Ιταλία, ενεργειακή κρίση: Ντράγκι και Ντι Μάιο στην Αλγερία για αύξηση προμήθειας φυσικού αερίου – Εκ νέου διπλωματικό επεισόδιο με τη Ρωσία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Υπό το φως της ενεργειακής κρίσης ξεκινά η εβδομάδα για την Ιταλία. Από τη μία, η εξασφάλιση νέων προμηθειών ενέργειας ενόψει του χειμώνα. Από την άλλη, η ανταλλαγή εξ αποστάσεως διπλωματικών βολών με τη Ρωσία. 

Συμφωνία για σημαντική αύξηση στον αγωγό TransMed 

Ο Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο ΥπΕξ Λουίτζι Ντι Μάιο βρίσκονται σήμερα στην πρωτεύουσα της Αλγερίας για να υπογράψουν μια θεμελιώδη συμφωνία με τον Αλγερινό Πρόεδρο Abdelmadjid Tebboune. Σκοπός είναι η αύξηση της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ιταλία από τα σημερινά 21 σε 30 δισ. κυβικά μέτρα. Αυτό, μέσω του υπάρχοντος αγωγού TransMed, ο οποίος περνά από την Τυνησία και φτάνει σε Ιταλικό έδαφος μέσω των ακτών της Σικελίας. 

Η απεξάρτηση της Ιταλίας από το ρωσικό αέριο, η οποία ήδη ξεκίνησε από την αρχή της Ουκρανικής εισβολής, περνά από μια πολιτική εκστρατεία δια χειρός του ιδίου του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος γνωρίζει καλά πως η λύση βρίσκεται στην διαφοροποίηση των προμηθευτών ενέργειας. 

Με την Ιταλία να καταναλώνει περίπου 75 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, εκ των οποίων τα 29 εισάγονται από τη Ρωσία (περίπου το 40% του συνόλου), και με την τωρινή έντονη διπλωματική κρίση που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, χρειάζεται ταχύτατα ένα ‘σχέδιο Β’ για την Ιταλική ενέργεια. 

Σκοπός του Ντράγκι είναι λοιπόν να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα του. Γι’ αυτό και από χθες τα Ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για νέες, ενδεχόμενες επισκέψεις του Ιταλού Πρωθυπουργού σε χώρες της Βόρειας (και όχι μόνο) Αφρικής ήδη αμέσως μετά το Καθολικό Πάσχα. 

Κλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ιταλίας

Η ενεργειακή συμφωνία με την Αλγερία είναι στο επίκεντρο της περαιτέρω κλιμάκωσης της διπλωματικής διαμάχης ανάμεσα σε Ρωσία και Ιταλία. 

Την Κυριακή το πρωί ο ΥπΕξ Ντι Μάιο, αναφερόμενος στο ταξίδι στο Αλγέρι με τον Μάριο Ντράγκι, τόνισε πως “θα υπογράψουμε μια σημαντική συμφωνία για το φυσικό αέριο, μια συμφωνία που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε κάθε ρωσικό εκβιασμό για το φυσικό αέριο”.

Αναμενόμενη ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥπΕξ Μαρίας Ζαχάροβα μέσω του καναλιού της στο Telegram: “Ο Ιταλός πολιτικός έχει μπερδέψει τα πράγματα, όπως πάντα. Δεν είναι η Ρωσία που εκβιάζει την ΕΕ με προμήθειες φυσικού αερίου που, παρ’ όλα αυτά, συνεχίζονται κανονικά. Είναι η ΕΕ που εκβιάζει τη Ρωσία, με κυρώσεις και απειλές για νέους περιορισμούς, ενισχύοντας τη στρατιωτική παρουσία κατά μήκος των ρωσικών συνόρων και προμηθεύοντας όλα τα είδη όπλων στην Ουκρανία”.

Αμέσως ήρθε και η απάντηση του εκπροσώπου του ΥπΕξ Ντι Μάιο, Πέπε Μαρίσι: “Εκβιασμός; Θα έλεγα ότι ο πραγματικός και μοναδικός εκβιασμός είναι να ζητήσει κανείς την πληρωμή συμβάσεων φυσικού αερίου που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σε ρούβλια, και το ρωσικό είναι σαφώς ένα απαράδεκτο αίτημα. Η Ιταλία, προκειμένου να αποφύγει τυχόν κρίσεις που προκύπτουν υπό αυτές τις συνθήκες, ενεργεί ώστε να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της”. 

Επιπλέον, ο Μαρίσι πρόσθεσε πως “ως Ευρωπαϊκή Ένωση, δικαίως ενισχύουμε ένα σχέδιο ενεργειακής ασφάλειας για την προστασία των πολιτών μας και συνεχίζουμε να ζητάμε επίμονα από τη Ρωσία κατάπαυση του πυρός για να σωθούν ανυπεράσπιστοι άμαχοι Ουκρανοί. Χρειαζόμαστε ειρήνη, αρκετά με τις συγκρούσεις και τις προκλήσεις”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος