Πολωνία: Έτοιμοι να δώσουμε αεροσκάφη Mig-29 στην Ουκρανία – ΗΠΑ: Δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με την Πολωνία

Η Πολωνία είναι έτοιμη να αναπτύξει όλα τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που διαθέτει στην αεροπορική βάση Ραμστάιν της Γερμανίας και να τα θέσει στη διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας σε αντάλλαγμα από τις ΗΠΑ μεταχειρισμένα αεροσκάφη αντίστοιχων επιχειρησιακών δυνατοτήτων. Παράλληλα, η Βαρσοβία προέτρεψε τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ οι οποίες διαθέτουν τέτοια αεροπλάνα ρωσικής κατασκευής να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

«Οι αρχές της Δημοκρατίας της Πολωνίας (…) είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε, αμέσως και χωρίς χρέωση, όλα τα MiG-29 στην αεροπορική βάση Ραμστάιν και να τα θέσουμε στη διάθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών» ανέφερε το υπουργείο.

«Παράλληλα, η Πολωνία ζητά από τις ΗΠΑ να μας παράσχει χρησιμοποιημένα αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητες. Η Πολωνία είναι έτοιμη να τηρήσει τους όρους αγοράς των αεροσκαφών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΗΠΑ: Δεν είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις για την απόφαση της Πολωνίας να δώσει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουάσινγκτον

Η απόφαση της Πολωνίας να θέσει όλα τα μαχητικά αεροσκάφη MIG-29 στη διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είχε διαβουλευθεί με την Ουάσινγκτον, δήλωσε την Τρίτη η υφυπουργός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ, αν και η κυβέρνηση είχε συζητήσει το ευρύτερο αίτημα της Ουκρανίας για πολωνικά αεροσκάφη.

«Εξ όσων γνωρίζω, δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση μαζί μας ότι σχεδίαζαν να μας δώσουν αυτά τα αεροσκάφη», δήλωσε η ίδια σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. «Ανυπομονώ όταν τελειώσει αυτή η ακρόαση να επιστρέψω στο γραφείο μου και να δω πώς θα θα απαντήσουμε σε αυτή την πρότασή τους να δώσουν τα αεροπλάνα σε μας», πρόσθεσε.

Πηγή: ΕΡΤ1 με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος