Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά για την ποινική μεταχείριση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Array

Ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά – Ελλάν Πασσέ κ. Βασίλειος Πάντζος, μετά την διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα που προέκυψε ως προς την ποινική μεταχείριση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που διώκεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης, προέβη σε σχετική δήλωση.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Από την πρώτη στιγμή του θλιβερού περιστατικού της άσκησης υπερβολικής και πέραν του αναγκαίου αστυνομικής βίας, με πυροβολισμό στο κεφάλι του δεκαεξάχρονου Ρομ Κώστα Φραγκούλη με την τραγική κατάληξη του νεαρού να δίνει για τέταρτη ημέρα μάχη για την ζωή του, η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – Ελλάν Πασσέ επέδειξε στάση κοινωνικής υπευθυνότητας συνιστώντας προς κάθε κατεύθυνση, αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία για την διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης.

Δήλωσε απερίφραστα και συνεχίζει να το δηλώνει, την εμπιστοσύνη της στην Δικαιοσύνη και τις θεσμικές διαδικασίες για την απονομή της δέουσας δικαιοσύνης.
Η διαδικασία αυτή δεν τελειώνει με την προφυλάκιση ή μη του Αστυνομικού αλλά αρχίζει με αυτήν, ως μια δικαστική και δικονομική διαδικασία η οποία θα αποδώσει τις ευθύνες, την ενοχή και την τιμωρία.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – Ελλάν Πασσέ, έπραξε το καθήκον της.
Τώρα απομένει (και αναμένει) να πράξει και η Πολιτεία το δικό της καθήκον και να δείξει και να αποδείξει έμπρακτα την δική της υπευθυνότητα.
Το περιστατικό του πυροβολισμού του δεκαεξάχρονου αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, αποτελώντας εκδήλωση παθογένειας του χρόνιου κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά, που σε μεγάλο τους αριθμό συνεχίζουν να διαβιούν σε απαράδεκτες για τον πολιτισμένο κόσμο συνθήκες γκετοποίησης, κοινωνικού απομονωτισμού και χωρικού διαχωρισμού».

Συνεχίζοντας ο κ. Πάντζος, επισημαίνει ότι: «Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση (Α’ και Β’ βαθμού) έχουν σημαντικό μέρος της ευθύνης για την ασύμμετρη κοινωνική ανισότητα που υπόκεινται οι Έλληνες Ρομά.
Οι απαντήσεις σε αυτό δεν μπορούν να είναι ούτε οι κατευναστικές δηλώσεις, ούτε η υπεκφυγή, ούτε η κούφια υποσχεσιολογία, ούτε οι ψευδεπίγραφες πολιτικές πρωτοβουλίες, που ποτέ δεν έχουν υλοποιηθεί διαχρονικά και διαπολιτικά τα τελευταία 30 χρόνια.

Η απάντηση είναι μια και μοναδική: Συγκροτημένη και ολοκληρωμένη πολιτική στεγαστικής αποκατάστασης και κοινωνικής ένταξης, μέσα από συμπεριληπτικές θεσμικές πολιτικές, με αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ μέσα από ένα ενιαίο και διακριτό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με διακριτή δομή, διοίκηση και διαχείριση, ώστε να διασφαλιστεί για πρώτη φορά ότι οι Ευρωπαϊκοί πόροι για τους Ρομά, θα κατευθύνονται με συνέχεια, συνέπεια και αποτελεσματικότητα για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Η περεταίρω διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, είναι τώρα στα χέρια της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Όχι με άλλη υπεκφυγή αλλά με σοβαρότητα και ευθύνη απέναντι σε ένα οξύ κοινωνικό ζήτημα, αυτό της αντιμετώπισης της ανθρώπινης εξαθλίωσης χιλιάδων Ελλήνων πολιτών Τσιγγάνικης καταγωγής.
Το όνειδος των εξαθλιωμένων καταυλισμών πρέπει να τελειώνει εδώ. Στέγαση με ενεργητικές πολιτικές κοινωνικής κατοικίας και διασποράς στον αστικό και κοινωνικό ιστό, ίση πρόσβαση στην Εκπαίδευση, την Παιδική προστασία, την Απασχόληση των νέων, την Υγεία, την Κοινωνική πολιτική και Πρόνοια».

Σχετικές ειδήσεις

Ελλάν Πασσέ: Να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας για την κοινωνική ένταξη των Ρομά

ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: Πορεία μνήμης για την επέτειο ενός έτους από το θάνατο του Νίκου Σαμπάνη

Συνδιάσκεψη των Ελλήνων Ρομά υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας

Ας μιλήσουμε για τους Ρομά – «Ντικ Τενά Μπιστρέ»

ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: Προστασία ευάλωτων πληθυσμών Ρομά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: Διαμαρτυρία για υπερβολική βία σε βάρος Ρομά

ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: «Τριλογία Επετειακών Εκδηλώσεων Ειρήνης & Ρομανί Μνήμης Απριλίου 2022»

Α.Σ. Ρομαϊκός Χαλκίδας: Γκολ στο ρατσισμό στα γήπεδα της Εύβοιας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος