Εκατό ημέρες πολέμου στην Ουκρανία: Το ertnews παρουσιάζει το χρονικό του πολέμου και όλες τις εξελίξεις (video)

Array

Εκατό ημέρες συμπληρώνονται την Παρασκευή 3 Ιουνίου από την ρωσική εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας. Την ώρα που όλη σχεδόν η διεθνής κοινότητα, παίρνει το μέρος του αμυνόμενου ουκρανικού λαού και επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αγνοεί τις εκκλήσεις για απόσυρση από την Ουκρανία. Το ertnews.gr παρουσιάζει το χρονικό του πολέμου μέσα από αναλύσεις και συνεντεύξεις αποκλειστικά στην ΕΡΤ.

Επιμέλεια: Χριστίνα – Παναγιώτα Βελαλή

Το χρονικό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Με ένα μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα, κάποιων ημερών, που αποδεικνύει ότι η εισβολή ήταν προμελετημένη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε στο έθνος του προκειμένου να τους «πείσει» για το ορθόν της πράξης του.

Ήταν 5 τα ξημερώματα, 24 Φεβρουαρίου, όταν κήρυξε την έναρξη του πολέμου. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να επελαύνουν στο ουκρανικό έδαφος με συντονισμένες πυραυλικές επιθέσεις που στόχευαν να αφανίσουν τις υποδομές της χώρας και στρατιωτικά κέντρα διοίκησης σε κομβικές πόλεις της Ουκρανίας, ανάμεσά τους το Κίεβο, η Μαριούπολη και η Οδησσός.

Στις 2 το μεσημέρι ξεκίνησε το σφυροκόπημα του Κιέβου, με αερομαχίες και στρατό που από τη Λευκορωσία προωθήθηκε στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Εβδομάδες έντονων διπλωματικών διεργασιών και σκληρές οικονομικές κυρώσεις προς τη χώρα του απέτυχαν να αποτρέψουν τον Πούτιν να «διορθώσει», όπως είχε πει στο διάγγελμα της Δευτέρας, το ιστορικό λάθος του Λένιν να δώσει στην Ουκρανία υπόσταση κράτους.

Εκατό ημέρες πολέμου στην Ουκρανία: Το ertnews παρουσιάζει το χρονικό του πολέμου και όλες τις εξελίξεις (video)
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Κυρ. Μητσοτάκης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (24/2) αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή σε ανεξάρτητη χώρα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

«Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν παραβιάζουν απλά το διεθνές δίκαιο θέτουν σε αμφισβήτηση ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, για αυτό και η απάντηση της ΕΕ θα είναι εξαιρετικά δυναμική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έλληνας κάτοικος Κιέβου στην ΕΡΤ: «Αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να φύγουμε, γιατί γίνεται το αδιαχώρητο»

Τις δραματικές στιγμές που ζουν οι πολίτες του Κιέβου αλλά και σε άλλες πόλεις περιγράφει στην ΕΡΤ, Κώστας Τσιάμης. Ο ίδιος ανέφερε πως η κατάσταση στο κέντρο του Κιέβου είναι ήρεμη, δεν υπάρχει κίνηση στους δρόμους ενώ υπάρχει μεγάλη κίνηση στις εξόδους της πόλης και στα πρατήρια κασυσίμων. «Αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να φύγουμε, γιατί γίνεται το αδιαχώρητο», είπε ο κ. Τσιάμης, ωστόσο -όπως είπε- ο ίδιος βρίσκεται σε ετοιμότητα έχοντας όλα του τα πράγματα στο αυτοκίνητο.

Τρ. Καρατράντος στο ertnews.gr: Ποια είναι η ευθύνη της Δύσης

Με αφορμή το άρθρο «η Εισβολή στην Ουκρανία και η Ευθύνη της Δύσης» (27/02), ο Δρ. Ευρωπαϊκής ασφάλειας και νέων απειλών και Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ εξήγησε πώς η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία γύρισε την Ευρώπη και τον κόσμο στην εποχή πριν το 1945, όταν δημιουργήθηκε το παγκόσμιο συλλογικό σύστημα ασφάλειας με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στο κέντρο του.

Όπως ανέφερε, «το επιχείρημα περί ευθύνης της Δύσης για την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει άμεση σχέση με το πώς βλέπουμε τον κόσμο. Εάν θεωρούμε πως ο κόσμος είναι μόνο υπόγεια συμφέροντα και παρεμβάσεις της Δύσης, τότε αναγνωρίζουμε ευθύνη και δικαίωμα άμυνας στη Ρωσία. Εάν θεωρούμε πως τα κράτη και οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής στο πως θα αναζητήσουν τις συμμαχίες τους και θα εκλέξουν τις κυβερνήσεις τους δεν μπορούμε να δούμε τίποτε άλλο παρά μία απρόκλητη εισβολή εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.

Η Δύση έχει σίγουρα μία άλλη μορφή ευθύνης. Ευθύνη που δεν έχει ακόμη καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζει τους αυταρχικούς ηγέτες που απειλούν τη δημοκρατία, την ελευθερία και τελικά την εθνική κυριαρχία των κρατών. Από το 2014 και την πρώτη υβριδική επίθεση στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντική Συμμαχία) και η Ε.Ε. ψάχνουν την κατάλληλη απάντηση για την απειλή της Ρωσίας του Πούτιν. Η στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να οδηγήσει σε μία σημαντική αλλαγή στο παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας, αλλά και στον τρόπο που η Δύση θα αντιμετωπίσει τους αυταρχικούς και
αναθεωρητικούς ηγέτες».

Μέσα από φωτογραφικά στιγμιότυπα η τραγική καθημερινότητα των Ουκρανών εν μέσω πολέμου

Τίτος Πατρίκιος: Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως κωμωδία

Τις δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν την στρατιωτική επίθεση την οποία εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, σχολίασε στην εκπομπή «Συνδέσεις» (01/03) ο ποιητής και πεζογράφος Τίτος Πατρίκιος.

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως κωμωδία Ο Πούτιν κάνει ότι θέλει και το επιβάλλει ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σχολιάζοντας τη στάση του Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι «όπως ο Χίτλερ και ο Στάλιν, έτσι και ο Πούτιν έχοντας απόλυτη κυριαρχία έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί ανεξέλεγκτα όποιον πόλεμο θέλει».

Σεργκέι Σουτένκο: «Ειλικρινά εκτιμώ την βοήθεια που μας παρέχει η Ελλάδα»

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Σεργκέι Σουτένκο, μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ (17/03) και την Ελίνα Κολύβα. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη στήριξή του, ενώ μίλησε και για το εύρος των έως τώρα καταστροφών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουτένκο «Οι απώλειες σε οικονομικό επίπεδο και υποδομές, αγγίζουν τα 500 δισ, είναι ένα τεράστιο ποσό. Είμαστε αισιόδοξοι όταν θα επικρατήσει ειρήνη, κάθε Ουκρανός θα επιστρέψει στην πατρίδα, και θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση».

«Ειλικρινά εκτιμώ την βοήθεια που μας παρέχει η Ελλάδα, οι άνθρωποι, η εκκλησία και οι τοπικές κοινωνίες. Όλοι μαζί ενωμένοι θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ, θα βοηθήσουμε να τελειώσει ο πόλεμος και να έρθει η ειρήνη στην Ουκρανία» είπε χαρακτηριστικά ο πρέσβης της Ουκρανίας.

Β. Ζελένσκι στη Βουλή: «Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες, το ίδιο λέμε κι εμείς σήμερα»

Ομιλία στην Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής πραγματοποίησε (07/04) ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένκσι ξεκινώντας με τη φράση «Ελληνικέ λαέ καλημέρα σας». Τον κ. Ζελένσκι καλωσόρισε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στέκεται τίμια στο πλευρό της χώρας του μέχρι την τελική νίκη.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο σύνθημα των Ελλήνων επαναστατών: «Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες, το ίδιο λέμε κι εμείς σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο 

Εικόνες καταστροφής στο Κιέβο , με βομβαρδισμένες πολυκατοικίες και καμένα αυτοκίνητα στο σημείο που δέχθηκε την ρωσική πυραυλική επίθεση μεταφέρει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης (29/03) στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία 3 μήνες μετά

Τα ρωσικά στρατεύματα «εισβάλλουν» στην ανατολική πόλη Σεβεροντόνετσκ και έχουν «συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης», δήλωσε ο Σέρχι Χέιντεϊ, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουχάνσκ.

Εκατό ημέρες πολέμου στην Ουκρανία: Το ertnews παρουσιάζει το χρονικό του πολέμου και όλες τις εξελίξεις (video)
(AP Photo/Mstyslav Chernov)

«Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσει η Ουκρανία»

«Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσει η Ουκρανία» διαμήνυσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ (02/05). O Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον ελληνικό λαό για τη στήριξη που παρέχει στη χώρα του, ενώ χαρακτήρισε αντιφατική τη στάση της Τουρκίας σε ρόλο διαμεσολαβητή.

Ο Β. Ζελένσκι επανέλαβε ότι η Ρωσία παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και πως επεδίωξε την πλήρη εισβολή στη χώρα μετά την Κριμαία.

«Στις 24 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η δραματική καθολική επίθεση της Ρωσίας, ο καταστροφικός αυτός πόλεμος, η απαράδεκτη κατοχή από την πλευρά της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας. Αυτός ήταν ο λόγος που επιβλήθηκαν οι σκληρές κυρώσειςδολοφονίες, κατοχή, παράνομη εισβολή. Ο πόλεμος ακόμα δεν έχει τελειώσει, δεν έχουμε επιστρέψει στις περιοχές μας. Δυστυχώς ακόμα η Ρωσία παραμένει στη γη μας, συνεχίζει να ασκεί πίεση. Τίποτα δεν έχει τελειώσει» υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος και συνέχισε πως «για τις ζωές που χάθηκαν δεν υπάρχει τίμημα» τόνισε ο κ. Ζελένσκι, καταγγέλλοντας δολοφονίες από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ευ. Βενιζέλος: Είμαστε στο θερμό εισαγωγικό επεισόδιο ενός πολέμου που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία μίλησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνένετυξη του στην ΕΡΤ (04/05) και τόνισε ότι είναι «όρος ύπαρξης η εμπλοκή της Ελλάδας» και επεσήμανε πως η Ελλάδα «κέρδισε σε ανεξαρτησία, εδάφη, πληθυσμό και σε πλούτο εν δυνάμει, όταν έκανε καθαρές δυτικές επιλογές».

«Είμαστε στο θερμό εισαγωγικό επεισόδιο ενός πολέμου που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο οποίος ελπίζουμε να εξελιχθεί πολύ γρήγορα σε Ψυχρό Πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος εκφράζοντας την ανησυχία του για την παγκόσμια κατάσταση στην εκπομπή «Στο κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά.

Οικουμενικός Πατριάρχης στην ΕΡΤ: «Η εκκλησία της Ρωσίας μας απογοήτευσε»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ (24/5) στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά. Ο Παναγιότατος στη συνέντευξή του αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, στη στάση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στην Αγία Σοφία.

«Δεν θα ήταν δυνατόν να μην καταδικάσουν όλες οι Εκκλησίες τη βία, τον πόλεμο. Αλλά η εκκλησία της Ρωσίας μας απογοήτευσε. Δεν ήθελα να αποτελέσει αυτή την τραγική εξαίρεση η Εκκλησία της Ρωσίας και ο αδελφός Πατριάρχης Κύριλλος. Δεν ξέρω πως μπορεί να δικαιολογήσει ο ίδιος τον εαυτό του στη συνείδησή του. Πώς θα τον δικαιολογήσει, πώς θα τον κρίνει η ιστορία. Έπρεπε να ορθώσει το ανάστημά του. Γιατί μπορεί κάποιος να αντιτάξει ότι πιέζεται από τον πρόεδρο Πούτιν» είπε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Η στιγμή που «έπεσε» το Αζοφστάλ 

Ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και την ασφάλεια της Ουκρανίας βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε ανακοινώσει την Παρασκευή (20/05) πως παραδόθηκαν και οι τελευταίοι ουκρανοί μαχητές που παρέμεναν μέσα στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, ύστερα από εβδομάδες πολιορκίας.

Νέες επιθέσεις της Ρωσίας

Η Ρωσία πραγματοποίησε νέες επιθέσεις την Τρίτη (01/06) στις «βόρειες, νότιες και ανατολικές συνοικίες του Σεβεροντόνετσκ» και οι άνδρες της ελέγχουν τώρα το «το μεγαλύτερο μέρος» της πόλης, είπε ο Σέρχι Χέιντεϊ. «Οι Ρώσοι εισβάλλουν, συγκεντρώνονται στο κέντρο του Σεβεροντόνετσκ, συνεχίζουν να καταστρέφουν υποδομές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις» ενώ καταστρέφουν κατοικίες μέσα και γύρω από την πόλη, πρόσθεσε.

Εκατό ημέρες πολέμου στην Ουκρανία: Το ertnews παρουσιάζει το χρονικό του πολέμου και όλες τις εξελίξεις (video)
(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Οι ρωσικές δυνάμεις λένε ανοικτά πως στόχος τους είναι να κυριεύσουν ολόκληρη τη λεκάνη του Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η βιομηχανική ανατολική Ουκρανία. Φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες, με την υποστήριξη της Μόσχας, πήραν τον έλεγχο μέρους των περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας το 2014.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σημειώσει πρόοδο στις περιοχές Χερσώνα και Χάρκοβο και συγκρατούν τις ρωσικές δυνάμεις στη Ζαπορίζια.

«Οι υπερασπιστές μας δείχνουν εξαιρετική γενναιότητα, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε δύναμη και όπλα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ντ. Πεσκόφ: Οι ΗΠΑ ρίχνουν «λάδι στη φωτιά»

Με αφορμή όσα είπε ο ο αμερικανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε κείμενό του στην εφημερίδα New York Times, δηλαδή ότι πρόκειται να στείλει στον ουκρανικό στρατό προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και πυρομαχικά που θα του επιτρέψουν να πλήττει «με περισσότερη ακρίβεια στόχους-κλειδιά στα πεδία των μαχών» στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ (01/06) ότι «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» με την προμήθεια εξελιγμένων πυραύλων στην Ουκρανία και δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι το Κίεβο δεν θα τους εκτοξεύσει εναντίον του ρωσικού εδάφους.

Εκατό ημέρες πολέμου στην Ουκρανία: Το ertnews παρουσιάζει το χρονικό του πολέμου και όλες τις εξελίξεις (video)
(Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

«Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως ρίχνουν «λάδι στη φωτιά». Οι ΗΠΑ προφανώς εμμένουν στη γραμμή ότι θα πολεμήσουν τη Ρωσία έως τον τελευταίο Ουκρανό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία εξελιγμένους πυραύλους που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια ρωσικούς στόχους με ακτίνα δράσης 80 χιλιομέτρων στο πλαίσιο ενός εξοπλιστικού πακέτου 700 εκατ. ευρώ.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: 200.000 παιδιά έχουν «εκτοπιστεί»

Χθες, Τετάρτη (01/06) ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αφιέρωσε μεγάλο μέρος του διαγγέλματός του στα παιδιά που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αγνοούνται εξαιτίας του πολέμου.

Εκατό ημέρες πολέμου στην Ουκρανία: Το ertnews παρουσιάζει το χρονικό του πολέμου και όλες τις εξελίξεις (video)
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Ως τώρα, τόνισε, «243 παιδιά έχουν σκοτωθεί, άλλα 689 έχουν τραυματιστεί και 139 αγνοούνται», συνέχισε υπογραμμίζοντας πως οι αριθμοί αυτοί αφορούν μόνο «όσα γνωρίζουμε τι απέγιναν». «Αιωνία η μνήμη όσων τις ζωές τις πήρε ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», πρόσθεσε. Ο κ. Ζελένσκι κατήγγειλε επίσης ότι «200.000 παιδιά έχουν “εκτοπιστεί”» όπως το έθεσε από την ουκρανική επικράτεια στο ρωσικό έδαφος, κάτι που χαρακτήρισε ως «στυγερό έγκλημα πολέμου».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος