Η ΕΡΤ στη μαρτυρική Μπούκα: Για 4η ημέρα ανασύρθηκαν σοροί από ομαδικούς τάφους

Στην πολύπαθη Μπούκα, η εκταφή νεκρών από τους ομαδικούς τάφους συνεχίστηκε για τέταρτη ημέρα, με παρόντες εμπειρογνώμονες που ερευνούν την ταυτότητα των θυμάτων και κυρίως προσπαθούν να διασταυρώσουν την ταυτότητα των δραστών. Οι νεκροί –σύμφωνα με τις μαρτυρίες– ήταν άοπλοι πολίτες, γεγονός που στοιχειοθετεί τη διάπραξη εγκλήματος πολέμου.

Όπως ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Αλεξία Καλαϊτζή, οι εμπειρογνώμονες, με τα χαρακτηριστικά γιλέκα, εξέτασαν ενδελεχώς τα νεκρά σώματα, κράτησαν σημειώσεις και φωτογράφισαν τα πτώματα.

Στο Κίεβο, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για ενδεχόμενη επιστροφή των ρωσικών στρατευμάτων, καθώς υπάρχουν δηλώσεις, όπως αυτή του Τσετσένου ηγέτη, σύμφωνα με τις οποίες, εφόσον οι ρωσικές δυνάμεις εξασφαλίσουν τις θέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία, θα επιστρέψουν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Στη Μπούκα, οι αρχές έχουν ξεθάψει τουλάχιστον 45 πτώματα. Μετά την αυτοψία, οδηγούνται όλα για ιατροδικαστική εξέταση.

«Δεν μπορώ να πω με ποιον τρόπο πέθαναν όλοι. Αυτό θα το αποφασίσουν οι ιατροδικαστές αλλά βλέπουμε με τα μάτια μας ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν χτυπηθεί από σφαίρες» δήλωσε ο ερευνητής εγκλημάτων πολέμου, Αντρέι Τουρμπάρ.

Ένας από τους ανθρώπους που έσκαψαν τον ομαδικό τάφο είναι ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου της Μπούκα, Αντόν Μιχαήλοβιτς.

«Είχαμε κάποιους νεκρούς στο νεκροτομείο αλλά οι περισσότεροι νεκροί ήταν στον δρόμο, αυτοί που σκοτώθηκαν απο τους Ρώσους φασίστες. Ήταν απόφασή μου αν και δεν ήταν η δουλειά μου. Αλλά δεν ήθελα άνθρωποι και παιδιά που έφευγαν να δουν την ώρα που τα σκυλιά έτρωγαν τους νεκρούς στον δρόμο. Ήταν τρομακτικό θέαμα. Δεν μας επέτρεψαν να τους πάμε στο κοιμητήριο. Μας βομβάρδιζαν καθώς η Μπούκα ήταν ενεργό μέτωπο… Αποφασίσαμε ότι η μόνη επιλογή ήταν η αυλή της εκκλησίας. Προσπαθήσαμε να αναγνωρίσουμε τους ανθρώπους που πέθαναν και κάναμε μια λίστα. Όταν μαζεύαμε πτώματα απο τον δρόμο, το μόνο που κάναμε ήταν να βγάλουμε φωτογραφίες από αυτούς, 67 άτομα» σημείωσε ο Αντόν Μιχαήλοβιτς.

Το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε αποθήκη ειδών πρώτης ανάγκης. Ο Μιχαήλοβιτς έδειξε στο συνεργείο της ΕΡΤ τις καταστροφές που προκάλεσαν οι Ρώσοι. Έψαχναν, είπε, για τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες.

Οι αρχές προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βασικές υποδομές στη Μπούκα ώστε οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση στα βασικά. Αυτό που δεν θα γιατρευτεί ποτέ, ωστόσο, είναι το τραύμα των ανθρώπων της μικρής προαστιακής πόλης που έγινε σύμβολο της θηριωδίας που διέπραξε ο ρωσικός στρατός.

Αποστολή: Αλεξία Καλαϊτζή / κάμερα: Φώτης Πάντος – ήχος: Παναγιώτα Δερβιτσιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος