Η ΕΡΤ στη Λβιβ: Το μεγαλύτερο καταφύγιο των προσφύγων

Μέσα σε μια νύχτα, και συγκεκριμένα αυτή της 24ης Φεβρουαρίου, η πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία μετατράπηκε στο μεγαλύτερο -αναλογικά- καταφύγιο προσφύγων που έρχονταν από τα ανατολικά της χώρας. Ένα εκατομμύριο δολάρια την ημέρα υπολογίζεται το κόστος της διαμονής και διατροφής των νεοεισερχομένων στη Λβιβ σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Αντρί Μοσκαλένκο, με την εφοδιαστική αλυσίδα να είναι πάντα μια επίφοβη παράμετρος, αλλά προς το παρόν λειτουργική.

Διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις βρίσκονται από την αρχή στο πεδίο παρέχοντας γεύματα στους πρόσφυγες αλλά και σε εκείνους που βρίσκονται στα σύνορα με τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Μολδαβία.

Μεγάλες επιχειρήσεις επισιτισμού όπως αυτή του Τάρας Μασέλκο που διαθέτει 100 εστιατόρια στην Ουκρανία και στο εξωτερικό έκλεισαν τα περισσότερα με την έναρξη του πολέμου και αναπροσάρμοσαν τη δραστηριότητά τους για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των εκτοπισμένων.

Στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης που κρύβει τη διευθύνσή της και φυλάσσεται από πολιτοφύλακες, εθελοντές χρησιμοποιούν τους ήδη υπάρχοντες πόρους ή παίρνουν δωρεάν τα προϊόντα από τους προμηθευτές τους για να ετοιμάσουν φαγητό όχι μόνο για τους πελάτες αλλά και για τους πρόσφυγες.

Σε ένα από τα εστιατόρια της πόλης που λειτουργούν υπογείως και είναι ασφαλή σε περίπτωση βομβαρδισμού, οι εργαζόμενοι φυλάνε το αλκοολ που δεν μπορούν να σερβίρουν λόγω του στρατιωτικού νόμου, για μια εξαιρετική συνθήκη, όπως λένε, αναφερόμενοι στον θάνατο του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Στη Λβιβ διαμένουν πια πάνω από 200.000 εκτοπισμένοι και ένα μεγάλο δίκτυο αλληλεγγύης φαίνεται να καταφέρνει μέχρι τώρα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους.

Αποστολή στην Λβιβ: Ελβίρα Κρίθαρη / Κώστας Δελδήμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος