Ανάφλεξη στο Ιράν: Kαθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας μιλά για την αντίδραση των γυναικών στο χιτζάμπ (video)

Η Φωτεινή Τσιμπιρίδου, καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και πρόεδρο του Τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ανέλυσε στην ΕΡΤ τι πυροδότησε τη φλόγα της εξέγερσης στο Ιραν με αφορμή τις έντονες διαμαρτυρίες των γυναικών για την επανάσταση της μαντίλας.

«Είναι ένα κύμα εξεγέρσεων το οποίο έρχεται και ξαναέρχεται. Αυτή τη στιγμή έχει μεγαλύτερη ένταση και έχει μια περιοδικότητα» δήλωσε η κ. Τσιμπιρίδου τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στην «ακραία περίφραξη των γυναικών, όπου διά νόμου στο Ιράν απαγορεύεται να οι γυναίκες κυκλοφορούν με ακάλυπτο το κεφάλι».

Μιλώντας για την αστυνομία της ηθικής των Φρουρών της Επανάστασης που ελέγχουν ειδικά στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες φορούν το φουλάρι, τόνισε ότι οι Ιρανές υπακούουν στον συγκεκριμένο νόμο, αλλά όποτε έχουν την ευκαιρία τον υπονομεύουν, φορώντας το φουλάρι με διαφορετικούς τρόπους.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αστυνομία τους κάνει συνεχώς συστάσεις» λέγοντας ότι το 2008 που η ίδια βρισκόταν στη χώρα, αν δεν φορούσε κάποια γυναίκα σωστά την μαντίλα κινδύνευε με προσωρινή κράτηση.

Αναφερόμενη στο θάνατο της 22χρονης Ιρανής Μαϊσά Αμινί η κ. Τσιμπιρίδου διευκρίνισε ότι παλαιότερα «δεν είχαμε ακραίες περιπτώσεις, όπως την κράτηση ή τα θανάσιμα χτυπήματα που υπέστη η νεαρή Ιρανή.

Ανάφλεξη στο Ιράν: Kαθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας μιλά για την αντίδραση των γυναικών στο χιτζάμπ  (video)
(AP Photo)

Αναλύοντας τα αίτια αυτής της λαϊκής εξέγερσης που κορυφώνεται μέρα με την ημέρα η καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας υποστήριξε ότι «υπάρχει μια γενικότερη δυσαρέσκεια ως προς τον ακραίο χαρακτήρα της καταστολής των διαδηλώσεων, οι οποίες έχουν να κάνουν με την φτωχοποίηση του πληθυσμού και βέβαια με τις διακρίσεις που υπάρχουν σε βάρος ιδιαίτερα των γυναικών».

Και όπως δήλωσε για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν, «ένα θρησκευτικό καθεστώς στην ουσία έχει επιβάλλει αυτό το είδος της κυβερνησιμότητας και δεν επιτρέπει να ξεφύγει κανείς από αυτό».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος