Ουκρανία: Οχυρώνεται η Οδησσός – 450.000 στη Μαριούπολη χωρίς ρεύμα, νερό και φάρμακα (live)

Το σφυροκόπημα στα περίχωρα του Κιέβου προαναγγέλλει την προσπάθεια των ρωσικών στρατευμάτων να φτάσουν στην πρωτεύουσα. Η μαζική έξοδος από τη βομβαρδισμένη Ιρπίν συνεχίστηκε και σήμερα. Άλλοι 2.000 διέφυγαν. Ο τρόμος ζωγραφισμένος στα πρόσωπα των κατοίκων μετά το θάνατο χθες μίας μητέρας με τα δύο παιδιά της.

Ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζεται καθώς τα ρωσικά άρματα έχουν διεισδύσει πλέον μέσα σε κατοικημένες περιοχές σε όλα τα περίχωρα. Ενώ και ο ρωσικός στρατός δίνει στη δημοσιότητα βίντεο από την περιφέρεια του Κιέβου για να αποδείξει την προέλασή του.
Ο δήμαρχος της βόρειας περιοχής του Χοστομέλ σκοτώθηκε από πυρά ρώσων, ενώ στη Μπούκα οι εγκλωβισμένοι βρίσκονται σε ανθρωπιστική κρίση. Ο δήμαρχος του Κιέβου δηλώνει ότι ετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών.

«Κάθε σπίτι, κάθε δρόμος, κάθε σημείο ελέγχου θα αντισταθεί μέχρι θανάτου, αν χρειαστεί!» τονίζει ο Βιτάλι Κλίτσκο.

Η νύχτα έγινε μέρα στο Χάρκοβο από την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους όπως υποστηρίζουν οι Ουκρανοί. Είναι η δεύτερη πόλη στο βόρειο μέτωπο μετά το Κίεβο που οι Ρώσοι πολιορκούν ανηλεώς. Οχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πρωί. Κτήρια στο κέντρο φλέγονται και τα υπόλοιπα έχουν ισοπεδωθεί.

Στο νότιο μέτωπο η ρωσική πολεμική μηχανή εστιάζει στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι του Μικολάιφ, με το νοσοκομείο να έχει γεμίσει τραυματίες.

Δραματική παραμένει η κατάσταση και στη Μαριούπολη. Μετά τις δύο προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός που έπεσαν στο κενό, η σημερινή μονομερής ανακοίνωση της Ρωσίας για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων σε 4 ουκρανικές πόλεις με προορισμό των αμάχων τη Ρωσία και τη Λευκορωσία προκάλεσε οργή.

Η Μόσχα ανακοίνωσε εκκενώσεις τεσσάρων πόλεων. Μαριούπολη, Χάρκοβο, Σούμι και Κίεβο. Η οδός διαφυγής για τους αμάχους είναι η Ρωσία και η Λευκορωσία για το Κίεβο. Μόνο για τη Μαριούπολη και τη Σούμι οι Ρώσοι προτείνουν την Πολτάβα και τη Ζαπορίζια εντός της Ουκρανίας, όπου όμως μαίνονται σφοδρές μάχες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν διέψευσε ότι η ρωσική απόφαση ήρθε έπειτα από συνεννόηση με τη Γαλλία, μιλώντας πλέον για ωμό κυνισμό.

«Αυτή η υποκριτική δήλωση που λέει « θα προστατεύσουμε τους ανθρώπους και θα τους πάρουμε στη Ρωσία», δεν είναι σοβαρή, είναι ηθικά και πολιτικά κυνική, κάτι που θεωρώ απαράδεκτο», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αργότερα πάντως δήλωνε ότι καμία εκεχειρία δεν τηρείται και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι συνεχίζει τους βομβαρδισμούς.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης μιλώντας στην ΕΡΤ εκφράζει την απόλυτη δυσπιστία του απέναντι στις ρωσικές προτάσεις.

«Ως δημοτικό συμβούλιο δεν μπορούμε να εγγυηθούμε πως είναι ασφαλής, η διαδρομή προς τη Ρωσία. Μας μοιάζει όπως τότε με τη φασιστική Γερμανία που μας έλεγαν ότι όλοι οι δρόμοι από τη χώρα μας οδηγούσαν στον αποκαλούμενο «ασφαλή διάδρομο» αλλά οδηγούσαν τον κόσμο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης», είπε στην ΕΡΤ ο Σεργκέι Ορλόφ.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αλεξάκη

Η ΕΡΤ στο πολιορκημένο Κίεβο

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχαν τα πάντα. Ζωή, σπίτι, οικογένεια, πατρίδα.

Τώρα ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν τι από όλα αυτά τους έχει απομείνει.

Άλλοι με γρήγορα βήματα και άλλοι υποβασταζόμενοι, εγκαταλείπουν την πόλη τους εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών.

Πέντε χιλιόμετρα από το Ιρπίν, εκεί που φτάνουν οι κάτοικοι της πόλης με βαν και ασθενοφόρα έχει στηθεί ένα δίκτυο που τους βοηθάει να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό το Κίεβο.

Εκεί συναντήσαμε και τον Αλέξη που είναι έφεδρος να μας χαιρετάει στα Ελληνικά, καθώς ο πατέρας του είναι Έλληνας και η μητέρα του Ρωσίδα.

«Όποιος εχθρός έρθει στην Ουκρανία με όπλο, θα σκοτωθεί εδώ. Εδώ είναι [το] τέλος της ζωής του. Μην έρχεται κανένας», δηλώνει ο Αλέξης.

Αποστολή Ουκρανία: Ευτυχία Πενταράκη
Κάμερα: Γιάννης Κολιγλιάτης, Τάσος Χρονόπουλος

Ουκρανία: Οχυρώνεται η Οδησσός – 450.000 στη Μαριούπολη χωρίς ρεύμα, νερό και φάρμακα (live)
(AP Photo/Bernat Armangue)

Μάχες και στη διπλωματία

Καθώς οι πόλεις της Ουκρανίας μετατρέπονται σε σωρούς από συντρίμμια και τα αθώα θύματα παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς, η διεθνής κοινότητα κάνει προσπάθειες να βρεθεί διπλωματική λύση στο αδιέξοδο του πολέμου.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τους όρους για να σταματήσει την αιματοχυσία, βάζοντας τέσσερις προϋποθέσεις, που ασφαλώς ισοδυναμούν σε παράδοση άνευ όρων.

Η Μόσχα ζητά την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, την συνταγματική κατοχύρωση της ουδετερότητας, την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος και την αναγνώριση του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ ως ανεξάρτητες χώρες.

Και ενώ αναμένεται η απάντηση από το Κίεβο, ελπίδες γεννά η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Αττάλεια της Τουρκίας την ερχόμενη Πέμπτη, που συμφωνήθηκε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν και Πούτιν.

Την ίδια ώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά, με νέο μήνυμά του, περισσότερες κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία – αίτημα που έχει απορρίψει το ΝΑΤΟ.

«Πόσοι ακόμα θάνατοι και απώλειες χρειάζονται για να κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία; Σε τι διαφέρουν οι άμαχοι στο Χάρκοβο και το Μικολάιβ από το Αμβούργο ή τη Βιέννη; Περιμένουμε μία λύση. Να κλείσει ο εναέριος χώρος», δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν επιφυλακτικοί με κυρώσεις στο πετρέλαιο, πριν διασφαλιστεί η επάρκεια της περιοχής, ενώ από τη Λιθουανία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει τους συμμάχους στα Ανατολικά για τη στήριξη του ΝΑΤΟ.

«Η δέσμευση των ΗΠΑ στο Άρθρο 5 (του ΝΑΤΟ), «μία επίθεση σε έναν αποτελεί επίθεση σε όλους» είναι μία ιερή δέσμευση», τονίζει ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ρεπορτάζ: Κλειώ Νικολάου

Ουκρανία: Οχυρώνεται η Οδησσός – 450.000 στη Μαριούπολη χωρίς ρεύμα, νερό και φάρμακα (live)
(AP Photo/Bernat Armangue)

Η ΕΡΤ σε κέντρο εκπαίδευσης στην Οδησσό

Ο εκπαιδευτής διατάζει τους μαθητές του να πάρουν θέση.

Σε μια μυστική τοποθεσία στην πόλη της Όδησσού, απλοί πολίτες εκπαιδεύονται να χρησιμοποιούν όπλα. Η κάμερα της ΕΡΤ κατέγραψε αποκλειστικά αυτά τα πλάνα.

Η εκπαίδευση διαρκεί μερικές ώρες, και βασικό της μέρος περιλαμβάνει εκπαίδευση στη χρήση όπλων και την ατομική τακτική μαχητού.

Η τοποθεσία του κέντρου εκπαίδευσης παραμένει μυστική για λόγους ασφαλείας. Και μόνο οι εκπαιδευόμενοι έχουν πρόσβαση.

Οι πολίτες που ήρθαν εθελοντικά εδώ ελπίζουν να μην χρειαστεί να εφαρμόσουν τις γνώσεις που έμαθαν. Είναι όμως έτοιμοι σε οποιαδήποτε περίπτωση να υπερασπιστούν την Οδησσό.

Αποστολή: Αλεξία Καλαϊτζή
Κάμερα: Αντώνης Κουτσογιαννόπουλος, ήχος Αντώνης Βουτσάς

Ουκρανία: Οχυρώνεται η Οδησσός – 450.000 στη Μαριούπολη χωρίς ρεύμα, νερό και φάρμακα (live)
(AP Photo/Bernat Armangue)

Η ΕΡΤ στην Λβιβ – Καλύπτονται τα μνημεία για να προφυλαχθούν από τις ρωσικές επιθέσεις

Στην δυτική Ουκρανία η πόλη Λβιβ, ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας, ζει σε ρυθμούς πολέμου αν και η καθημερινότητα μοιάζει ανεπηρέαστη.

Δεν είναι λίγα τα μπαρ και τα σινεμά της πόλης που λόγω της κατασκευής έχουν έναν τέτοιου είδους χώρο που μπορεί να λειτουργήσει σαν καταφύγιο. Όπως μας λένε οι κάτοικοι εδώ η Λβιβ είναι μια πολύ καλά οχυρωμένη πόλη.

Τα μνημεία της πόλης καλύπτονται με προστατευτικά για να παραμείνουν ασφαλή σε μια ενδεχόμενη επίθεση.

Καθώς ήδη 1,5 εκ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την χώρα η Λβιβ γίνεται τώρα το καταφύγιο των εσωτερικών προσφύγων.

Αποστολή: Ελβίρα Κρίθαρη
Κάμερα: Κώστας Δεδδήμος

Ουκρανία: Οχυρώνεται η Οδησσός – 450.000 στη Μαριούπολη χωρίς ρεύμα, νερό και φάρμακα (live)
(AP Photo/Bernat Armangue)

Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Μακρόν-Σολτς-Τζόνσον

Η τηλεδιάσκεψη που είχε ο Πρόεδρος Μπάιντεν με τους Μακρόν, Σολτς και Τζόνσον, κράτησε μιάμιση ώρα και εξετάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις, οι διπλωματικές πρωτοβουλίες του Σαββατοκύριακου, η επιπρόσθετη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία και οι κυρώσεις.

Σε αυτό το τελευταίο και στο ενδεχόμενο κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας υπάρχει διάσταση απόψεων. Η Γερμανία δεν προτίθεται να το κάνει ενώ η Βρετανία είναι πιο θετική.

Όπως και να έχει και με δεδομένο ότι οι επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία δεν θα είναι σημαντικές η Ουάσιγκτον ενδέχεται να προχωρήσει και μόνη της και να απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, κυρίως υπό την πίεση του Κογκρέσου.

Στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσεων για κάλυψη των αναγκών είχαμε και την μυστική (έως τώρα) αποστολή υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Βενεζουέλα, τον στενότερο σύμμαχο του Πούτιν στην Λατινική Αμερική, σε μια προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος χαλάρωσης των κυρώσεων για να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου.

Η Ουάσιγκτον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει συστήματα αεράμυνας στις συμμαχικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για να τις ενισχύσει για κάθε περίπτωση, έστειλε άλλους 500 Αμερικανούς στρατιώτες μέσα στο Σαββατοκύριακο, κάτι που αυξάνει τον συνολικό αριθμό των Αμερικανών στην Ευρώπη σε 100.000, ενώ το πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αυτή την στιγμή έχει περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας το 100% των ρωσικών δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει ο Πούτιν.

Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη

Οι δραματικές εικόνες του πολέμου

Με περισσότερους από ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες να έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία, η εικόνα ενός μικρού παιδιού να περνά μόνο του και κλαίγοντας τα σύνορα προς την Πολωνία συγκλονίζει.

Ένα μεγαλύτερο αγόρι όμως, ένας 11χρονος από την Ζαπορίζια βρήκε την δύναμη να κάνει το ταξίδι μόνο του και να περάσει τα σύνορα στη γειτονική Σλοβακία.

Επάνω του ένα σακίδιο με λίγα υπάρχοντα και έναν αριθμό τηλεφώνου συγγενών του γραμμένο με στυλό στο χέρι του.

Εθελοντές τον παρέλαβαν και τον παρέδωσαν σε συγγενείς του.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μπει στην 12η ημέρα και στην πλατεία ανεξαρτησίας στο Κέντρο του Κιέβου ακούγεται ο εθνικός ύμνος.

Εκατοντάδες παρακολουθούν την λειτουργία σε ιερό ναό του Λβιβ. Η ζωή συνεχίζεται και στα καταφύγια. Δεκάδες οικογένειες περνούν ατέλειωτες ώρες σε ανήλιαγα κελάρια.

Εντείνονται οι αντιδράσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία

Στη Ρωσία άλλη μία παραίτηση συνταράζει τον χώρο της τέχνης.

Ο διεθνούς φήμης Ρώσος μαέστρος Τουγκάν Σοχίεφ παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή ορχήστρας στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας και στην Εθνική Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης.

Δεχόταν πιέσεις να πάρει θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Σοχίεφ τονίζει πως ως μουσικός δεν μπορεί παρά να στηρίζει την ειρήνη και πιεζόταν να διαλέξει ανάμεσα στους αγαπημένους του Γάλλους και Ρώσους μουσικούς.

Την ίδια στιγμή, χάκερ παραβίασαν τις μεταδόσεις της Ρωσικής κρατικής τηλεόρασης και άλλων καναλιών, προβάλλοντας πολεμικά πλάνα.

Οι αντιδράσεις για την εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζονται. Χιλιάδες διαδήλωσαν σε περισσότερες από 60 ρωσικές πόλεις με τις αρχές να συλλαμβάνουν τουλάχιστον 5.000 άτομα μόνο μέσα σε μία ημέρα.

Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η κίνηση Ρώσου γυμναστή σε πρωτάθλημα στο Κατάρ να βάλει στο στήθος του το γράμμα Ζ που φέρουν τα ρωσικά άρματα μάχης που δρουν στην Ουκρανία.

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

Παγκόσμιος συναγερμός από την πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η πρόσφατη πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια εν μέσω ανταλλαγής πυρών σήμανε συναγερμό διεθνώς για τις εφιαλτικές συνέπειες ενός ενδεχόμενου νέου μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος στην Ευρώπη. Η δραματική έκκληση των εργαζομένων στη Ζαπορίζια δείχνει πόσο κοντά μπορεί να βρίσκεται μια πυρηνική καταστροφή σε συνθήκες πολέμου:

«Θέτετε σε κίνδυνο την ασφάλεια όλου του κόσμου. Προσοχή! Σταματήστε να πυροβολείτε κοντά σε επικίνδυνες πυρηνικές εγκαταστάσεις».

Το γεγονός ότι Ζαπορίζια και Τσερνόμπιλ βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων εντείνει τις ανησυχίες καθώς εργαζόμενοι δρουν υπό τις εντολές των Ρώσων διοικητών, ενώ η επικοινωνία των ουκρανικών αρχών με το εγκλωβισμένο προσωπικό γίνεται μετ’ εμποδίων.

Η Κομισιόν καλεί με επιστολή της τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να προστατέψει τους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς που εκτός από το Τσερνόμπιλ και τη Ζαπορίζια βρίσκονται επίσης σε άλλες τρεις περιοχές τη χώρας: τη Μικολάγιεφ στο Νότο, το Χμελνίτσκι στα δυτικά και τη Ρίβνε στο βορρά.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ραφαέλ Γκρόσι επιβεβαιώνει τους κινδύνους και προτείνει τριμερή συνάντηση με Ρωσία και Ουκρανία στο Τσερνόμπιλ.

Η Μόσχα δηλώνει ότι δέχεται μια τριμερή συνάντηση αλλά όχι στο Τσερνόμπιλ.

Ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε όλα τα μέτωπα η Ουκρανία προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζητώντας την αναστολή της ρωσικών επιχειρήσεων. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι το επιχείρημα της Μόσχας ότι επεμβαίνει για να αποτρέψει μια γενοκτονία δεν έχει νομική βάση και ότι αντιθέτως εκείνη είναι που διαπράττει εγκλήματα πολέμου.

Η Ρωσία δεν εμφανίστηκε ποτέ στο Δικαστήριο.

Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου

Η ΕΡΤ στην Πολωνία

Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρωινό Δευτέρας στην κεντρική αγορά του Πσέμιζ.

Δεκάδες κούτες με ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες, παιχνίδια, μια εντυπωσιακή συγκέντρωση αγαθών, βρίσκονται στο μεγάλο πάρκινγκ ενός κτηρίου που ήταν κάποτε πολυκατάστημα.

Πιο εντυπωσιακή, όμως, και η κινητοποίηση πολιτών, κοινωνικών φορέων και ΜΚΟ. Με τους εθελοντές να απαρτίζονται από ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο.

Αποστολή: Κάτια Αντωνιάδη
Κάμερα: Άγγελος Μυσιρλής

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος, Ελίνα Κολύβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος