Ουκρανία: «Στενεύουν» τα διπλωματικά περιθώρια – Σε αναζήτηση προμηθευτών φυσικού αερίου η Κομισιόν

Eπιχειρησιακά έτοιμη για εισβολή  στην Ουκρανία είναι σύμφωνα με αμερικανικές πηγές η Ρωσία, ενώ δορυφορικές εικόνες  δείχνουν μετακίνηση στρατευμάτων  πιο κοντά στα σύνορα. Γερμανία και Βρετανία ανακοινώνουν ενισχύσεις στη Βαλτική και την Πολωνία, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μιλά ακόμη και για μακροπρόθεσμη στρατιωτική ανάπτυξη των δυνάμεων της Συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Γερμανία θα στείλει άλλους 350 στρατιώτες στη Λιθουανία, ως επικεφαλής επιχείρησης του ΝΑΤΟ. «Εντείνουμε έτσι τη συμβολή μας όσον αφορά τις δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας. Η Συμμαχία μπορεί να υπολογίζει στη Γερμανία», ανέφερε η υπουργός Κριστίν Λάμπρεχτ, επαναλαμβάνοντας ότι ο Γερμανός καγκελάριος έδωσε το πράσινο φως για ενισχύσεις στις χώρες της Βαλτικής.

Κομισιόν: Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί εργαλειοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου 

Με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή να καλύπτει το 40% του εφοδιασμού της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατηγόρησε τη ρωσική Gazprom για περίεργα παιχνίδια και υπενθύμισε ότι ήδη η Κομισιόν συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες έτσι ώστε να εξασφαλιστούν ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου από άλλες εταιρείες. H Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ωστόσο  η Gazprom «δεν ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή να αυξήσει την παροχή προς εμάς, παρά τις υψηλές τιμές και την τεράστια ζήτηση».

«Καθοριστική» συνάντηση Μπάιντεν – Σολτς

«Η Ρωσία θα πληρώσει υψηλό τίμημα εάν επιτεθεί στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο Όλαφ Σολτς, που συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Τζο Μπάιντεν.

Ουκρανία: «Στενεύουν» τα διπλωματικά περιθώρια – Σε αναζήτηση προμηθευτών φυσικού αερίου η Κομισιόν
AP Photo/Alex Brandon

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία ενεργούν από κοινού απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι «η Γερμανία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ προετοιμάζονται σε όλα τα επίπεδα για να είναι σε θέση να αντιδράσουν με ταχύτητα, αποφασιστικότητα και προ πάντων με ενότητα».

Εμ. Μακρόν: «Μπορούμε να αρχίσουμε να αναζητούμε συλλογική απάντηση»

Με στόχο την επίτευξη μίας ιστορικής λύσης, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. O Εμμανουέλ Μακρόν είπε ότι «μόνο ο διάλογος μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση στην Ευρώπη όλες οι πλευρές «πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα».

«Θέλω να σε ευχαριστήσω τη Γαλλία που σταθερά συμμετέχει στην επεξεργασία αποφάσεωνσ τον τομέα ασφάλειας στην Ευρώπη» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Γάλλο ομόλογο του.

Ανταπόκριση από Μόσχα – Αχιλλέας Πατσούκας:

Παρά την εξαιρετικά δύσκολη περίσταση το κλίμα στην συνάντηση είναι ιδιαίτερα θερμό, κάτι που φάνηκε και στις δηλώσεις που έγιναν την στιγμή υποδοχής του Γάλλου προέδρου. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνωρίζει πως η Γαλλία όπως και μια σειρά από άλλες χώρες, ανάμεσα τους η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που δεν επιθυμούν την σκληρή γραμμή των κυρώσεων απέναντι στη Μόσχα. Το καλό κλίμα ανάμεσα σε Πούτιν και Μακρόν θα φανεί αν είναι αρκετό για να ατιστραφεί το βαρύ κλίμα γύρω από την κρίση στην Ουκρανία. Η Ρωσία επιμένει και επαναλαμβάνει πως δεν σκοπεύει να επιτεθεί στην Ουκρανία, ωστόσο η συσσώρευση βαρύ οπλισμού στα χέρια του ουκρανικού στρατού δημιουργούν τη βάσιμη υποψία πως μπορεί να χρησομοποιηθεί για προβοκάτσια με σκοπό να φέρουν τη Μόσχα προ τετελεσμένων.

Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα στο Πρώτο: Ανοησίες τα περί εισβολής στην Ουκρανία – Δεν αποκλείω προβοκάτσια (audio)

Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα, μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα και τον Θάνο Σιαφάκα, χαρακτήρισε ανοησίες τα περί εισβολής της Ρωσίας.

«Όλες οι προβλέψεις που έχουν γίνει σε πολύ υψηλό επίπεδο στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο για ημερομηνίες της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, δεν εκπληρώθηκαν. Και δεν θα μπορούσαν να εκπληρωθούν. Βλέπουμε διάφορες κινήσεις και πάλι προπαγανδιστικού χαρακτήρα», είπε ο Βασίλι Γκαβρίλοφ.

Οι δυτικές χώρες κατηγορούν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα ρωσοουκρανικά σύνορα. Η Μόσχα διαψεύδει ότι σκοπεύει να εισβάλει, αλλά απαιτεί από τη Δύση σημαντικές εγγυήσεις για την ασφάλειά της, κυρίως ότι δεν θα ενταχθεί ποτέ η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο μιας μακροπρόθεσμης στρατιωτικής ανάπτυξης στην Ανατολική Ευρώπη για να ενισχύσει την άμυνά του, δήλωνε την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Η Ρωσία επιδιώκει να προκαλέσει ρήγμα μεταξύ Κιέβου και  συμμάχων του

Υποδεχόμενος την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρωσία για να εκφράσει τη στήριξη του Βερολίνου στο Κίεβο, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε:

«Δεν έχει σημασία ποιοι το επιδιώκουν αλλά κανείς δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ της Ουκρανίας και των εταίρων της», κατηγορώντας τη Μόσχα και «τους φιλορώσους πολιτικούς» στο εξωτερικό.

Από την πλευρά της, η Μπέρμποκ δήλωσε ότι η Δύση έχει ετοιμάσει «σοβαρές» και «άνευ προηγουμένου» κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τις οποίες θα εφαρμόσει εάν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος