Αγωνία για τη Μαριούπολη – Υστερόγραφο από την 36η ταξιαρχία: «Να μας θυμάστε» – Θα φτάσουμε στο Κίεβο λένε οι Τσετσένοι

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης υποστήριξε ότι περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί κατά τη ρωσική πολιορκία, την ώρα που ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κατέκτησαν ολοκληρωτικά την περιοχή του λιμανιού της στρατηγικής πόλης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Yποστήριξε επίσης ότι πολλές χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες εξακολουθούσαν να πολεμούν στην περιοχή του εργοστασίου Αζοφστάλ. Την «τελική μάχη» προανήγγειλε και η 36η ταξιαρχία των Ουκρανών πεζοναυτών, με τη φράση ότι «όταν τελειώνουν τα πυρομαχικά, αυτό σημαίνει θάνατος για κάποιους και αιχμαλωσία για τους υπόλοιπους».

Με 100.000 εκγκλωβισμένους αμάχους στη Μαριούπολη, πληθαίνουν οι καταγγελίες πως Ρώσοι στρατιώτες απομακρύνουν με τη βία από τα σπίτια τους πολίτες και τους μεταφέρουν σε ρωσικές περιοχές, ενώ το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας προειδοποιεί για τον αυξημένο κίνδυνο να χρησιμοποιήσει ο ρωσικός στρατός τις απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου.

36η ταξιαρχία: «Αργοπεθαίνουμε»

«Για περισσότερο από 40 ημέρες σφοδρών μαχών, «ο εχθρός σταδιακά μας απώθησε, μας περικύκλωσε. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά σας ζητούμε αληθινά να μας θυμάστε», ανακοίνωσε η ταξιαρχία των Ουκρανών πεζοναυτών που πρσθέτει ότι «πολέμησε χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό», ενώ παραδέχεται ότι «τα μισά» από τα μέλη της είναι τραυματίες. Καταγγέλλει επίσης για ανεκπλήρωτες υποσχέσεις «τη διοίκηση του στρατού και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι», επισημαίνοντας ότι η μόνη βοήθεια που έλαβε ήταν «50 οβίδες, 20 νάρκες και αντιαρματικούς πυραύλους NLAW».

Β. Ζελένσκι: Θα μας βομβαρδίσουν από αέρος

«Τα ρωσικά στρατεύματα θα πραγματοποιήσουν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στα ανατολικά του κράτους μας. Θα χρησιμοποιήσουν περισσότερους πυραύλους εναντίον μας, θα μας βομβαρδίσουν από αέρος. Θα απαντήσουμε. Και θα εξοπλίσουμε περαιτέρω την Ουκρανία», ανέφερε σε νέο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Κατανοούμε τη ρωσική πλευρά. Καταλαβαίνουμε ότι ένα από τα αιτήματά τους είναι η αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, αλλά εγώ δεν πρόκειται να την αναγνωρίσω», πρόσθεσε.

Αρχηγός Τσετσένων: Μετά το Ντονμπάς σειρά έχει το Κίεβο 

Ο ηγέτης των Τσετσένων μαχητών που μάχονται στο πλευρό των Ρώσων, δήλωσε ότι έχει λάβει εντολή από τον Πούτιν να κατακτήσει μετά το Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία) και το Κίεβο.

«To Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ θα απελευθερωθούν πρώτα πρώτα. Τέτοια ήταν η εντολή που δόθηκε από τον επικεφαλής, τον αγαπητό Πρόεδρο Πούτιν. Στη συνέχεια θα καταλάβουμε το Κίεβο και τις άλλες πόλεις», δήλωσε ο Ραζμάν Καντίροφ.

Υπό ρωσική πολιορκία το Ντονμπάς – Άνοιξαν εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στα περίχωρα της πόλης Δνείπρο «υψηλής ακρίβειας πύραυλοι Kalibr κατέστρεψαν συστοιχίες πυραύλων S-300 που είχε προμηθεύσει ευρωπαϊκή χώρα». Η Σλοβακία, που την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι προμήθευσε την Ουκρανία με το σύστημα αεράμυνας S-300, χαρακτήρισε τη ρωσική ανακοίνωση ως «παραπληροφόρηση».

Εξήντα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, το χωριό Αντρίιβκα, είχε χίλιους κατοίκους: οι σαράντα έπεσαν νεκροί από ρωσικά πυρά. Ένας από αυτούς ήταν 23χρονος τόσο άγρια ακρωτηριασμένος μετά θάνατον που τον αναγνώρισαν μόνο από τα ρούχα που φορούσε.

Περισσότερα από 1.200 πτώματα έχουν βρεθεί στην περιοχή γύρω από το Κίεβο.

Σ. Λαβρόφ: Καμία ανάπαυλα για διαπραγματεύσεις

«Οι εκκλήσεις του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να συνεχίσει το ευρωπαϊκό μπλοκ να εξοπλίζει το Κίεβο, σηματοδοτούν μια «πολύ σοβαρή αναστροφή» στην ευρωπαϊκή πολιτική», σχολίασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και στη συνέχεια επεσήμανε ότι «κατά τους επόμενους γύρους συνομιλιών με την Ουκρανία, δεν θα υπάρξει παύση (στη στρατιωτική δράση) εφόσον δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την αναστολή της στρατιωτικής δράσης κατά τον πρώτο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά ότι η θέση της Μόσχας έκτοτε άλλαξε.

«Πειστήκαμε ότι οι Ουκρανοί δεν σχεδίαζαν να ανταποκριθούν», είπε ο Λαβρόφ και επέκρινε το Κίεβο ότι παρουσίασε στη Μόσχα «απαράδεκτο» σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που παρέκκλινε από τις συμφωνίες που είχαν καταλήξει προηγουμένως οι πλευρές.

Στο μεταξύ, στη Μόσχα στρέφεται η προσοχή της διεθνούς διπλωματίας, καθώς ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ θα γίνει ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα  μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Times: Στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ 

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σπρώχνει στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ, τη Σουηδία και τη Φινλανδία», όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν, οι Τάιμς του Λονδίνου.

Η Λιθουανία, μαζί με άλλες χώρες στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, επιδιώκει να ενισχύσει τις ομάδες μάχης της Ενισχυμένης Προωθημένης Παρουσίας της Ατλαντικής Συμμαχίας σε (ομάδες) Ενισχυσμένης Προκεχωρημένης Παρουσίας”, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Αρβίδας Ανουσάουσκας.

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος