Συνάντηση Μητσοτάκη – Τσαβούσογλου: “Καλό κλίμα και βούληση για θετική ατζέντα”

Σημείο καμπής για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων θεωρείται η σημερινή μέρα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκου Μητσοτάκη υποδέχθηκε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Mέγαρο Μαξίμου, για μια συνάντηση η οποία κύλησε όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σε θετικό κλίμα.

Κατά τη συνάντηση σύμφωνα με τι ίδιες πηγές, “διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας”.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τσαβούσογλου: “Καλό κλίμα και βούληση για θετική ατζέντα”
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Κατόπιν ο κ.Τσαβούσογλου είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν πεζή στο υπουργείο, όπου ο πρώτος γύρος των επαφών, έγινε σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, ενώ για τη συνέχεια ήταν προγραμματισμένες διευρυμένες συνομιλίες.

Στην ατζέντα της συνάντησης τέθηκαν τα διμερή θέματα, οι περιφερειακές εξελίξεις, και οι προοπτικές συνεργασίας στον οικονομικό-εμπορικό τομέα, ενώ εξετασθηκαν οι προϋποθέσεις για μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν η οποία έκλεισε για το περιθώριο της συνάντησης κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τσαβούσογλου: “Καλό κλίμα και βούληση για θετική ατζέντα”
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωνε από την αρχή ότι έρχεται με θετική ατζέντα έχοντας πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Θράκη στην οποία αποφεύχθηκαν οι υψηλοί τόνοι, ωστόσο οι προκλήσεις διατυπώθηκαν με τις συνήθεις θέσεις περί τουρκικής μειονότητας και τις επισκέψεις συμβολισμού, ενώ τα μηνύματα που δόθηκαν μέσω social media ήταν με κατεύθυνση περισσότερο προς το εσωτερικό της γείτονος. O ίδιος είπε πως θα το θέσει ως θέμα και στις επίσημες συζητήσεις.

Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, και έκανε λόγο για προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την Τουρκία.

“Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει” υπογράμμισε.

“Από τουρκικής πλευράς δεν λείπουν οι καλές ιδέες απουσιάζουν οι πράξεις ή συνήθως έχουμε πράξεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σύντομα θα διαπιστώσουμε εάν πράγματι υπάρχει διάθεση από την Τουρκία για βελτίωση των σχέσεων ή εάν αυτή η περίοδος αποκλιμάκωσης αποσκοπεί απλώς στο να περάσει πιο εύκολα τον κάβο της συνάντησής Ερντογάν -Μπάιντεν και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.” σημειώνει ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης.

Διαβάστε επίσης Με δύο πρόσωπα ο Τσαβούσογλου στη Θράκη- Γιατί οι Τούρκοι εργαλειοποιούν τη μουσουλμανική μειονότητα

Πρώτος σταθμός της ιδιωτικής επίσκεψης του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ήταν το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή. Κατά την 45λεπτη παραμονή του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε συνάντηση με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής. Χρησιμοποίησε μάλιστα αυτή την πρώτη επαφή για να επαναλάβει μέσω twitter τις πάγιες, προκλητικές θέσεις της Άγκυρας για την ύπαρξη δήθεν τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφτηκε το μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ αλλά η είσοδος επετράπη μόνο στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Συνομίλησε στον εξωτερικό χώρο του σχολείου με 15 μαθητές αλλά και μέλη της διοικούσας επιτροπής της σχολικής δομής.

Μια συνάντηση που όπως προδίδουν και οι δηλώσεις των παρευρισκόμενων αξιοποιήθηκε για να μεταδοθούν εκ νέου τα προκλητικά μηνύματα για τη μειονότητα. Στην ίδια περιοχή ο κ. Τσαβούσογλου καταγράφηκε από τον τηλεοπτικό φακό, χωρίς μάσκα να συνομιλεί με κατοίκους και μάλιστα να φιλάει το χέρι μιας εξ΄αυτών.

Μετά την αναχώρησή του από το μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε τα Θαμνά ένα χωριό στα πεδινά της Ροδόπης και παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση για τον Αχμέτ Σαδίκ, Έλληνα γιατρό και πολιτικό.

Δείπνο σε θερμό κλίμα

Κατόπιν έφτασε στην Αθήνα και το βράδυ παρακάθισε σε ανεπίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Νίκος Δένδιας, σε εστιατόριο απέναντι από την Ακρόπολη. Στο δείπνο που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, παρακάθισαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν. Η συνάντηση όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έγινε σε καλό κλίμα.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τσαβούσογλου: “Καλό κλίμα και βούληση για θετική ατζέντα”
Eurokinissi

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος