευδείς ισχυρισμούς και δημοσιεύματα για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας, αντέτεινε η Μόσχα.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, AFP, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος