Σθεναρή αντίσταση από τους Ουκρανούς – Σε θέση άμυνας οι Ρώσοι που βομβαρδίζουν αμάχους

Ακριβώς ένα μήνα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει στραφεί πλέον σε στρατηγική «φθοράς», με δραματικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό. Σε νέο διάγγελμά του, στα αγγλικά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους πολίτες σε όλο τον κόσμο να διαδηλώσουν δημόσια, σήμερα, καθώς συμπληρώνεται ένας μήνας από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του. Ζήτησε και πάλι την αποφασιστική βοήθεια της Δύσης ενάντια στη Ρωσία. Την ίδια ώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι Ρώσοι λαμβάνουν αμυντικές θέσεις σε αρκετά σημεία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει εν τω μεταξύ μαζί με άλλους δυτικούς ηγέτες στις Βρυξέλλες την Πέμπτη στις συνόδους κορυφής των ΝΑΤΟ, G7 και ΕΕ για τον πόλεμο της Ρωσίας, σε μια πρωτόγνωρη επίδειξη δυτικής ενότητας.

Σθεναρή αντίσταση από τους Ουκρανούς – Σε θέση άμυνας οι Ρώσοι που βομβαρδίζουν αμάχους
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Καταγγελίες για ρίψη ρωσικών βομβών φωσφόρου

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή του Λουγκάνσκ σύμφωνα με την ουκρανική εφημερίδα Segodnya την ώρα που ο  επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής, Σερχίι Γκαϊντάι, υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι ρίχνουν βόμβες φωσφόρου. Ο ίδιος, ως απόδειξη των όσων ισχυρίζεται, δημοσίευσε στο facebook βίντεο από τον βομβαρδισμό στο Λουγκάνσκ και το μεγάλο σύννεφο καπνού που ακολούθησε.

 ΝΑΤΟ: ‘Εκανε μεγάλο λάθος ο Πούτιν

Προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος του Πούτιν τον πόλεμο ενάντια σε ανεξάρτητο, κυρίαρχο έθνος, ενώ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν η Ρωσία κάνει χρήση χημικών όπλων. Δεδομένο είναι σύμφωνα με τον κ. Στόλτενμπεργκ ότι η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ (Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Βουλγαρία), ενισχύεται.

Υποστηρίξτε την Ουκρανία, λέει ο Ζελένκσι

Ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε με διάγγελμα, για πρώτη φορά στα αγγλικά, να οργανωθούν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο:

«Υποστηρίξτε την Ουκρανία, την ελευθερία, τη ζωή. Βγείτε στις πλατείες και στους δρόμους σας για να σας δουν και να σας ακούσουν όλοι», παρότρυνε. «Φωνάξτε ότι οι άνθρωποι μετράνε, η ελευθερία μετράει, η Ουκρανία μετράει», συνέχισε. «Η Ρωσία άρχισε πόλεμο εναντίον της ελευθερίας», πρόσθεσε, επιχειρηματολογώντας ότι η Μόσχα «προσπαθεί να συντρίψει την ελευθερία όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Εικόνες από την κατεστραμμένη Μαριούπολη κάνουν το γύρο του κόσμου. Το ουκρανικό nexta δημοσίευσε ένα οδοιπορικό στην πόλη που έχει καταστραφεί από άκρη σε άκρη και έχει σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης και της ρωσικής βιαιότητας.

Μάχες σε Ιζιούμ, Λουγκάνσκ, Σεβεροντονιέτσκ

Οι μάχες συνεχίζονται γύρω από την πολιορκημένη πόλη Ιζιούμ, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Ουκρανίας. Στην περιφέρεια Ντανιέτσκ (ανατολικά) οι περισσότερες ουκρανικές μονάδες δέχονται πυρά, ανέφεραν οι Ουκρανοί στρατηγοί.

Στη γειτονική περιφέρεια Λουγκάνσκ, οι μάχες επικεντρώνονται στη Ρουμπίζνε (60.000 κάτοικοι), στη Σεβεροντονιέτσκ (100.000) και στην Ποπάσνα (20.000).

Βομβαρδισμοί του ρωσικού πυροβολικού αναφέρθηκαν στις πόλεις Καλίνιβκα, Γκορίνκα, Ρομάνιβκα και σε βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου. Όπως αναφέρει ο ουκρανικός στρατός σταμάτησαν τα ρωσικά στρατεύματα στο προάστιο Μπροβάρι, εμποδίζοντας τους Ρώσους να φθάσουν σε βορειοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Boμβαρδίστηκε το λιμάνι του Μπερντιάνσκ

Όπως μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ένα πολεμικό πλοίο των Ρώσων βυθίστηκε και δεξαμενές καυσίμων βομβαρδίστηκαν από Ουκρανούς στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, το οποίο είχαν καταλάβει από τις αρχές Μαρτίου οι ρωσικές δυνάμεις.

Σθεναρή αντίσταση από τους Ουκρανούς – Σε θέση άμυνας οι Ρώσοι που βομβαρδίζουν αμάχους
Φωτογραφία από το λιμάνι του Μπερνιάσκ στην Αζοφική Θάλασσα.

Το Μπερντιάνσκ είναι ένα μικρό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα με περίπου 100.000 κατοίκους και αποτελεί κόμβο για εξαγωγές άνθρακα, σιτηρών, ηλιελαίου, σιδήρου και άλλων προϊόντων.

Οι Ουκρανοί κερδίζουν εδάφη γύρω από το Κίεβο

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι ο ρωσικός στρατός υποχώρησε 30 και πλέον χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες και άρχισε να στήνει αμυντικές θέσεις σε διάφορα μέτωπα στην Ουκρανία, διατείνεται το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Οι Ουκρανοί κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους στα 55 χιλιόμετρα ανατολικά και βορειοανατολικά του Κιέβου», δήλωσε στον Τύπο ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Την Τρίτη, το Πεντάγωνο εκτιμούσε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
«Αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι υποχωρούν και στήνουν αμυντικές θέσεις. Δεν είναι ότι δεν προελαύνουν, είναι πως δεν προσπαθούν να προελάσουν. Παίρνουν αμυντικές θέσεις».
Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν επίσης σε τέλμα 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τσερνιγκίβ, βορειοδυτικά του Κιέβου, κατά τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου. Σε αυτή τη ζώνη «χάνουν έδαφος, μετακινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, αλλά όχι πολύ», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Στο Χάρκοβο, ανατολικά, όπου συνεχίζουν να δίνονται σφοδρές μάχες, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και αντιμετωπίζουν «πολύ σθεναρή» αντίσταση από τους Ουκρανούς.
«Θεωρούμε ότι προσπαθούν να ακινητοποιήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις» που έχουν αναπτυχθεί από το 2014 κατά μήκος της γραμμής του μετώπου με τις περιοχές των αυτονομιστών «ώστε να μην μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αλλού», εξήγησε.

Στον νότο, το Πεντάγωνο διαπιστώνει ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό αξιοποιεί το λιμάνι του Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, για ανεφοδιασμό. Η Μπερντιάνσκ είναι μια από τις λίγες πόλεις που μπόρεσαν να καταλάβουν οι Ρώσοι την 28η ημέρα της επίθεσής τους.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν διαπιστώνει καμία μεταβολή γύρω από την Οδησσό. Ενώ εκτοξεύθηκαν πολλοί πύραυλοι εναντίον θέσεων στην Οδησσό από ρωσικά πλοία στην αρχή της εβδομάδας, αυτό δεν επαναλήφθηκε προχθές Τρίτη ούτε προχθές Τετάρτη, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος