Βρυξέλλες: Κρίσιμες Σύνοδοι ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και G7 – Στο τραπέζι η αξιολόγηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένο σήμερα (24/3) και αύριο (25/3) τα βλέμματα, καθώς διεξάγονται οι Σύνοδοι Κορυφής του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και της G7, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και το ντόμινο «παρενεργειών» σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κατά την είσοδό του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος θα συμμετάσχει και στις τρεις συνόδους, αποφασισμένος για νέες σκληρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, για τον πόλεο στην Ουκρανία, στη σκιά των ρωσικών απειλών για χρήση πυρηνικών όπλων.
Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, αναμένεται να ανακοινώσει «μια κοινή δράση για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης» και θα παρουσιάσει «την επιπλέον αμερικανική συμβολή» στην ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία και την υποδοχή των προσφύγων.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες σήμερα, πρώτη ημέρα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκινά το απόγευμα. Το ζήτημα της ενέργειας, αναμένεται να συζητηθεί αύριο Παρασκευή (25/3).

Οι «27» αναμένεται να ζητήσουν τη συνδρομή των ΗΠΑ, στην προσπάθεια ταχείας απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα.

Επισης, αναμένεται να συζητηθεί το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνεται σε ρούβλια, για το φυσικό αέριο που προμηθεύονται τα κράτη-μέλη. Η απαίτηση της Μοσχας συνιστά «παραβίαση της σύμβασης», διαμήνυσε το Βερολίνο.

Οι θέσεις της Αθήνας

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να επαναλάβει τις προτάσεις του για το θέμα των ανατιμήσεων που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση και την ανάγκη για πλαφόν στην τιμή χονδρικής αγοράς του φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα επαναλάβει τη στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία, στήριξη η οποία εκφράστηκε εμπράκτως από την πρώτη στιγμή με την ελληνική συνδρομή σε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό, καθώς και τη στήριξη – χωρίς αστερίσκους – των δεσμών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, όπως επιβάλλει η συμμαχική και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι αυτή η στήριξη, εξακολουθεί άλλωστε να εκφράζεται σε ανθρωπιστικό επίπεδο με την υποδοχή στην Ελλάδα Ουκρανών προσφύγων (13.000 μέχρι σήμερα). Ταυτόχρονα, από την έδρα της Συμμαχίας, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την αταλάντευτη στήριξη της κυβέρνησης στο Διεθνές Δίκαιο, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά και στο δικαίωμά της να ασκήσει αυτοάμυνα έναντι της ρωσικής εισβολής.

Τα μηνύματα αυτά και την ενότητα της Συμμαχίας έναντι της ρωσικής εισβολής και των νέων προκλήσεων που αυτή διαμορφώνει για την ασφάλεια της Συμμαχίας και κυρίως για την Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αναμένεται να επαναλάβουν οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ στην Κοινή Δήλωση που θα υιοθετήσουν στη διάρκεια της Συνόδου.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η συζήτηση της Πέμπτης, άλλωστε, θα θέσει και τα βασικά διακυβεύματα για την άμυνα της Συμμαχίας ενόψει της συνολικής συζήτησης για το στρατηγικό της δόγμα που θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούνιο στη Μαδρίτη.

Σε ό,τι αφορά τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας και συνεπώς για το ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τη διάσταση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ε.Ε., καθώς και τη σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας που γίνεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, καθώς η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στη βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας (εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας) αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες σήμερα, πρώτη ημέρα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το μείζον ζήτημα της ενέργειας, αναμένεται να συζητηθεί αύριο.

Στην αρχή της συνεδρίασης θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενώ αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις, η εφαρμογή των δεσμών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας και η περαιτέρω ανθρωπιστική και οικονομική συνδρομή στην Ουκρανία με στόχο να εκπεμφθεί ισχυρό μήνυμα στήριξης των «27».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τις προτάσεις του για το θέμα των ανατιμήσεων που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Ως προς το ζήτημα της σταδιακής απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, προφανώς στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για κοινή αποθήκευση και προμήθεια αερίου. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι σχετική πρόταση είχε υποβάλει ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το φθινόπωρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος