Ο Μάριο Ντράγκι υπέγραψε συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου με την Αλγερία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Όπως είχαμε προαναγγείλει νωρίτερα, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μετέβη σήμερα στην Αλγερία για να υπογράψει μια νέα συμφωνία για πρόσθετη προμήθεια φυσικού αερίου στα πλαίσια αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που προέκυψε από τη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Στην Ιταλική αποστολή συμμετείχαν ο ΥπΕξ Ντι Μάιο, ο Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τσινγκολάνι, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΙ, Ντε Σκάλτζι.

“Οι σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Αλγερίας έχουν βαθιές ρίζες” τόνισε ο Ντράγκι στην ομιλία του. “Η Αλγερία είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ιταλίας στην Αφρικανική ήπειρο – και το εμπόριο μεταξύ των χωρών μας αυξάνεται ραγδαία”.

Συνέχισε ο Μάριο Ντράγκι: “οι Κυβερνήσεις μας υπέγραψαν Δήλωση Προθέσεων για διμερή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Σε αυτό προστίθεται η συμφωνία μεταξύ της Eni και της Sonatrach για αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ιταλία. Η Ιταλία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Αλγερία για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινου υδρογόνου. Θέλουμε να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για ανάπτυξη και απασχόληση.”

Στα πλαίσια της νέας συμφωνίας, ο Ιταλός Πρωθυπουργός δεν έκρυψε τον λόγο της κίνησης αυτής: “Αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσα ότι η Ιταλία θα κινηθεί με τη μέγιστη ταχύτητα για να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Οι σημερινές συμφωνίες είναι μια σημαντική απάντηση σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο. Θα ακολουθήσουν κι άλλες.”

Τέλος, ο Ντράγκι τόνισε πως η διμερής συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Αλγερίας δεν σταματά εδώ. “Η Ιταλία και η Αλγερία επιθυμούν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία σε άλλους τομείς. Τη σημερινή συνάντηση θα ακολουθήσει η τέταρτη Διακυβερνητική Σύνοδος Κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί εδώ στο Αλγέρι στις 18 και 19 Ιουλίου” ενώ υπογράμμισε πως “θα έχω τη χαρά να συναντήσω ξανά τον Πρόεδρο Tebboune, με την ευκαιρία της Κρατικής επίσκεψής του στην Ιταλία στα τέλη Μαΐου.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος