Στις Βρυξέλλες ο Τζο Μπάιντεν για τις κρίσιμες συνόδους κορυφής για την Ουκρανία

O Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έφτασε το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, με στόχο την επιβεβαίωση της συμμαχίας της Δύσης έναντι του Πούτιν. Το ταξίδι του γίνεται σε μια στιγμή όπου επικρατεί προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων και την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ καταγράφεται και μια απροθυμία κάποιων Ευρωπαίων να κάνουν πιο τολμηρά βήματα κυρίως στο τομέα της ενέργειας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να αποδείξει ότι δεν έχει εξαντληθεί η διεθνής εργαλειοθήκη των κυρώσεων, ότι το συμμαχικό μέτωπο παραμένει αρραγές και ότι (σε αντίθεση με αυτό που επεδίωκε ο Πούτιν) το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει καθοριστικά την ανατολική πτέρυγά του.

Γι’ αυτό το τελευταίο ειδικότερα, στον Λευκό Οίκο δεν αποκλείουν την αποστολή και νέων αμερικανικών δυνάμεων τόσο σε μόνιμη όσο και σε εκ περιτροπής βάση.

Όσον αφορά στις κυρώσεις, αυτές που θα ανακοινωθούν θα σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας φάσης, λένε αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, ενώ θα αυστηροποιηθεί και το πλαίσιο όσων έχουν ήδη επιβληθεί για να μην μπορούν χώρες να τις παραβιάζουν η να τις αποδυναμώνουν και να βοηθούν έτσι την Ρωσία.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν  ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν αύριο ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος Ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν καθ’ οδόν για τις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, της G7 και της ΕΕ, ο Σάλιβαν είπε επίσης ότι οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών αναμένεται να συμφωνήσουν αύριο να εφαρμόσουν μια «πρωτοβουλία» για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν ήδη επιβληθεί.

Επίσης, θα εξεταστούν διεξοδικά οι τρόποι με τους οποίους η Ουάσιγκτον μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης, μεταξύ άλλων και με αύξηση της μεταφοράς αμερικανικού LNG, αλλά και τρόποι περαιτέρω αμυντικής ενίσχυσης της Ουκρανίας. Είμαστε πανέτοιμοι και αποφασισμένοι, θα πει ο πρόεδρος Μπάιντεν, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον κίνδυνο της Ρωσίας.

Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με συμμετοχή Αμερικανού προέδρου

Στις πέντε και μισή το απόγευμα ξεκινά την Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με το ενδιαφέρον της πρώτης ημέρας να επικεντρώνεται στην παρουσία του Τζο Μπάιντεν. Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός Πρόεδρος προσκαλείται να συμμετάσχει σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η συζήτησή του με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα διαρκέσει περίπου μιάμιση ώρα.

Στις Βρυξέλλες ο Τζο Μπάιντεν για τις κρίσιμες συνόδους κορυφής για την Ουκρανία
(Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

Θα τονιστεί η ισχυρή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ τους όπως επίσης θα αξιολογηθούν οι κυρώσεις που ήδη έχουν επιβληθεί ενώ θα εξεταστεί αν θα επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις. Όπως είπε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχουμε την επιβολή νέων κυρώσεων, εκτός αν αυτό αφορά την πρόσθεση επιπλέον προσώπων στη λίστα των κυρώσεων. Βέβαια η ΕΕ προετοιμάζεται για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που υπάρξει χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων. Στο τραπέζι και το ζήτημα των κυρώσεων στο πετρέλαιο, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί.

Το ενεργειακό αναμένεται να εξεταστεί την Παρασκευή. Θα συζητηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν μεταξύ των οποίων και το πλαφόν στις τιμές. Όπως είπε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, σαφώς και υπάρχουν διαφορές όμως, όπως σημείωσε, αυτό που τονίζεται με κάθε ευκαιρία είναι η σημασία της ευρωπαϊκής συλλογικής δράσης.

Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης  – Οι θέσεις της Ελλάδας στον διπλωματικό μαραθώνιο για κατάπαυση του πυρός 

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της να ορίζουν και σε αυτό το χρονικό σημείο το σκηνικό των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός έφτασε απόψε στη βελγική πρωτεύουσα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τουσκ συζήτησαν στην έδρα του ΕΛΚ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και για τα ζητήματα της ενέργειας.

Στις Βρυξέλλες ο Τζο Μπάιντεν για τις κρίσιμες συνόδους κορυφής για την Ουκρανία
(Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

Αρχής γενομένης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει:

  • Τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία.
  • Τη στήριξη, χωρίς αστερίσκους, στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα:

  • Θα αναδείξει τη στήριξη της κυβέρνησης στο διεθνές δίκαιο και στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
  • Θα σταθεί στη διάσταση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ, καθώς και στη σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα ακολουθήσει με την παρουσία στην αρχή της συνεδρίασης του προέδρου Μπάιντεν, θα κυριαρχήσει το Ουκρανικό, ενώ τα θέματα της ενέργειας θα βρεθούν στο τραπέζι των 27 την Παρασκευή, με τον κ. Μητσοτάκη να αναμένεται:

  • Να αναδείξει την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής λύσης, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.
  • Να στηρίξει την πρόταση της Κομισιόν για κοινή αποθήκευση και προμήθεια αερίου. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι σχετική πρόταση είχε υποβάλει ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το φθινόπωρο.

Ανταποκρίσεις: Λένα Αργύρη από Ουάσινγτον, Ειρήνη Ζαρκαδούλα από Βρυξέλλες – Αποστολή Βρυξέλλες: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος