Hi-tech κατασκοπεία με μπαλόνια – Ποιο κίνδυνο για την Ελλάδα βλέπει ο καθηγητής Θ. Λιόλιος

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να έχουμε κατασκοπεία ή εμπρησμό με τέτοια μπαλόνια» δήλωσε στην ΕΡΤ ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Όπλων

Προβληματισμός επικρατεί για τον εντοπισμό ιπτάμενων αντικειμένων σε ΗΠΑ, Καναδά και Κίνα, με την αρχή να γίνεται με το κινεζικό μπαλόνι που κατέρριψαν προ ολίγων ημερών οι ΗΠΑ. Ο Θεόδωρος Λιόλιος, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων και καθηγητής Στρατιωτικών Σχολών μίλησε για τα καμουφλαρισμένα μέσα κατασκοπείας από αέρος, λέγοντας ότι είναι καιρός να ανοίξουμε το κεφάλαιο των κατασκοπευτικών μπαλονιών.

«Χρησιμοποιώντας τα αέρια ρεύματα μπορούμε να κατευθύνουμε ένα μπαλόνι σε οποιαδήποτε γειτονική χώρα για να πάρουμε φωτογραφίες» δήλωσε στη δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα ο κ. Λιόλιος.

Hi-tech κατασκοπεία με μπαλόνια – Ποιο κίνδυνο για την Ελλάδα βλέπει ο καθηγητής Θ. Λιόλιος
H πορεία που ακολούθησε το κινεζικό μπαλόνι πριν καταρριφθεί στις ΗΠΑ για λόγους κατασκοπείας

Παιρνούν απαρατήρητα από τους δορυφόρους

Κάνοντας λόγο για «τους δορυφόρους των φτωχών ή όλων όσοι δεν θέλουν να εντοπιστούν» ο κ. Λιόλιος εξήγησε, μέσω γραφημάτων και εικόνων, πώς μπορούμε να προβλέψουμε πού θα πάει ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι όταν το αφήνουμε από μια περιοχή και σιγά σιγά μπορεί να φτάσει εκεί όπου θέλουμε να φωτογραφήσουμε.

«Είναι πάρα πολύ εύκολο να στείλουμε κάπου ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η Πολιτεία θα πρέπει να δείξει προσοχή σε αυτά όταν ίπτανται πάνω από τα δάση της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι τον προβληματίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως «εμπρηστικές συσκευές».

Ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Όπλων σχολιάζοντας την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν για την κατάρριψη ενός κινεζικού μπαλονιού το οποίο πετούσε κοντά σε τρία αμερικανικά αεροδρόμια, εξήγησε γιατί μπορεί να δικαιολογηθεί.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εμπρηστικές συσκευές

«Δεν είναι μόνο κατασκοπευτικά αλλά μπορούν να φέρουν και εμπρηστικές συσκευές, οι οποίες μπορούν να πέφτουν μέσα το καλοκαίρι μέσα στο δάσος ή ακόμη και να χρησιμοποιηθούν ως όπλα», σχολίασε ο κ. Λιόλιος

Περιγράφοντας τη λειτουργία ενός τέτοιου μπαλονιού, το οποίο έχει ηλιακά πάνελ για ενεργειακή αυτονομία υποστήριξε ότι μπορεί να μεταφέρει και κάποιο φορτίο το οποίο μπορεί να είναι από κάμερες μέχρι μικρόβια ή ακόμη και εμπρηστικές συσκευές.

«Καθημερινά από μετεωρολογικούς σταθμούς και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό φτάνουν σε ένα μεγάλο ύψος και καθώς ανεβαίνουν μετρούν την πίεση, τη θερμοκρασία και την υγρασία, περνούν σε ύψη μεγαλύτερα από αυτά της πολιτικής αεροπορίας. Φτάνουν στη στρατόσφαιρα και αργά ή γρήγορα διαρρηγνύονται λόγω της διαφοράς της πίεσης», επισήμανε.

Hi-tech κατασκοπεία με μπαλόνια – Ποιο κίνδυνο για την Ελλάδα βλέπει ο καθηγητής Θ. Λιόλιος

Ερωτηθείς για το εάν έχει εμφανιστεί κάτι ανάλογο στην περιοχή μας ο κ. Λιόλιος απάντησε καταφατικά: «Άνετα μπορεί να γίνει, αν δεν υπάρχει ήδη. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να έχουμε κατασκοπεία ή εμπρησμό με τέτοια μπαλόνια», τόνισε ο ειδικός.

Και όπως είπε ο κ. Λιόλιος, «το μπαλόνι μπορεί να φτάσει και στη στρατόσφαιρα, σε πολύ μεγάλα ύψη και με τον τρόπο αυτό να πάρει φωτογραφίες από όλες τις περιοχές. Άρα, αυτά που βλέπετε είναι κατασκοπευτικά μπαλόνια. Η δομή που έχουν είναι τέτοια ώστε όχι να έχει μικρό στίγμα για το δορυφόρο, διότι ο δορυφόρος δεν αντιλαμβάνεται εύκολα το συνθετικό αυτό μπαλόνι σε αντίθεση με τα μεταλλικά αντικείμενα».

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος