Η ΕΡΤ στο Κίεβο: Ο Γολγοθάς των αμάχων – Ιστορίες πόνου και θανάτου από τους πρόσφυγες

Το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου επέτρεψε σε πρόσφυγες από πόλεις και χωριά που ισοπεδώθηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία να φθάσουν στο Κίεβο. Πολλοί από αυτούς έχασαν δικούς τους ανθρώπους και οι ιστορίες που διηγούνται στη Δημόσια Τηλεόραση, δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

Η Ιρίνα Ιβάνοβα μόλις έχει φτάσει στη Μπιλαγκοράτκα με την 9χρονη κόρη της. Σε μια δραματική εκκένωση έφυγε το Σάββατο από τη Μπούκα, όπου ήταν εγκλωβισμένη με τα παιδιά της από την πρώτη μέρα του πολέμου. Το ένα όμως έμεινε πίσω, ο γιος της, ο 15χρονος Ιβάν, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των Ρώσων.

«Έκλαψα» είπε η μητέρα του Ιβάν στην απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Κίεβο Ευτυχία Πενταράκη, «στέρεψαν τα δάκρυά μου», ενώ της έδειξε τα σημάδια από τις σφαίρες που τραυμάτισαν και την ίδια, την ώρα που ο άντρας της βρίσκεται στο μέτωπο και πολεμάει εναντίον των Ρώσων. Μάλιστα η τραγική μητέρα μίλησε για τις προσπάθειες της να πάρει τη σορό του παιδιού της, κάτι που έγινε 4 ημέρες μετά τον θάνατο του.

Πεινασμένοι, με λερωμένα ρούχα και το χαρακτηριστικό λευκό περιβραχιόνιο στο χέρι που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι άμαχοι, έφτασαν στη Μπιλαγκοράτκα λίγο πριν τις 4 το απόγευμα εκμεταλευόμενοι τον πράσινο διάδρομο που άνοιξε το Σάββατο.

Αδέλφια εγκλωβίστηκαν στη Μπούκα με τη γιαγιά τους γιατί η μητέρα τους έχει πεθάνει. Η ηλικιωμένη γυναίκα ανακουφισμένη ξέσπασε σε κλάματα τώρα που είναι πλέον όλοι τους ασφαλείς.

Κάθε οικογένεια έχει και μια δραματική ιστορία να εξιστορήσει. Μπορεί να είναι πλέον ασφαλείς, τη φρίκη του πολέμου όμως θα αργήσουν πολύ να την ξεχάσουν, αν τη ξεχάσουν ποτέ.

Ανταπόκριση από το Κίεβο: Ευτυχία Πενταράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος