Live – Ουκρανία: Σύντομα και νέος γύρος διαπραγματεύσεων Μόσχας – Κιέβου στη Λευκορωσία

Στον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου στρέφονται πλέον τα βλέμματα, καθώς οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 20:00 ώρα Ελλάδος, στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, χωρίς να υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις.

Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, είπε ο ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ, ενώ ο Ρώσος διαπραγματευτής Λεονίντ Σλούτσκι είπε από πλεράς του ότι ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών θα γίνει σύντομα στη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με ενημέρωση από ουκρανό διαπραγματευτή, οι συζητήσεις με τη Ρωσία δεν οδήγησαν σε αποτέλεσμα που να βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση, ενώ υπήρξαν μικρές, θετικές εξελίξεις όσον αφορά στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, καθώς επιτεύχθηκε συμφωνία υλικοτεχνικής υποστήριξης για την εκκένωση αμάχων.

Ρώσος διαπραγματευτής σημείωσε από πλευράς του ότι είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για θετικά βήματα, ενώ ζήτησε να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι μετά τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων θα υπάρξει τελικό αποτέλεσμα.

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ κάλεσε νωρίτερα τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, κατά την έναρξη του τρίτου γύρου συνομιλιών. Το Κρεμλίνο πάντως έθεσε τέσσερις όρους για να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες. Καλεί το Κίεβο να αναγνωρίσει ότι η Κριμαία είναι ρωσική, την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, αποστρατικοποίηση, αλλαγή Συντάγματος για ουδετερότητα του Κιέβου με εγγυήσεις ότι απορρίπτει την ένταξή του σε συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ.

Οι δύο πλευρές, όπως ανακοίνωσε η Τουρκία, συμφώνησαν να συναντηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών παρουσία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη στην Αττάλεια.

Live – Ουκρανία: Σύντομα και νέος γύρος διαπραγματεύσεων Μόσχας – Κιέβου στη Λευκορωσία
(AP Photo/Emilio Morenatti)

Συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί

Την ίδια ώρα, σφοδροί είναι οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν στο στόχαστρό τους νευραλγικής σημασίας πόλεις, όπως Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη. Οι ουκρανικές δυνάμεις πάντως ανακατέλαβαν το περιφερειακό αεροδρόμιο στη νότια ουκρανική περιοχή Μικολάιφ από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιταλί Κιμ.

Τα πτώματα 13 αμάχων ανασύρθηκαν σήμερα, από το κατεστραμμένο κτίριο μιας αρτοποιίας στην ουκρανική πόλη Μακαρίβ, στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε μία διαδικτυακή ανάρτησή τους. Πέντε άμαχοι διασώθηκαν σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, ενώ συνολικά περίπου 30 άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της αρτοποιίας πριν από την επίθεση.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους 406 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών, στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, τονίζοντας εκ νέου ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 16 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία. “Μέχρι τις 7 Μαρτίου, ο ΠΟΥ έχει επαληθεύσει 16 επιθέσεις σε υποδομές υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία. Αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου. Άλλα αναφερόμενα περιστατικά βρίσκονται επί του παρόντος σε διαδικασία επαλήθευσης“, ανέφερε μέσω Twitter.

Live – Ουκρανία: Σύντομα και νέος γύρος διαπραγματεύσεων Μόσχας – Κιέβου στη Λευκορωσία
(AP Photo/Emilio Morenatti)

Εξάλλου, ύστερα από ακόμα μία νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών από αέρα, ξηρά και θάλασσα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και Σούμι. Οι μάχες συνεχίζονται και στις τέσσερις πόλεις, καταγγέλλουν οι Ουκρανοί, χαρακτηρίζοντας ανήθικη την πρόταση της Μόσχας.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων από το Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Σούμι, το Χάρκιβ, τη Βολνοβάχα και το Μικολάιφ, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας. «Αυτό εμποδίζει την ασφαλή διέλευση ανθρωπιστικών διαδρόμων για Ουκρανούς και ξένους πολίτες, καθώς και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Είναι ένα απαράδεκτο σενάριο το άνοιγμα αυτών των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Οι πολίτες από το Ιβανκίβ, το Ντίμερ, το Βισχορόντ και το Κίεβο δεν θα πάνε στη Λευκορωσία και μετά στη Ρωσία με αεροπλάνο“, τόνισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεσούκ.

Είχαν προηγηθεί δύο αποτυχημένες απόπειρες απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη το Σαββατοκύριακο, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός και τη Ρωσία να δίνει στη δημοσιότητα εικόνες με Ρώσους στρατιώτες στα περίχωρα της πόλης.

Αυτό είναι γενοκτονία. Τα περισσότερα κτίρια έχουν καταστραφεί στην πόλη και ο κόσμος ζει στα υπόγεια. Είναι φοβισμένοι, δεν έχουν νερό και η μεγαλύτερή τους επιθυμία είναι να βρουν νερό, ούτε καν να φάνε” σημείωσε ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Σεργκέι Ολόφ.

Σε νέο μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε το αίτημά του για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παράσχει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη και να μποϊκοτάρει το ρωσικό πετρέλαιο. “Μποϊκοτάρετε τις ρωσικές εξαγωγές, ειδικά το ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου από τη Ρωσία. 00.40 Αναμένουμε απόφαση για να καθαρίσουν οι ουρανοί μας είτε με τις δικές σας δυνάμεις είτε με το να μας στείλετε μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας” δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στόχος ανηλεών βομβαρδισμών έγινε ξανά το Χάρκοβο, με το πανεπιστήμιο της πόλης να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Παράλληλα, δημοσιεύτηκε βίντεο, στο οποίο, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, φαίνεται η κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους πάνω από το Χάρκοβο υπό τον ήχο επευφημιών.

Νωρίτερα, σκηνές αλλοφροσύνης είχαν εκτυλιχθεί στο Ιρπίν, στα περίχωρα του Κιέβου, όταν οι Ρώσοι βομβάρδισαν αμάχους την ώρα που προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη. Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιρπίν, ανάμεσά τους μία μητέρα με τα δύο παιδιά της.

Κι ενώ συνεχίζεται η φυγή των κατοίκων από το Ιρπίν, οι Ρώσοι βομβάρδισαν αποθήκη εμπορευμάτων στη Στονγιάνκα, μόλις ένα χιλιόμετρο δυτικά του Κιέβου, ενώ σφίγγει ο κλοιός γύρω από την πρωτεύουσα.

Σφοδροί βομβαρδισμοί και στο Μικολάιφ στη νότια Ουκρανία. Ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε ότι βομβαρδίζονται κατοικημένες περιοχές και δημοσιοποίησε βίντεο με συγκροτήματα κατοικιών να φλέγονται. Στις φλόγες τυλίχθηκε και το αεροδρόμιο στη Βινίτσα ύστερα από πυραυλική επίθεση. Ρωσικοί πύραυλοι, που εκτοξεύτηκαν από τη θάλασσα, έπληξαν και το χωριό Τούζλα στην περιοχή της Οδησσού, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού.


Δυστυχώς, δεν ήταν ήρεμη νύχτα. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο εχθρός εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση από τη θάλασσα στην περιοχή της Τούζλα” δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού στην Οδησσό, Σεργκάι Μπατσούκ.

Ουκρανοί έδωσαν στη δημοσιότητα και άλλο βίντεο που δείχνει στρατιώτες να πυροβολούν ρωσικά άρματα μάχης σε ένα χωριό κοντά στο Κίεβο. Tην ουκρανική αντίσταση εξήρε ο υπουργός Εξωτερικών, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Ζελένσκι να εγκαταλείψει τη χώρα.

Δεν γνωρίζω κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Δεν εξετάζουμε αυτή την επιλογή σοβαρά επειδή βλέπουμε πως ο ουκρανικός λαός πολεμάει για τη χώρα του υπό την ηγεσία του προέδρου Ζελένσκι και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επικρατήσει” σημείωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Κουλέμπα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η Ρωσία έχε εκτοξεύσει πάνω από 600 πυραύλους από την έναρξη της εισβολής και έχει αναπτύξει στο εσωτερικό της Ουκρανίας το 95% των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα πριν από την επίθεση.

Live – Ουκρανία: Σύντομα και νέος γύρος διαπραγματεύσεων Μόσχας – Κιέβου στη Λευκορωσία
(AP Photo/Andreea Alexandru)

Ανησυχία στη Βαλτική και συνέχεια στον διπλωματικό “πυρετό”

Οι χώρες της Βαλτικής πάντως εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχες για διάχυση της κρίσης στο έδαφός τους. Η Λιθουανία, μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία και απευθύνει δραματική έκκληση για στήριξη του Κιέβου με κάθε μέσο, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έσπευσε να καθησυχάσει τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βαλτική, υπενθυμίζοντας ότι για τη χώρα του το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ είναι ιερό και πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία αναθεωρεί συνεχώς την αμυντική της διάταξη.

Απευθυνόμενος στον Μπλίνκεν, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα προειδοποίησε ότι «η απερίσκεπτη επιθετικότητα της Ρωσίας» θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο». «Η αποτροπή δεν είναι πλέον επαρκής και χρειαζόμαστε εμπρόσθια άμυνα εδώ, γιατί διαφορετικά θα είναι πολύ αργά εδώ, κύριε υπουργέ. Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία εάν δεν τον σταματήσουν», είπε ο Ναουσέντα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αργότερα σήμερα συνάντησε τον Λετονό ομόλογό του Έντγκαρς Ρίνκεβιτς στη Ρίγα καθώς και τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Λετονίας. Ο Ρίνκεβιτς ζήτησε μόνιμη παρουσία των στρατευμάτων των ΗΠΑ στη χώρα της Βαλτικής. «Δεν έχουμε πια αυταπάτες για τη Ρωσία του Πούτιν, δεν βλέπουμε πραγματικά κανέναν καλό λόγο να υποθέσουμε ότι η Ρωσία μπορεί να αλλάξει την πολιτική της», είπε ο Ρίνκεβιτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε από το Βίλνιους ότι το ΝΑΤΟ επανεξετάζει συνεχώς την αμυντική του στάση, μεταξύ άλλων περισσότερες μόνιμες αναπτύξεις, όπως έχουν ζητήσει οι χώρες της Βαλτικής. «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την ετοιμότητά μας, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας», τόνισε χαρακατηριστικά.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ. Όπως αναφέρει σε μήνυμά του ο Σαρλ Μισέλ, στο twitter, κατά τη συνομιλία, «συζητήθηκε η τραγική κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία». «Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ.

Η Γαλλία και η Ευρώπη έχουν ακόμη περιθώριο ελιγμών για να επιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. “Ναι, υπάρχει περιθώριο ελιγμών. Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι”, επεσήμανε ο Λεμέρ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM και το ραδιόφωνο RMC.

Την ίδια ώρα, διάταγμα του Ρωσικού Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνει λίστα με όλες τις εχθρικές χώρες. Σύμφωνα με τις Corriere della Sera και La Repubblica, η λίστα περιέχει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ισλανδία, τον Καναδά, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Νότια Κορέα, το Σαν Μαρίνο, τη Σιγκαπούρη, τις Η.Π.Α., την Ταϊβάν, την Ουκρανία και το Μαυροβούνιο, την Ελβετία και την Ιαπωνία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος