Ιταλία: Καύση άνθρακα και επαναεριοποιητές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης – Η περίπτωση της πόλης Πιομπίνο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το Ιταλικό σχέδιο ενεργειακής λιτότητας προβλέπει την επίτευξη του στόχου του 7% ενεργειακής εξοικονόμησης, μια αφετηρία θεωρητικά ευκολότερη σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Τους τελευταίους μήνες, με τη ρήξη των σχέσεων με τη Ρωσία – η οποία, μέχρι την αρχή των εχθροπραξιών στην Ουκρανία κάλυπτε περίπου το 40% των αναγκών φυσικού αερίου της Ιταλίας – η Κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι απεδείχθη ιδιαίτερα δραστήρια στην εύρεση νέων προμηθευτών ενέργειας.
Οι συμφωνίες της Ιταλικής ενεργειακής Eni με Αλγερία, Κονγκό, Αγκόλα, αλλά και η αύξηση της προμήθειας από το Αζερμπαϊτζάν, μείωσαν την Ιταλική ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία περίπου στο 25%.
Στόχος, η πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, η οποία θα καλυφθεί στο δεύτερο εξάμηνο το 2024, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, ο οποίος παράλληλα τονίζει πως το 90% του εθνικού stock φυσικού αερίου θα πρέπει να καλυφθεί έως τον Νοέμβριο.

‘Στον πάγο’ το κλείσιμο των εργοστασίων καύσης άνθρακα
Μεγάλο μέρος της στρατηγικής του υπουργού προβλέπει την αναβολή του κλεισίματος των έξι εργοστασίων καύσης άνθρακα, μάλιστα με αύξηση της θερμοηλεκτρικής παραγωγής. Σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ, αυτό θα οδηγήσει σε φετινή εξοικονόμηση 1,1 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ως και 2,3 δισ. κυβικών μέτρων το 2023.

Αν και αυτό θεωρητικά θα αποτελούσε ‘ταφόπλακα’ στις περιβαλλοντολογικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα, ο υπουργός τόνισε στις αρχές Ιουνίου στο Στρασβούργο πως η Ιταλία «θα εκπληρώσει την υπόσχεση της 55% απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα σε σύγκριση με τις παγκόσμιες εκπομπές του 1990». Ένας στόχος ο οποίος βασίζεται στη σταδιακή αντικατάσταση των ρυπογόνων πηγών ενέργειας μέσω επιτάχυνσης της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως υδροηλεκτρική και γεωθερμική ενέργεια, αλλά και στους επαναεριοποιητές φυσικού αερίου.

Υφιστάμενοι και νέοι επαναεριοποιητές κατά της ενεργειακής κρίσης
Στην ιταλική επικράτεια υφίστανται τρεις επαναεριοποιητές φυσικού αερίου – Panigaglia (La Spezia), Porto Tolle (Rovigo) και Livorno, οι οποίοι θα αυξήσουν την ικανότητα επαναεριοποίησής τους κατά 6 δισ. κυβικά μέτρα.

Κατόπιν κυβερνητικής εντολής, η Ιταλική Snam αγόρασε δύο πλωτά πλοία επαναεριοποίησης, τα οποία εκτιμάται πως θα προσθέσουν άλλα 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο ιταλικό δίκτυο. Το πρώτο αναμένεται στο Πιομπίνο, στη Τοσκάνη το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2023, και το δεύτερο στη Ραβέννα, στην Εμίλια-Ρομάνια, ένα χρόνο αργότερα.
Όπως τονίζουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, αυτό το χρονοδιάγραμμα θα επιτρέψει στη χώρα να είναι προετοιμασμένη εις περίπτωση που τον Νοέμβριο αποφασιστεί η πλήρης διακοπή της ρωσικής προμήθειας και να εξασφαλίσει έτσι μια ενεργειακή ασφάλεια για τους επόμενους χειμώνες.

Η αντίσταση του Πιομπίνο
Η απόφαση της τοποθέτησης του πλωτού επαναεριοποιητή στο Πιομπίνο δεν αποτελεί καλή είδηση για τους κατοίκους της περιοχής. Στα τέλη Ιουλίου διοργανώθηκε μεγάλη διαμαρτυρία στην παραθαλάσσια πόλη της Τοσκάνης, όπου μάλιστα παρευρέθηκαν διάφοροι πολιτικοί φορείς τοπικού χαρακτήρα.

Ο φόβος των κατοίκων είναι πως ο ελλιμενισμός του πλοίου θα θέσει σε κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή, η οποία ήδη πάσχει από μια βαριά βιομηχανική κρίση. Επίσης, ο τοπικός πληθυσμός φοβάται τις αρνητικές επιπτώσεις στον τοπικό τουρισμό. Tο Πιομπίνο βρίσκεται στην όμορφη ακτή της Μαρέμα και απέναντι από το νησί Έλμπα, με συχνές συνδέσεις με τη Σαρδηνία, με κίνηση 3 εκ. τουριστών ετησίως. Επίσης, το Πιομπίνο φιλοξενεί το πρώτο εθνικό ιχθυοτροφείο της Ιταλίας, και οι ψαράδες φοβούνται τη ρίψη τυχόν τοξικών χημικών ουσιών στη θάλασσα. 

Ενώ λοιπόν η διαδικασία αδειοδότησης συνεχίζεται, με διάφορες τεχνικές μελέτες, τα πράγματα φαίνεται να αντιμετωπίζονται πολύ διαφορετικά σε εθνικό επίπεδο, εφόσον υπάρχει η αίσθηση πως πρέπει να επικρατήσει το ‘κοινό καλό’. Ο Εουτζένιο Τζιάνι, κυβερνήτης της Περιφέρειας της Τοσκάνης και επίτροπος για τον επαναεριοποιητή του Πιομπίνο, τόνισε πως πρόκειται περί “οράματος εθνικού συμφέροντος”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Gilberto Pichetto της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι: «Στο Piombino πρέπει να υπάρχει μια μονάδα επαναεριοποίησης γιατί, από μόνη της, αξίζει 5 δισ. κυβικά μέτρα υγραερίου. Το χρονοδιάγραμμα πρέπει να τηρηθεί, διαφορετικά θα υπήρχαν κίνδυνοι».

Το γεγονός πως μια πόλη μόλις 35 χιλιάδων κατοίκων προβληματίζεται και αντιστέκεται – εδώ και αρκετές εβδομάδες – σε μια πτυχή του Ιταλικού εθνικού σχεδίου ενεργειακής λιτότητας που αφορά 60 εκατομμύρια πολίτες, ενδέχεται να μετατραπεί σε εμπόδιο και καθυστέρηση του σχεδίου, με ποικίλες επιπτώσεις και αντιδράσεις. Αν, όπως όλα δείχνουν, τελικά η πλωτή μονάδα πράγματι ελλιμενιστεί στο Πιομπίνο, μένει να διαπιστωθεί κατά πόσο οι κάτοικοι θα διαμαρτυρηθούν τις επόμενες εβδομάδες, και μάλιστα εν μέσω εκλογικής περιόδου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος