Ας μιλήσουμε για τους Ρομά – «Ντικ Τενά Μπιστρέ»

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο Πέραμα, άνοιξε για μία ακόμα φορά η συζήτηση γύρω από τα όρια της δράσης της αστυνομίας, αλλά και το θέμα της παραβατικότητας σε τμήματα του πληθυσμού των Ρομά. Οι γενικεύσεις αδικούν τις σοβαρές και σκληρές προσπάθειες που γίνονται στο χώρο αυτό εδώ και χρόνια και που δεν έχουν αναδειχθεί όσο θα έπρεπε και όσο θα τους άξιζε. Θυμίζουμε μερικές αξιόλογες δράσεις μέσα από σχετικές αναρτήσεις.

Για παράδειγμα υπάρχουν σημαντικές προσπάθειες κοινωνική ένταξης μέσω του αθλητισμού.
Σοφία Σούτα: H πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Α.Σ. Ρομά Ζευγολατιού στο ert.gr

Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971-2021 για τον εορτασμό μισού αιώνα από το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, που διεξήχθη το 1971 στο Λονδίνο, και με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, διοργάνωσε η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ η Συνομοσπονδία των Ελλήνων Ρομά.
Συνδιάσκεψη των Ελλήνων Ρομά υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας

Παρέμβαση με στόχο την προστασία ευάλωτων πληθυσμών Ρομά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έκανε η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.
ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: Προστασία ευάλωτων πληθυσμών Ρομά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019, μεταξύ του νέου Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργου Σταμάτη και της διοίκησης της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ».
Πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση-στήριξη-ενσωμάτωση των Ελλήνων Ρομά

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ στηρίζει την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού για την COVID-19 και καλεί όλες και όλους να εμβολιαστούν.
Σε εξέλιξη εκστρατεία εμβολιασμού των Ρομά

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ αναφέρει πως: “Σε συνέχεια της επίσκεψης-αυτοψίας, που πραγματοποιήσαμε από κοινού όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στον καταυλισμό Νομισματοκοπείου του Δήμου Χαλανδρίου, το Σάββατο 17/04/2021, η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ξεκίνησε διαβουλεύσεις και επαφές με πρώτη την Περιφέρεια Αττικής και την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, κ. Μαρία Ζέρβα, για τη συνδιαμόρφωση του σχεδίου δράσης στην περιοχή.
Σχεδιασμός για οριστική και βιώσιμη λύση για τον καταυλισμό Ρομά στο Νομισματοκοπείο

Στην Ελλάδα, στις 4 Αυγούστου 1944, 11 αντιστασιακοί Ρομά, εκτελούνται στον Ταύρο κατά τη διάρκεια του Μπλόκου στη συνοικία της Αγίας Σοφίας. Κοντά 300 άνδρες είχαν βγάλει με τη βία από τα σπίτια τους και η «διαλογή», πάντα με τη βοήθεια κουκουλοφόρου Έλληνα συνεργάτη τους, έγινε εκεί που σήμερα είναι το κτήριο του πρώην ΕΟΜΜΕΧ. Πάνω από 500.000 θύματα είχαν οι Ρομά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη. Η φραση «Ντικ Τενά Μπιστρέ» – Koίτα να μην ξεχάσεις, έμεινε από τότε στην ιστορία των Ρομά, για να κρατάει τη μνήμη άσβεστη.
Το Ολοκαύτωμα των Ρομά από τους ναζί – «Ντικ Τενά Μπιστρέ»

Σε πολλές περιπτώσεις, μέσα στις ηρωικές σελίδες της Εθνικής Αντίστασης, πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος αρκετοί αθίγγανοι αγωνιστές.
Η Μάχη της Λαμπούσας το 1944 και η θυσία του «Γύφτου»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος