Ουκρανία: Υπό ρωσική πολιορκία το Ντονμπάς – Άνοιξαν εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Έκκληση στους αμάχους να εγκαταλείψουν το ανατολικό τμήμα της χώρας απηύθυναν οι ουκρανικές αρχές, και ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι, μεταξύ αυτών και της Μαριούπολης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις σε Χάρκοβο και Μικολάιφ. Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη της ΕΡΤ Αλεξία Καλαϊτζή ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε ότι αν εξασφαλίσουν τις θέσεις τους ανατολικά τα ρωσικά στρατεύματα τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στο Κίεβο και καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίσθηκαν στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκρούουν επιθέσεις και να καταστρέφουν ρωσικά άρματα μάχης, οχήματα και πυροβολικό, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε τακτικό δελτίο Τύπου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μέσω του Twitter. Η προηγούμενη χρήση από τις ρωσικές δυνάμεις πυρομαχικών φωσφόρου στην περιφέρεια του Ντονέτσκ καθιστά πιθανή τη μελλοντική χρήση των πυρομαχικών αυτών στη Μαριούπολη, καθώς εντείνεται η μάχη για την πόλη, ανακοίνωσε η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών. Σύμφωνα με την αναφορά αυτή, το γεγονός ότι η Ρωσία συνεχίζει να βασίζεται σε μη τηλεκατευθυνόμενες βόμβες μειώνει την ικανότητά της να πραγματοποιεί επιθέσεις ακριβείας σε στόχους κατά τις επιδρομές της και αυξάνει πολύ τον κίνδυνο περαιτέρω απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Το Ρόιτερς αναφέρει πως δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει την αναφορά.

Στο Ντόνμπας φαίνεται ότι μετατοπίζεται το επίκεντρο του πολέμου, στην Ουκρανία, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, όπου θα συζητηθεί η χορήγηση περισσότερης βοήθειας στο Κίεβο.

Ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, διεμήνυσε ότι επίκειται επίθεση των ρωσικών δυνάμεων όχι μόνο στην πολιορκημένη Μαριούπολη, αλλά και στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις.

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των κατοίκων στις πολιορκημένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας συμφωνήθηκαν σήμερα ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα, περιλαμβανομένων πέντε στην περιοχή του Λουχάνσκ, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ. Οι διάδρομοι αυτοί περιλαμβάνουν και έναν για όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν με ιδιωτικά μέσα την Μαριούπολη, διευκρίνισε η ίδια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον, της πολιτικής «ψεμάτων» της Ρωσίας, οπως τη χαρακτήρισε.

Ο πόλεμος δεν θα ξεσπούσε αν η Ουκρανία, ήταν μέλος του NATO, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, στους 57 αυξήθηκαν οι νεκροί από την πυραυλική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ. Την ίδια ώρα τουλάχιστον 1.200 πτώματα έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην περιοχή του Κιέβου, που είχε εν μέρει καταληφθεί για εβδομάδες από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος