Νέοι βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία – Ποιοι, σύμφωνα με τους Τούρκους, «ξύνουν τοίχους και παίρνουν κομμάτια»

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από τους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία, με τις φθορές στην πύλη του αυτοκράτορα και τις καταστροφές στους τοίχους.

Φωτογραφίες από την Αγία Σοφία κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν γυναίκες να ξύνουν τοίχους και να παίρνουν κομμάτια στις τσάντες τους ως ενθύμιο ή φυλαχτό.

Μετά τον σάλο τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης άρχισαν να φιλοξενούν ρεπορτάζ με προκλητικούς τίτλους, αναφέροντας ότι τις καταστροφές προκαλούν Χριστιανοί που επισκέπτονται την Αγία Σοφία.

Η αρχιτέκτονας Seda Özen Bilgili τόνισε στο Twitter: «Αυτοί που παίρνουν τα κομμάτια θεωρώντας τα ιερά είναι ξένοι (ορθόδοξοι) τουρίστες. Θα μπορέσει κανείς να το διαπιστώσει εάν ερευνηθεί. Στο παρελθόν, οι τουρίστες αγόραζαν αναμνηστικά από ψηφιδωτά».

Αποδείχθηκε ότι αυτοί που έσπασαν την πόρτα και τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας ήταν χριστιανοί τουρίστες! Καταδικάζω την προσέγγιση ρεπορτάζ κοσμικών κύκλων στην Τουρκία, η οποία απέδιδε αυτόν τον βανδαλισμό στους μουσουλμάνους. Το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα πρέπει να προστατεύεται πιο προσεκτικά” τόνισε από πλευράς του ο Τούρκος συγγραφέας, Yusuf Kaplan.

“Δεν ντρέπονται; Αποδείχθηκε ότι οι επισκέπτες που κατέστρεψαν τα μάρμαρα του τζαμιού της Αγίας Σοφίας ήταν χριστιανοί τουρίστες” γράφει τουρκική εφημερίδα.

Νέοι βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία – Ποιοι, σύμφωνα με τους Τούρκους, «ξύνουν τοίχους και παίρνουν κομμάτια»

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις, με αρκετούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να υποστηρίζουν ότι τα παραπάνω είναι άλλος ένας λόγος «η Αγία Σοφία να είναι μουσείο», καθώς παλαιότερα απαγορεύονταν ακόμα και οι φωτογραφίες με φλας γιατί υπήρχε κίνδυνος να καταστραφούν οι τοίχοι.

Οι αποκαλύψεις για νέες καταστροφές στην Αγία Σοφία έκανε την παρουσιάστρια του καναλιού Haber Turk Αφσίν Γουρντακούλ να ξεσπάσει μπροστά στην κάμερα: “Η Αγία Σοφία είχε έρθει στο προσκήνιο με τις ζημιές στην πύλη του αυτοκράτορα και τώρα αποδείχθηκε ότι καταστρέφονται τοίχοι. Δεν το χωράει ο νους. Χώρες σε όλο τον κόσμο να προσεύχονται να έχουν ένα τέτοιο μέρος σαν την Αγία Σοφία, ενώ εμείς που την έχουμε, την καταστρέφουμε“.

Η Αγία Σοφία είναι εδώ αιώνες, εμείς θα φύγουμε και αυτή θα είναι ακόμα εδώ. Αυτή είναι μια πολιτιστική κληρονομιά, είναι η υπογραφή της Κωνσταντινούπολης, είναι το μαργαριτάρι της πόλης. Θα πρέπει επίσης να μάθουμε τη σημασία της. Όσοι πιστεύουν στις δεισιδαιμονίες ξηλώνουν κομμάτια της. Είναι απαραίτητο με τη συνεργασία της τουριστικής αστυνομίας, των θρησκευτικών αρχών, του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλων να εξηγήσουν στους επισκέπτες ότι δεν θα γίνει τίποτα καλό ξηλώνοντας κομμάτια” πρόσθεσε.

Η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050” είναι η δυσοίωνη πρόβλεψη για το μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της εφημερίδας “Τζουμχουριέτ”, η οποία και έστειλε εκεί δημοσιογράφους της, που είδαν τους δεκάδες επισκέπτες να συρρέουν σε αυτήν και ανέφεραν ότι στο “Μπαϊράμι” πριν από μερικές εβδομάδες, μπήκαν στην Αγία Σοφία μέσα σε μία ημέρα περισσότεροι από 100 χιλιάδες επισκέπτες.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο της, ακόμη και η υγρασία από τις ανάσες του πλήθους των ανθρώπων που μπαίνουν στην Αγία Σοφία, αρκεί για να καταστραφεί το μνημείο, το οποίο για 1.500 χρόνια στέκεται στο ίδιο σημείο και έχει υποστεί πάρα πολλές φθορές από τότε που μετατράπηκε σε τζαμί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος