«Μπαίνουμε σε μία νέα φάση ψυχρού πολέμου» – Καραϊωσηφίδης και Γερούλης μιλούν για την κατασκοπεία στην στρατόσφαιρα

«Το μπαλόνι είναι κάτι που δεν τον ελέγχεις εύκολα, σου παρουσιάζεται εκεί που δεν το περιμένεις και είναι δύσκολο να το αναχαιτίσεις», δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπτέραρχος ε..α. Γιώργος Γερούλης

Απαντήσεις στα ερωτήματα για το εάν τα αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα που εντοπίστηκαν και καταρρίφθηκαν σε ΗΠΑ και Καναδά είναι κατασκοπευτικά μπαλόνια ή κάτι άλλο, πιο εξελιγμένο, έδωσαν στην ΕΡΤ οι Φαίδων Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός, και ο Γιώργος Γερούλης, αντιπτέραρχος ε.α.

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» για το θέμα που κυριαρχεί την τελευταία εβδομάδα στη διεθνή ειδησεογραφία ο κ. Γερούλης τόνισε ότι «μπαλόνια χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, κυρίως από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και άλλους και άλλα ινστιτούτα. Καθημερινά εξαπολύονται και σε κάποιο ύψος αυτοκαταστρέφονται αλλά μέχρι να καταστραφούν μεταφέρουν στους σταθμούς εδάφους πληροφορίες από τους αισθητήρες που φέρουν, δηλαδή θερμοκρασία, υγρασία, πίεση».

Αναφερόμενος στις κατηγορίες των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Κίνα έχει στείλει σε διάφορες χώρες κατασκοπευτικά μπαλόνια τόνισε ότι αυτού του είδους τα μηχανήματα παρατήρησης χρησιμοποιούνται είτε από στρατό είτε από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες εδώ και χρόνια.


Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν πετάνε στον αέρα αλλά στην στρατόσφαιρα, εκεί που έχει παύσει να υπάρχει οξυγόνο και δεν μπορεί να υπάρξει ανθρώπινη ζωή σε ύψος 20 με 30 χιλιόμετρα. Και όπως τόνισε, η στρατόσφαιρα δεν είναι στον τομέα ευθύνης της πολεμικής αεροπορίας.

Όσον αφορά τα μπαλόνια που κατέρριψαν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ο αντιπτέραρχος ε.α. επισήμανε ότι αυτά «εντοπίστηκαν γιατί ενδεχομένως τους ξέφυγαν, γιατί δεν μπορεί να ελέγξεις 100%. Σιγά σιγά αυτό φεύγει από τη θέση του ή το έκαναν εσκεμμένα για να δημιουργήσουν κάποιο θέμα ή εκτιμώ ό,τι ήταν από λάθος σχεδιασμό κατά την εξαπόλυση ή τη διαχείριση της παρακολουθούν του συστήματος παρακολούθησης».

Απαντώντας στο κρίσιμο ερώτημα αν είναι UFO ή κάποια hi-tech κατασκοπευτική συσκευή από την Κίνα ή από κάποια άλλη χώρα ο κ. Καραϊωσηφίδης υποστήριξε ότι εμείς δεν γνωρίζουμε αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τις αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες που προφανώς έχουν άλλη αντίληψη.

Μάλλον υπάρχουν πάρα πάρα πολλά μπαλόνια

«Δεν σημαίνει ότι ό,τι θα ανακτηθεί θα το μάθουμε. Από το πρώτο (που καταρρίφθηκε) είδαμε κάποιες σκηνές που φαίνεται ότι πρόκειται για ένα μεγάλο μετεωρολογικό μπαλόνι. Οι Αμερικανοί θέλουν να το θεωρούν απειλή και το ονομάζουν κατασκοπευτικό. Μάλλον υπάρχουν πάρα πάρα πολλά» σχολίασε.

Μιλώντας για τις πτήσεις στην στρατόσφαιρα σε ύψος από τα 90.000 πόδια και πάνω, σημείωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να φτάσει κανένας με συμβατικά αεροπλάνα. «Εάν επιχειρούν να εκμεταλλευθούν αυτό το χώρο για στρατιωτικούς σκοπούς, μπαίνουμε σε μία νέα φάση ψυχρού πολέμου που ήδη υπάρχει σε πολλούς άλλους τομείς» διευκρίνισε ο κ. Καραϊωσηφίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Γερούλης τόνισε ότι είναι πολύ ευαίσθητο να συζητάμε για το ύψος της στρατόσφαιρας που ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με το καιρικό, με τις θερμοκρασίες, αλλά έχει να κάνει με ένα καινούργιο χώρο ευθύνης του διαστήματος και που πολλές αεροπορίες τώρα έχουν επεκταθεί, επεκτείνοντας τα όρια ευθύνης τους πάνω από την ατμόσφαιρα και έχουν δημιουργήσει και τον τομέα ευθύνης του αεροδιαστήματος που είναι το χαμηλότερο σημείο».

Εντοπίζονται με τηλεσκόπιο

Όσον αφορά το λεγόμενο μπαλόνι, επισήμανε ότι είναι εντοπίσιμη με 100% από τηλεσκόπιο. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα καινούργια συστήματα τα οποία βγαίνουν από τα ινστιτούτα έχουν πάνω και ηλιακούς συλλέκτες για να μπορούν να έχουν ενέργεια και να τροφοδοτούν τους αισθητήρες τους και από την άλλη μεριά έχουν και κέντρα τα οποία επικοινωνούν με το έδαφος με GPS και ξέρουμε ακριβώς τη θέση και το τι ακριβώς στέλνουν. Δεν είναι σωστό να λέμε ότι δεν ξέρανε οι Αμερικάνοι το τι εξέπεμπε. Από εκεί και πέρα, το πώς το διαχειρίζονται και το τι λένε στον κόσμο έχει να κάνει με τη διπλωματία» σημείωσε ο κ. Γερούλης

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει σαφής οριοθέτηση των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων αναχαίτισης τονίζοντας ότι «είναι κάτι καινούργιο. Όπως και οι δορυφόροι που βγήκαν στην Ουκρανία του Έλον Μασκ, που έλυσαν το πρόβλημα της επικοινωνίας έτσι και τα μπαλόνια είναι μια φθηνή λύση για κάποιους ερευνητές ή σχεδιαστές επιχειρήσεων».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος