Η Ιταλία αποσκοπεί να γίνει ο ενεργειακός κόμβος διανομής της Νότιας Ευρώπης

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Ιταλία κοιτάζει με έντονο ενδιαφέρον προς τη Μεσόγειο. Αυτό προκύπτει από τις πρόσφατες κινήσεις της Ιταλικής Κυβέρνησης των τελευταίων ημερών. Μια προσέγγιση η οποία εστιάζει σε διμερείς σχέσεις, και που βλέπει στο επίκεντρο το μεταναστευτικό, με την
πρόσφατη επίσκεψη των ΥπΑμ και ΥπΕς στην Άγκυρα, και το ενεργειακό. Για το τελευταίο κινήθηκε η ίδια η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία μετέβη στην Αλγερία.

Ένα ταξίδι το οποίο γίνεται με την κατευθυντήρια γραμμή που χάραξε η Κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ήδη τον περασμένο Απρίλιο είχε υπογράψει διμερή συνεργασία με το Αλγέρι, υπό τη σκιά της ενεργειακής ανασφάλειας και ως ακολουθία της Ρωσο-ουκρανικής σύρραξης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά στην κίνηση της Κυβέρνησης Μελόνι για την προσπάθειά της “να καθιερώσει την Ιταλία ως ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης”, όπως είχε δηλώσει στο πρακτορείο Adnkronos ο πρώην Γερουσιαστής Ερνέστο Μαγκόρνο, απερχόμενο μέλος της Copasir (Ιταλική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ασφάλειας της Δημοκρατίας) λίγες μέρες πριν ορκιστεί η νέα Κυβέρνηση το 2022. Τότε ήταν ευχή – ο κ. Μαγκόρνο είναι μέρος της αντιπολίτευσης. Τώρα φαίνεται να είναι ένα έμπρακτο σενάριο.

Απεξαρτητοποίηση από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2025

Σήμερα λοιπόν η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε στον Τύπο πως η Αλγερία είναι “αξιόπιστος και στρατηγικά σημαντικός εταίρος” αλλά και ο πρώτος για την Ιταλία προμηθευτής φυσικού αερίου. Στη συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον Αλγερινό πρόεδρο Abdelmadjid Tebboune, η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ιταλία “σκοπεύει να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Αλγερία σε άλλους τομείς, ενισχύοντάς την στον ενεργειακό, πολιτικό και πολιτιστικό τομέα”.

Μέσα σε αυτό το θετικό κλίμα και η δήλωση του ΔΣ της ENI, Ντε Σκάλτσι, πως “αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν” το χειμώνα του 2024-25 η Ιταλία θα έχει ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο χάρη στην Αλγερία.

Το κλειδί της ενεργειακής επάρκειας φαίνεται να βρίσκεται στη διαφοροποίηση των προμηθευτών. “Δεν υπάρχει μόνο η Αλγερία – πρόσθεσε ο Ντε Σκάλτσι – υπάρχει η Λιβύη, η Αίγυπτος, η Αγκόλα, η Μοζαμβίκη, οι Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε φύγει από δύο μεγάλους προμηθευτές, τη Ρωσία και τη Νορβηγία. Η Νορβηγία παραμένει, στη Ρωσία προστίθενται πολλοί άλλοι”.

Το φιλόδοξο σχέδιο της Ιταλίας στρέφει τα μάτια προς τη Μεσόγειο

Όπως τονίζει η Corriere della Sera, υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο της Ιταλίας, τάδε “Σχέδιο Ματέι”, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη της Αφρικής. Ένα σχέδιο το οποίο κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν “εφικτό, βιώσιμο και γεωπολιτικά αναγκαίο”.

Το εν λόγω σχέδιο φαίνεται μάλιστα να πέρασε θετικά από τον ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα και το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας, και που η Κυβέρνηση Μελόνι θέλει να επιτύχει μεσοπρόθεσμα. Αν λοιπόν η περσινή επίσκεψη του Μάριο Ντράγκι στο Αλγέρι αποσκοπούσε στην πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο εντός δύο ετών, η Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται να πιέζει για ένα βήμα περισσότερο.

Η Ιταλική εφημερίδα λοιπόν σημειώνει πως, στα πλαίσια αυτού του φιλόδοξου σχεδίου, στόχος της Ιταλίας είναι η Χώρα, σε δεύτερη μοίρα, “να αναπτυχθεί σταδιακά ως κόμβος διανομής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Επικαλούμενη κυβερνητικές εκτιμήσεις, η Corriere della Sera τονίζει πως “σε πέντε χρόνια η Ιταλία θα μπορούσε να αρχίσει να αποστέλλει έως και 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αν όχι περισσότερα, στους υπόλοιπους εταίρους της στην ΕΕ” – μεταξύ αυτών, κύριοι ‘πελάτες’ ενδέχεται να είναι “η Γερμανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία”.

Όπως αναφέραμε, στην επίσκεψη της Τζόρτζια Μελόνι στην Αλγερία ήταν παρόν και ο ΔΣ της ENI, Κλάουντιο Ντε Σκάλτσι, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ντράγκι στη Βορειο Αφρικανική χώρα το 2022. Γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την ανωτέρω στρατηγική, μέσω αύξησης της προμήθειας (από τα υφιστάμενα 2 σε 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αλλά και αύξησης της ροής μέσω νέων συμπιεστών στο TransMed, σύμφωνα με την Ιταλική εφημερίδα) αλλά και επένδυσης στην ενεργειακή μετάβαση, εφόσον η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα σημαίνει σταδιακή, μακροπρόθεσμη μετάβαση στο υδρογόνο.

Η Ιταλία αποσκοπεί να γίνει ο ενεργειακός κόμβος διανομής της Νότιας Ευρώπης
(Leon Neal/Pool Photo via AP, File)

Νέα κοιτάσματα, συμφωνίες …και αντιθέσεις

Εκτός Αλγερίας, η Ιταλία γενικότερα κοιτά προς τις άλλες Μεσογειακές χώρες. Στα πλαίσια του στρατηγικού της σχεδίου, προστίθεται επίσης η αύξηση της ροής του TAP μέσω διπλασιασμού των αγωγών, κάτι το οποίο συζητήθηκε έντονα το 2022. Επίσης, προσεχώς το Elmed, ένα τιτάνιο έργο που προβλέπει τη διέλευση ηλεκτρικής ενέργειας από την Τυνησία προς την Ιταλία, θα επιτρέψει στην Ιταλία να εισάγει ενέργεια ισχύος 600 MW.
Έμπρακτα, και όπως τονίζει η
Corriere della Sera, θα είναι το πρώτο συγκεκριμένο βήμα προς την ισχυρή ολοκλήρωση της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής.

Σημειωτέον, δεν ξεχνάμε πως ο Ντράγκι (και η ΕΝΙ) έκλεισαν συμφωνίες για προμήθεια και από χώρες της Κεντρικής Αφρικής, όπως Κονγκό και Ανγκόλα. Επίσης, μέσα στους τελευταίους μήνες βρέθηκαν σημαντικά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο – εξού και η αναφορά στη διαφοροποίηση των προμηθευτών από τον Ντε Σκάλτσι.

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να υπενθυμίσουμε πως τον περασμένο Νοέμβριο η Μελόνι συναντήθηκε με τον Αλ Σίσι στην Αίγυπτο – άλλη μια χώρα με σημαντικά κοιτάσματα και ενδεχόμενη σημαντική ενεργειακή διαθεσιμότητα στο προσεχές διάστημα.

Από την άλλη, η Αίγυπτος είναι εδώ και μερικά χρόνια υπό τον φακό της Ιταλικής κοινής γνώμης λόγω του βασανισμού και θανάτου του Ιταλού φοιτητή Giulio Regeni κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες και για την σύλληψη ενός Αιγύπτιου φοιτητή Patrick Zaki του Πανεπιστημίου της Μπολόνια. Γεγονότα τα οποία συνεχίζουν να εκκρεμούν, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης του Ιταλού ΥπΕξ Αντόνιο Ταγιάνι στην Αίγυπτο στις 22/01. Ο Αλ Σίσι, όπως δήλωσε ο Ταγιάνι, είπε ότι “πρόθεση της Αιγύπτου είναι να λύσει τα προβλήματα και να εξαλείψει όλα τα εμπόδια για την επίτευξη μιας αυξανόμενα γόνιμης συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος