Α.Σ. Ρομαϊκός Χαλκίδας: Γκολ στο ρατσισμό στα γήπεδα της Εύβοιας

Και το όνομα αυτού Α.Σ. Ρομαϊκός, η ποδοσφαιρική ομάδα των Ρομά στη Χαλκίδα, που εδώ και ένα χρόνο στεγάζει τα ποδοσφαιρικά όνειρα των παιδιών της κοινότητας, δίνοντας συλλογική, δημιουργική διέξοδο και πρότυπα μακριά από αυτά για τα οποία κατά καιρούς στοχοποίησαν τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Συνεπώς εκτός από το ότι ο αθλητισμός είναι υγεία και ψυχαγωγία, είναι και εργαλείο κοινωνικοποίησης, οπότε η προσπάθεια είναι αξιέπαινη από κάθε άποψη.

Να σημειώσουμε ότι η ομάδα την αγωνιστική περίοδο που έληξε, είχε καλέσει σε αγώνα της το Γενικό Γραμματέα καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γεώργιο Σταμάτη και στο τέλος του αγώνα του δόθηκε αναμνηστική φανέλα της ομάδας και ακολούθησε συζήτηση σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.

Στον ίδιο αγώνα η ομάδα παρατάχθηκε κρατώντας πανό με το σύνθημα «γκολ στο ρατσισμό».Α.Σ. Ρομαϊκός Χαλκίδας: Γκολ στο ρατσισμό στα γήπεδα της Εύβοιας

Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του συλλόγου Κώστα Μήτρου.

-Όταν αποφασίσατε να ιδρυθεί ο σύλλογος είχατε υπόψιν το ανάλογο παράδειγμα στην Κορινθία με τον Αθλητικό Σύλλογο Ρομά Ζευγολατιού;

-Όχι δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε.

-Πως φτάσατε στο σημείο να αποφασίσετε την ίδρυση της ομάδας;

Α.Σ. Ρομαϊκός Χαλκίδας: Γκολ στο ρατσισμό στα γήπεδα της Εύβοιας-Είμαι πρόεδρος στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελλήνων Τσιγγάνων-Rom Εκ Χαλκίδας “Εύριπος” και είχαμε 7-8 παιδιά που άτυπα έπαιζαν ποδόσφαιρο. Έτσι με αυτή τη μαγιά ξεκινήσαμε.

-Πότε φτιάχτηκε η ομάδα;

Α.Σ. Ρομαϊκός Χαλκίδας: Γκολ στο ρατσισμό στα γήπεδα της Εύβοιας-Στις 21 Μάρτη του 2021. Πρωταρχικός σκοπός του Σωματείου είναι να αγκαλιάσει του νέους Ρομά της Χαλκίδας ώστε να περνούν δημιουργικά την ώρα τους, να αθλούνται, να τους δοθούν κίνητρα και ευκαιρίες, να ενδυναμωθούν, να αποκτήσουν δεξιότητες με απώτερο σκοπό με την μελλοντική ένταξή τους στην ευρύτερη κοινωνία ως ισότιμα μέλη.

-Στελεχώθηκε από άτομα που είχαν ήδη εμπειρία στο ποδόσφαιρο;

-Αρκετοί παίκτες είχαν παίξει και αλλού, εμείς της διοίκησης δεν είχαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή απολύτως καμία εμπειρία με τα διοικητικά του αθλητισμού.Α.Σ. Ρομαϊκός Χαλκίδας: Γκολ στο ρατσισμό στα γήπεδα της Εύβοιας

-Πόσα δελτία έχετε και πόσα τμήματα;

-Έχουμε 32 ενεργούς παίκτες και μόνο ανδρικό τμήμα, στις σκέψεις μας είναι να φτιάξουμε στο μέλλον και υποδομές.

Α.Σ. Ρομαϊκός Χαλκίδας: Γκολ στο ρατσισμό στα γήπεδα της Εύβοιας-Η έδρα σας που είναι;

-Είμαστε ομάδα της Χαλκίδας και το γήπεδο που παίζουμε είναι το δημοτικό γήπεδο Αλεξάνδρου.

-Την πρώτη σας χρονιά ποια εμπειρία αντιμετωπίσατε και πως σας αντιμετώπισαν οι άλλες ομάδες;

– Δεν θέλανε να χάνουνε από εμάς, τους Ρομά, υπήρξαν και κάποιες λίγες φορές που ακούσαμε και ρατσιστικά σχόλια. Εκτός από τους αγώνες στο τοπικό πρωτάθλημα έχουμε δώσει και φιλανθρωπικούς αγώνες, ενώ κάνουμε και εθελοντικό καθαρισμό του γηπέδου που αγωνιζόμαστε.
Πιστεύουμε και το αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι το “σπίτι” μας πρέπει να είναι καθαρό, γιατί πάνω από όλα σεβόμαστε τους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν τον χώρο, αλλά και τους φιλάθλους μας. Ένας χώρος καθαρός ταυτίζεται με τις καθαρές μας προθέσεις για άνοδο της ομάδας μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό. Η προσπάθεια μας αυτή θα συνεχιστεί για όσο καιρό φιλοξενούμαστε!Α.Σ. Ρομαϊκός Χαλκίδας: Γκολ στο ρατσισμό στα γήπεδα της Εύβοιας

-Τελικά πως πήγε αγωνιστικά η χρονιά;

-Δώσαμε 22 αγώνες και κάναμε 14 νίκες και 5 ισοπαλίες, βγήκαμε τρίτοι στον όμιλο στην πρώτη χρονιά της αγωνιστικής μας παρουσίας, επίδοση πολύ καλή για νεοφώτιστη ομάδα.

Α.Σ. Ρομαϊκός Χαλκίδας: Γκολ στο ρατσισμό στα γήπεδα της Εύβοιας-Κόσμος έρχεται στο γήπεδο;

-Όσοι μπορούν έρχονται για να στηρίξουν την ομάδα, καθώς οι αγώνες μας ορίζονται το πρωί της Κυριακής και αρκετοί έχουν υποχρεώσεις με λαϊκές, που τους δυσκολεύουν. Μας στηρίζουν όμως.

-Οι επόμενοι στόχοι σας ποιοι είναι;

-Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την αγωνιστική και διοικητική εμπειρία της πρώτης χρονιάς και να οργανωθούμε έτσι, ώστε να πάμε καλύτερα.

Πηγή φωτο: A. Σ. Ρομαϊκός & Φίλαθλοι Ρομαϊκου Χαλκίδας 

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος

Σχετικό θέμα: Σοφία Σούτα: H πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Α.Σ. Ρομά Ζευγολατιού στο ertnews.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος