Ιταλία, Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης: Σε 24-30 μήνες θα είμαστε ενεργειακά ανεξάρτητοι από τη Ρωσία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα το πρωί ο Ιταλός Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης κ. Roberto Cingolani παρενέβη στην τηλεοπτική εκπομπή Agorà της Rai 3 σχετικά με το ενεργειακό θέμα, το οποίο ειδικά για την Ιταλία συνδέεται άμεσα με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Εισάγουμε περίπου 29 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία κάθε χρόνο, λίγο πάνω από το 40%. Αυτά πρέπει να αντικατασταθούν” δήλωσε ο Υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε πως “κινηθήκαμε εξαιρετικά έγκαιρα και γρήγορα” και πως “μέχρι τα τέλη της άνοιξης περίπου 15-16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα θα αντικατασταθούν από άλλους προμηθευτές”. 

Στο σημείο αυτό τόνισε πως “εργαζόμαστε με νέες μονάδες, επαναεριοποίηση, μακροχρόνιες συμβάσεις και ενίσχυση των υποδομών μας”, κινήσεις οι οποίες “λογικά σε 24-30 μήνες θα πρέπει να μας επιτρέψουν να είμαστε απόλυτα ανεξάρτητοι” από τη ρωσική ενεργειακή προμήθεια.

Σχετικά με τις μονάδες επαναεριοποίησης, ο Cingolani δήλωσε πως “ήδη για το μισό του τρέχοντος έτους θα εγκαταστήσουμε μια πρώτη πλωτή μονάδα” ενώ προβλέπει αύξηση της απόδοσης των τριών σημερινών επαναεριοποιητών αλλά και την κατασκευή άλλων υποδομών “εντός των επόμενων 12-24 μηνών”.

Ο Υπουργός φάνηκε επίσης καθησυχαστικός όσον αφορά το ενδεχόμενο καθολικής παύσης προμήθειας από τη Ρωσία, τονίζοντας πως “τα τρέχοντα (ενεργειακά) αποθέματα και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα μας έδιναν αρκετό χρόνο για να φτάσουμε στην “καλή” (ζεστή) σεζόν” και πως αν και “θα έπρεπε να προβούμε σε μερικές θυσίες” όμως “δεν θα σταματούσαμε τις μηχανές”.

Σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα, τα οποία προβλέπουν και την ενδεχόμενη επαναλειτουργία των κλειστών εργοστασίων καύσης άνθρακα, ο ίδιος ο Cingolani το αποκλείει, αν και σε περίπτωση επιδείνωσης της ενεργειακής κατάστασης της Ιταλίας “οι δύο κύριες μονάδες που εξακολουθούν να λειτουργούν – το Μπρίντιζι και Civitavecchia – θα μπορούσαν να τεθούν σε πλήρη ισχύ”.

Τέλος, αξιοσημείωτη ήταν και η αναφορά του Υπουργού στην κλιματική δέσμευση απαλλαγής από άνθρακα κατά 55% μέχρι το 2030, για την επίτευξη της οποίας εμφανίστηκε βέβαιος, εφόσον η κατάσταση παραμείνει η ίδια με σήμερα “θα καταναλώσουμε το ίδιο φυσικό αέριο και θα επιταχύνουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλες τις μορφές της”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος