Μάχες στο κέντρο της Μαριούπολης – Υπό ρωσικό έλεγχο η πρόσβαση στην Αζοφική θάλασσα (video)

Η πολιορκημένη Μαριούπολη παραμένει στο επίκεντρο των συγκρούσεων στην Ουκρανία με κυβερνητικούς αξιωματούχους να αναφέρουν πως έχουν χάσει τον έλεγχό της. Οι μάχες πλέον διεξάγονται στο κέντρο της πόλης.

Οι συγκρούσεις για τον έλεγχο των θαλάσσιων προσβάσεων έχουν μετατρέψει τη Μαριούπολη σε πόλη φάντασμα, όπου είναι παγιδευμένοι 350.000 άνθρωποι, χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Το 80% των κτηρίων της πόλης έχει καταστραφεί. Σε πολλά σημεία νεκροί, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Άλλοι θάβονται κοντά στα κατεστραμμένα σπίτια τους.

Με νέο μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνει νέα έκκληση για ουσιαστικές συνομιλίες με την Ρωσία. Για τη Μαριούπολη δήλωσε ότι «βρίσκουμε συνέχεια επιζώντες στα συντρίμμια». Άνθρωποι διασώζονται από τα ερείπια του θεάτρου που καταστράφηκε από τους κατακτητές στη Μαριούπολη, όπου οι άμαχοι είχαν κρυφτεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και τις βόμβες.

Περισσότερα από 130 άτομα έχουν ήδη ανασυρθεί. Κάποιοι από αυτούς είναι βαριά τραυματισμένοι. Όμως προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς.

Μάχες διεξάγονται στο κέντρο της Μαριούπολης με την ουκρανική πλευρά να δηλώνει πως: «Δεν μπορούμε να την πάρουμε πίσω», καθώς και ότι «Χάσαμε προσωρινά τον έλεγχο της αζοφικής θάλασσας». Δύσκολες στιγμές περνά και το Μικολάιφ στα νότια της Ουκρανίας. Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν μία επιτυχημένη αντεπίθεση γύρω από την πόλη, ωστόσο οι κάτοικοι περνούν δύσκολες στιγμές με συνεχές σφυροκόπημα. Τουλάχιστον 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν την ζωή του από επίθεση σε στρατιωτική βάση.

Μάχες στο κέντρο της Μαριούπολης – Υπό ρωσικό έλεγχο η πρόσβαση στην Αζοφική θάλασσα (video)
Λβίβ (AP Photo, File)

Στο Χάρκοβο ένας κάτοικος βγήκε αλώβητος από τα συντρίμμια κέντρου εκπαίδευσης που βομβαρδίστηκε.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πολλοί τραυματίστηκαν από την συγκεκριμένη επίθεση.

Οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές τις τελευταίες 24 ώρες στις περιοχές της πρώτης γραμμής όπου τα ουκρανικά στρατεύματα μάχονται απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο σύμβουλος της προεδρίας Ολέξι Αρεστόβιτς.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα μέσω διαδικτύου, ο ίδιος δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται ενώ ανέφερε τις πόλεις Μαριούπολη, Μικολάιφ, Χερσώνα και Ίζιουμ ως επίκεντρα της ρωσικής επίθεσης.

Μάχες στο κέντρο της Μαριούπολης – Υπό ρωσικό έλεγχο η πρόσβαση στην Αζοφική θάλασσα (video)
Kίεβο (AP Photo/Rodrigo Abd)

Ο ουκρανικός στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για 38 ώρες στην πόλη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, από τις 16.00 ώρα Ελλάδας του Σαββάτου 19/3 έως νωρίς το πρωί της Δευτέρας 21/3, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Ανατόλι Κούρτιεφ.

«Μην βγείτε έξω το διάστημα αυτό!», ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο. Επίσης δήλωσε ότι την Παρασκευή 18/3, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς στα προάστια της πόλης.

Ανθρωπιστικός διάδρομος δημιουργήθηκε για απομάκρυνση κατοίκων στο Λουγκάνσκ, ενώ ισχύει κατάπαυση του πυρός από τις 9πμ.

Την ίδια στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις φτιάχνουν αμυντικές γραμμές για να ενισχύσουν την περίμετρο που έχουν στήσει γύρω από το Κίεβο σε μία προσπάθεια να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα και στις δύο πλευρές του ποταμού Δνείπερου. Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έκανε έκκληση στους συμμάχους της Δύσης να συνεχίσουν την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Κίεβο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 άμαχοι. Περίπου 2 εκατ. κάτοικοι παραμένουν στην πόλη, δήλωσε ο Κλίτσκο.

Παράλληλα, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι σκοτώθηκε σε μάχη ο Ρώσος αντιστράτηγος Αντρέι Μόρντβιτσεφ. Αν αληθεύει η πληροφορία, θα είναι ο πέμπτος Ρώσος στρατηγός που σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης.

Από την πλευρά της η Μόσχα ανακοίνωσε πως χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά υπερηχητικοί πύραυλοι προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη πόλη Ιβάνο Φρανγκίφσκ στην δυτική Ουκρανία.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι που κινούνται με 10 φορές την ταχύτητα του ήχου είχαν παρουσιαστεί από τον Βλαντίμιρ Πούτιν το 2018.

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος