Live – Νέα κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων ανακοίνωσε η Μόσχα – Νύχτα αγωνίας για το Κίεβο

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε απόψε νέα κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας. Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 9.00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης 9 Μαρτίου. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους» ανέφερε η ρωσική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Νωρίτερα την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τόνισε ότι κατέληξε σε αυτή την απόφαση σε συνεργασία με τους συμμάχους της χώρας. «Δεν θα είμαστε μέρος της χρηματοδότησης του πολέμου του Πούτιν», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως κατανοεί ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτήν την πολιτική όλες οι χώρες-σύμμαχοι των ΗΠΑ. Όπως έχω πει και στο παρελθόν, η υπεράσπιση της ειρήνης έχει κόστος, θα έχει κόστος για τις ΗΠΑ κι αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν. Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει τις πιο σημαντικές κυρώσεις στην ιστορία και έχουν «ακρωτηριάσει» την οικονομία της Ρωσίας. Και η Βρετανία από την πλευρά της ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Μέσω βιντεοκλήσης ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο με τους βουλευτές του να τον υποδέχονται με θερμό χειροκρότημα.

Στην έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, από την έναρξη της εισβολής και στην φορτισμένη συγκινησιακά ομιλία του τόνισε ότι «οι Ουκρανοί δεν θέλουν να χάσουν τη χώρα τους» διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «δεν έχουμε βασανίσει τους αιχμάλωτους πολέμους». «Για μας το ερώτημα είναι, να υπάρχουμε ή να μην υπάρχουμε. Τώρα μπορώ να σας δώσω μία βέβαιη απάντηση. Ναι. Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα χάσουμε, θα συνεχίσουμε τη μάχη με κάθε κόστος. Θα πολεμήσουμε στα δάση, στις πόλεις, στους δρόμους, στις όχθες των ποταμών. Θέλουμε τη βοήθεια του πολιτισμένου κόσμου, σας ευχαριστούμε θερμά για όση βοήθεια μας έχετε προσέξει» και είπε και συνέχισε με μία παράκληση: «Σας παρακαλώ, αυξήστε τις πιέσεις στη Ρωσία, αυξήστε τις κυρώσεις, διασφαλίστε τους ουρανούς της Ουκρανίας».

Η Κίνα επέκρινε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα χαρακτηρίζοντας τις «επιβλαβείς για όλες τις πλευρές», σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε έναν προμηθευτή που μας απειλεί ρητά», δήλωσε η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. « Όσο πιο γρήγορα στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο, σε συνδυασμό με περισσότερη ενεργειακή απόδοση, τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι και θα κυριαρχήσουμε στο ενεργειακό μας σύστημα», τόνισε.

Το Κίεβο προετοιμάζεται για την τελική επίθεση της Ρωσίας η οποία εκτιμάται ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες 24 έως 96 ώρες, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών. Σύμφωνα με την επικεφαλής της CIA οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι πολύ άσχημες για την Ουκρανία ωστόσο ενημέρωσε ότι και για τη Ρωσία ο φόρος αίματος είναι βαρύς καθώς έχουν σκοτωθεί από 2 έως και 4.000 Ρώσοι στρατιώτες.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν σήμερα τις προσπάθειες των Ρώσων στρατιωτών να μπουν στο Χάρκοβο και απέτρεψαν μια επιχείρηση 120 αλεξιπτωτιστών κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας, τον Όλεχ Σινεχούμποφ. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ολέξι Αρέστοβιτς, τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν κατ’ επανάληψη να καταλάβουν το Μικολάγιφ, στα νότια, αλλά απωθήθηκαν.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από την συχνότητα του ertnews και της ΕΡΤ1.


Δεκατρείς ημέρες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία με τις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις να έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά για το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων με σκοπό την απομάκρυνση των αμάχων, καθώς επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για 12ωρη κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) σε πόλεις κλειδιά. Σε εξέλιξη είναι η αποχώρηση κατοίκων από τις πόλεις Σούμι στα βορειοανατολικά και από το προάστιο του Κιέβου Ιρπίν.  Για τέταρτη φορά όμως η εκκένωση της Μαριούπολης δεν προχώρησε λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών, όπως καταγγέλλει η  Ουκρανία. Η κατάσταση στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι είναι τόσο δραματική που απελπισμένοι κάτοικοι, που εδώ και μέρες δεν έχουν νερό και τρόφιμα άρχισαν τις λεηλασίες. Άψυχα κορμιά κείτονται στους δρόμους και ένα κορίτσι πέθανε από αφυδάτωση. Σε μήνυμά του ο πρόεδρος Ζελένσκι κατήγγειλε ότι ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής και στο Χάρκοβο. Το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας έχει μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων. Στο Τσερνίχιβ τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρία παιδιά τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητο τους έπεσε πάνω σε νάρκη. Σοκ προκαλεί αυτό το βίντεο από κάμερα ασφαλείας που δείχνει ρωσικό άρμα μάχης να ανοίγει πυρ σε αυτοκίνητο. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων σκοτώθηκε από την επίθεση, που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα.

Από τους Ουκρανούς ανακοινώθηκε  ότι σκότωσαν τον Ρώσο στρατηγό Γερασίμοφ κοντά στο Χάρκοβο. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι παραμένει στο Κίεβο μαζί με την ομάδα του, επισημαίνοντας ότι θα επιμείνουν στις διαπραγματεύσεις μέχρι να επιτευχθεί η ειρήνη, με το Κρεμλίνο να θέτει τέσσερις όρους στην Ουκρανία για να σταματήσει τις εχθροπραξίες  και την Κίνα να προθυμοποιείται για διαμεσολάβηση.

Από το Κίεβο η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη μαζί με τους Γιάννη Κολυγλιάτη και Τάσο Χρονόπουλο, μεταφέρουν την εικόνα που υπάρχει. Όπως αναφέρει από χθες το πρωί στις 7 (και από δω και πέρα κάθε πρωί) ακούγεται ο εθνικός ύμνος μόλις λήγει η απαγόρευση κυκλοφορίας ώστε να εμψυχωθούν οι πολίτες που βρίσκονται στην πόλη ακόμα. Η κατάσταση μέσα στο Κίεβο αλλά και στα προάστια της κάθε μέρα δυσκολεύει για τους κατοίκους.

Στην πόλη Ιρπίν οι άμαχοι ζουν δραματικές στιγμές, καθώς σφυροκοπείται και όλοι θέλουν να πάρουν ένα τρένο και να φύγουν, αφού τελικά όπως σημειώνει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ είναι ο πιο ασφαλής τρόπος διαφυγής. Μάλιστα, σημείωσε ότι ποτέ δεν ίσχυσε η κατάπαυση πυρός από τους Ρώσους κατά τη χθεσινή μέρα. Προσέθεσε ότι λίγοι είναι αυτοί που έχουν μείνει στο Κίεβο, οι οποίοι μόλις λήξει η απαγόρευση κυκλοφορίας βγαίνουν για να πανε στο φαρμακείο ή να ψωνίσουν κάποια είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία είναι σε μεγάλη έλλειψη, ενώ ανέφερε ότι μέχρι στιγμής υπάρχει νερό και ηλεκτρικό.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες του Κιέβου είναι έτοιμοι και περιμένουν τον ρωσικό στρατό να μπει στην πόλη. Οι ετοιμασίες τους είναι τεράστιες, παντού υπάρχουν χαρακώματα, οπλισμένοι άνδρες και άρματα αλλά και οι πολίτες με όποιο εξοπλισμό διαθέτουν περιμένουν τα ρωσικά στρατεύματα. Όλοι βέβαια ευελπιστούν να βρεθεί κάποια διπλωματική λύση και να τελειώσει άμεσα ο πόλεμος.

Σε ετοιμότητα το Κίεβο

Το Κίεβο προετοιμάζεται για την τελική επίθεση της Ρωσίας η οποία εκτιμάται ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες 24 έως 96 ώρες σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο Study of War το οποίο μιλά για συγκέντρωση δυνάμεων ανατολικά, ΒΔ και δυτικά.

Live – Νέα κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων ανακοίνωσε η Μόσχα – Νύχτα αγωνίας για το Κίεβο

Μάχες και βομβαρδισμοί – 21 θύματα, ανάμεσά τους και παιδιά στην πόλη Σούμι

Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη για αρκετές περιοχές.

Όπως ανακοίνωσαν τοπικές αρχές στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, πάνω από 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές οι οποίες έπληξαν και πολυκατοικίες, ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Ανάμεσα στους δέκα ανθρώπους που σκοτώθηκαν, ήταν και παιδιά. Σκοτώθηκαν επίσης τέσσερις Ουκρανοί στρατιωτικοί. Οι πληροφορίες που έδωσαν οι τοπικός αξιωματούχοι είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Live – Νέα κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων ανακοίνωσε η Μόσχα – Νύχτα αγωνίας για το Κίεβο
@ΝΕΧΤΑ


Σφοδρές μάχες
διεξήχθησαν και σε Μικολάιβ, το επίνειο πριν την Οδησσό, όπως και στο Ζιτομίρ, με πληροφορίες για πολλούς νεκρούς.

Το Κίεβο υποστήριξε ότι ανακατέλαβε την πόλη Τσουχουίφ, κοντά στο Χάρκοβο και το αεροδρόμιο του Μικολάιβ.

Τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν μετά από ρωσικό βομβαρδισμό σε εργοστάσιο παραγωγής άρτου στην Μακάριβ στη βόρεια Ουκρανία. Νεκρός έπεσε χθες ο δήμαρχος του Χοστόμελ, πόλης βόρεια του Κιέβου.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ υπολόγισε ότι οι ζημίες που έχουν προκαλέσει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αφότου προχώρησαν στην εισβολή ξεπέρασαν την Κυριακή τα 10 δισ. δολάρια. Εξήγησε πως αναφέρεται κυρίως στις καταστροφές που έχουν υποστεί υποδομές όπως γέφυρες, αεροδρόμια, το σιδηροδρομικό δίκτυο κ.λπ.. Πρόσθεσε πως οι κατεστραμμένες υποδομές μπορούν να αποκατασταθούν σε δύο χρόνια και ότι η χώρα λογαριάζει στην διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμησή της.

Πλήγμα σε ακόμα μια πυρηνική εγκατάσταση αναφέρουν οι ουκρανικές αρχές – Δεν υπήρξαν διαρροές

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν επίσης δύο αποθήκες πετρελαίου στο Ζίτομιρ, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές, ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στο Χάρκοβο, χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Χαρκίβ, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.
Πάντως «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ, που διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές (…) που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».

Τις τελευταίες ημέρες το Χάρκοβο υφίσταται συνεχείς βομβαρδισμούς, από το πυροβολικό και με πυραύλους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στην Ουκρανία προκειμένου να συνθηκολογήσει.

Ο ρωσικός στρατός κατέχει από την Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά), όπου πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν πυρκαγιά. Η Μόσχα διαψεύδει την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων και λέει πως δεν προκάλεσαν οι δυνάμεις της τη φωτιά. Μόνο δύο από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, του μεγαλύτερου της Ουκρανίας και της Ευρώπης, βρίσκονται σε λειτουργία.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ δήλωσε την Παρασκευή πως είναι διατεθειμένος να πάει στο Τσερνόμπιλ, όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία το 1986. Ο χώρος του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου καταλήφθηκε από τους ρώσους στρατιωτικούς την πρώτη ημέρα της εισβολής, την 24η Φεβρουαρίου.

Ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία

Το όριο των δύο εκατομμυρίων προσφύγων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής ξεπεράστηκε σήμερα, δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι.

“Αυτό δεν σταματά”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι μετά το πρώτο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία είναι πιθανόν να υπάρξει ένα δεύτερο που να συνίσταται από πιο ευάλωτους πρόσφυγες.

Live – Νέα κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων ανακοίνωσε η Μόσχα – Νύχτα αγωνίας για το Κίεβο
(AP /Visar Kryeziu)

Νέο μήνυμα Ζελένσκι

Τα ξημερώματα της Τρίτης (8/3) ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμπόδισαν την απομάκρυνση των αμάχων.

«Συμφωνήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Λειτούργησαν; Λειτούργησαν τα ρωσικά άρματα μάχης, τα Γκραντ (σ.σ. ρωσικά συστήματα εκτόξευσης ρουκετών), οι νάρκες», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι στο μήνυμά του το οποίο μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram και κατηγόρησε ακόμη τις ρωσικές δυνάμεις ότι «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα» στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και ότι «κατέστρεψαν λεωφορεία» που θα απομάκρυναν άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες.

Πρόσαψε στη Ρωσία «κυνισμό», ερίζοντας ότι άνοιξε «έναν πολύ μικρό διάδρομο προς τα κατεχόμενα εδάφη για μερικές δεκάδες ανθρώπους», για λόγους «προπαγάνδας», για να τους δείξουν «οι κάμερες».

Σημείωσε πάντως ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. «Είμαστε ρεαλιστές. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε. Θα επιμείνουμε στις διαπραγματεύσεις ώσπου να βρούμε τρόπο να πούμε στον λαό μας: έτσι φθάσαμε στην ειρήνη».

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί κατάπαυση του πυρός σε διάφορες τοποθεσίες και το άνοιγμα διαδρόμων για να μπορέσουν να φύγουν άμαχοι από ουκρανικές πόλεις υπό πολιορκία, καθώς η ανθρωπιστική κρίση χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει και τα τρόφιμα πλέον λιγοστεύουν.

Όμως το Κίεβο αρνήθηκε να απομακρύνει αμάχους προς τη Ρωσία, όπου οδηγούσαν τέσσερις από τους έξι διαδρόμους που πρότεινε η Μόσχα, ή προς τη Λευκορωσία. Έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις, η Ρωσία ανακοίνωσε πως σήμερα θα τεθεί σε ισχύ νέα κατάπαυση του πυρός τοπικά από τις 09:00 για να φύγουν οι άμαχοι. Τα δρομολόγια που θα ακολουθηθούν μένουν να εγκριθούν από την ουκρανική πλευρά, πρόσθεσε.

Ο κ. Ζελένσκι διαβεβαίωσε στο βίντεο πως δεν θα φύγει από την πρωτεύουσα, παρότι ο κλοιός των ρωσικών δυνάμεων σφίγγει και διεξάγονται μάχες. «Μένω εδώ, μένω στο Κίεβο», «δεν φοβάμαι», είπε. «Είναι η δωδέκατη νύχτα του αγώνα μας (…). Είμαστε όλοι εδώ, όλοι δουλεύουν. Είμαι στο Κίεβο, η ομάδα μου είναι μαζί μου», επέμεινε. Κάθε μέρα που η Ουκρανία πολεμά δημιουργεί «καλύτερες συνθήκες», υποστήριξε ακόμη.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Ουκρανού προέδρου, ανακλήθηκαν στην Ουκρανία για να πάρουν μέρος στον πόλεμο όλοι οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που είχαν αναπτυχθεί σε αποστολές στο εξωτερικό (Κόσοβο, ΛΔ Κονγκό, Ακτή Ελεφαντοστού, κατά ουκρανικά ΜΜΕ).

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο η Ρωσία ανέπτυξε στην Ουκρανία σχεδόν όλα τα στρατεύματα που συγκέντρωνε τους τελευταίους μήνες στα σύνορα,  δηλαδή πάνω από 150.000 στρατιωτικούς, κατά τους υπολογισμούς της Ουάσινγκτον. Όπως ανακοινώθηκε οι ΗΠΑ θα στείλουν άλλους 500 στρατιωτικούς στην Ευρώπη για να ενισχύσουν την ασφάλεια των συμμάχων στο NATO.

Διπλωματικές διεργασίες

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η Ουκρανία θέλει απευθείας συνομιλίες Πούτιν- Ζελένσκι.

Την Πέμπτη, θα συναντηθούν στην Αττάλεια της Τουρκίας, για πρώτη φορά, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, παρουσία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, επιβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας (7/3) ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, μεθαύριο Πέμπτη στην Τουρκία.
«Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται (συνάντηση) τη 10η (Μαρτίου). Για να δούμε — εάν πάει αεροπορικώς στην Αττάλεια, θα πάω κι εγώ. Ας καθίσουμε κάτω να συζητήσουμε», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων χωρών αναμένεται να έχουν συνάντηση για συνομιλίες στην Αττάλεια τη 10η Μαρτίου. Οι συνομιλίες αυτές πιθανόν θα είναι τριμερείς, σκοπεύει να συμμετέχει και ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου, όπως διευκρίνισε ο ίδιος.
Αν ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι διατεθειμένος να κάνει σοβαρή συζήτηση, μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση «διπλωμάτη προς διπλωμάτη», αλλά εάν «αρχίσει να αναμασάει την παράλογη προπαγάνδα που σερβίρει τελευταία, θα ακούσει αυτό που του αξίζει, την αλήθεια», ανέφερε ακόμη ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επανέλαβε εξάλλου πως το Κίεβο θέλει να γίνουν απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους προέδρους Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο μεταξύ σχέδιο για απεξάρτηση έως και κατά 80% από τις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η Κομισιόν, σύμφωνα με πηγές από τους ευρωπαϊκούς κύκλους που επικαλείται το Bloomberg.

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη είχαν χθες Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς και Τζόνσον για το θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία και τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν για τη Δύση σε ό,τι αφορά το ενεργειακό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος