Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρίκη στη Μαριούπολη, δεκάδες νεκροί στο Μικολάεφ

  • Ήχησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου και πάλι οι σειρήνες στο Κίεβο.
  • Μετά από εβδομάδες πολιορκίας της Μαριούπολης, ο πόλεμος έφτασε στο κέντρο της πόλης. Τα ρωσικά τανκς μπήκαν στο λιμάνι με τη στρατηγική θέση. Σφοδρές οδομαχίες και εκρήξεις αφήνουν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια νεκρούς, πρόχειρα καλυμμένους, μέχρι να περισυλλεγούν. Οι ουκρανικές αρχές παραδέχθηκαν ότι έχασαν τον έλεγχο της Μαριούπολης. Σφοδρές είναι οι συγκρούσεις σε εργοστάσιο χάλυβα, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να αποκλείσουν την έξοδο της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα και να φτιάξουν μια γέφυρα μεταξύ των ήδη ελεγχόμενων περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας με την Κριμαία που έχουν ήδη προσαρτήσει. Αργά αλλά σταθερά οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν περισσότερα εδάφη.
  • Πληροφορίες των New York Times από ουκρανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για νέα επίθεση στο Κίεβο.
  • Δύσκολες ώρες και για το Μικολάεφ, όπου οι νεκροί αυξήθηκαν στους 40 από την πυραυλική επίθεση σε στρατώνα των ουκρανικών δυνάμεων.
  • Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε πρώτη φορά υπερηχητικούς πυραύλους στις 24 μέρες που μετρά ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πρόκειται για πυραύλους που δεν εντοπίζονται εύκολα από τα συστήματα αεράμυνας και όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, κατά την επίθεση, επλήγη υπόγεια αποθήκη πυρομαχικών στο Ιβάνο Φρανκίφσκ, στο δυτικό τμήμα της χώρας.
  • Ήχησαν σειρήνες και καμπάνες στην Οδησσό. Στόχος έγινε αεροπορική βάση με ραντάρ κοντά στην πόλη.
  • Αιματηρή πυραυλική επίθεση εξαπολύθηκε και κατά της Ζαπορίζια. Εννέα άμαχοι έχασαν την ζωή τους και οι Αρχές κήρυξαν από το απόγευμα του Σαββάτου απαγόρευση κυκλοφορίας για 38 ώρες.
  • Υπό την αμείλικτη ρωσική επίθεση βρίσκεται και το Χάρκοβο. Μέσα από τα συντρίμμια δημοσίου κτηρίου, οι διασώστες έβγαλαν ζωντανό έναν άνδρα.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε το Κρεμλίνο σε έντιμες και ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες.
  • Tο Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έχει καταγράψει τουλάχιστον 847 θανάτους αμάχων και 1.399 τραυματίες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος.
  • Οι δημοτικές αρχές του Κιέβου ανακοίνωσαν ότι 228 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 912 έχουν τραυματιστεί στην ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη του πολέμου. Μεταξύ των θυμάτων είναι και 4 παιδιά.
  • 6.623 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις πόλεις μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων το Σάββατο.
  • 190.000 άμαχοι έχουν καταφέρει να διαφύγουν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές Αρχές.

Ανείπωτη είναι η τραγωδία στη Μαριούπολη, που ισοπεδώθηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Το 90% των κτηρίων έχει καταστραφεί, ενώ πτώματα γέμισαν τους δρόμους και οι νεκροί θάβονται κοντά στα κατεστραμμένα σπίτια τους. Οι μάχες έχουν πλέον φτάσει στο κέντρο της μαρτυρικής πόλης. Εξαιτίας των σφοδρών μαχών, εμποδίζεται η επιχείρηση διάσωσης περισσότερων από χιλίων αμάχων που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια του θεάτρου που βομβαρδίστηκε την Τετάρτη. Η στρατηγικής σημασίας πόλη έχει βυθιστεί στην πιο άγρια φάση του πολέμου. Περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν απομείνει αποκλεισμένοι, άστεγοι, χωρίς φαγητό και νερό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από την έναρξη του πολέμου 6,5 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους μέσα στην Ουκρανία, ενώ πάνω από 3,3 εκατομμύρια έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς προς τις γειτονικές χώρες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρίκη στη Μαριούπολη, δεκάδες νεκροί στο Μικολάεφ

Στην Οδησσό αυξάνεται η ανησυχία για ενδεχόμενο χτύπημα. Οι σειρήνες ήχησαν δύο φορές το Σάββατο, ενώ ακούστηκαν αντιεροπορικά πυρά που σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στόχευαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Κώστας Καντούρης. Άμαχοι προσπαθούν να απομακρυνθούν, ενώ κάτοικοι προετοιμάζονται για μεγάλη επίθεση και οργανώνουν τα καταφύγια. O δήμαρχος της Οδησσού είπε ότι «όλοι θα υπερασπιστούμε την πόλη», τονίζοντας: «ανησυχούμε αλλά δεν φοβόμαστε».

Στο Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να χτυπούν κατοικημένες περιοχές. Μαίνονται οι οδομαχίες στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, ενώ οι κάτοικοι στην ουκρανική πρωτεύουσα περιμένουν σε ουρές να πάρουν τρόφιμα και φάρμακα,

Το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου επέτρεψε σε πρόσφυγες από πόλεις και χωριά που ισοπεδώθηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς να φθάσουν στο Κίεβο. Πολλοί από αυτούς έχασαν δικούς τους ανθρώπους και οι ιστορίες που διηγούνται στη Δημόσια Τηλεόραση και την απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη, δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

Οι σειρήνες ηχούν όλο και πιο συχνά στην πόλη της Λβιβ, με τον δήμαρχο να καλεί τους πολίτες να κατευθύνονται στα καταφύγια καθώς πλέον, δεν υπάρχουν ασφαλή σημεία, όσο ο κλοιός των ρωσικών δυνάμεων σφίγγει ολοένα και περισσότερο, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ελβίρα Κρίθαρη.

Προβλήματα επισιτισμού και στέγασης έχουν όμως ήδη και εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες. Στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας, περιέγραψε την κατάσταση η απεσταλμένη της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, που βρέθηκε έξω από το μεγάλο κέντρο υποδοχής της Πσέμιζ, λίγα χιλιόμετρα μετά τα πολωνικά σύνορα της Μεντίκα.

Το θέμα της Κριμαίας είναι ένα από τα αγκάθια στις συνομιλίες με το Κίεβο, την ώρα που η Ουάσιγκτον πιέζει το Πεκίνο να ασκήσει την επιρροή του στη Μόσχα για να βάλει τέλος στις εχθροπραξίες. Ο Πούτιν διαμήνυσε πως η Ρωσία θα νικήσει στην Ουκρανία, στη διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων για τα 8 χρόνια από την προσάρτηση της Κριμαίας, που επισκιάστηκαν από ένα τεχνικό λάθος κατά τα λεγόμενα του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία κατηγόρησε το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι είναι ένα «ρωσοφοβικό» όργανο στην υπηρεσία της Δύσης, τονίζοντας ότι απορρίπτει τα «μαθήματα των Βρυξελλών» σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την Τετάρτη το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι αποπέμπει τη Ρωσική Ομοσπονδία από μέλος του, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρίκη στη Μαριούπολη, δεκάδες νεκροί στο Μικολάεφ

Οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι στις μάχες σκοτώθηκε και πέμπτος Ρώσος Στρατηγός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος