Γερμανία: Το κατώφλι του Λ. Οίκου περνά ο Όλαφ Σολτς με φόντο την κρίση στην Ουκρανία

Στις 11:30 (τοπική ώρα), ο Καγκελάριος  Ο. Σολτς θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου, για πρώτη φορά με αυτή την ιδιότητα και το βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την κρίση στην Ουκρανία.

«Το θέμα είναι να εμποδίσουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και επανέλαβε ότι το Βερολίνο εμμένει στην απόφασή του να μην προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία, αλλά, σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις οι οποίες ενδεχομένως θα επιβληθούν σε βάρος της Ρωσίας και με το βλέμμα στον αγωγό Nord Stream 2, τόνισε ότι «τίποτα δεν αποκλείεται».

Την Κυριακή το βράδυ σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD στο αεροδρόμιο του Βερολίνου μπροστά από το κυβερνητικό αεροσκάφος που θα τον μετέφερε στην Ουάσιγκτον  ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι το ταξίδι του έρχεται ακριβώς την κατάλληλη στιγμή.

Ο κ. Σόλτς  δέχεται επικρίσεις  στο εσωτερικό για την μέχρι τώρα στάση του στο ζήτημα.

«Είναι βέβαιο ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα τον ανακαλέσει στην τάξη», έγραφε χθες το περιοδικό Der Spiegel, αναφερόμενο στην κριτική που ασκείται στον Όλαφ Σολτς για ολιγωρία και επιφυλακτικότητα έναντι της Ρωσίας.

Η αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική και για την «καθυστέρηση» του νέου Καγκελάριου να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, αλλά και με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε όλα αυτά ο κ. Σολτς αντέτεινε πως «δεν πάει κανείς εκεί μόνο για να πιεί καφέ, αλλά για να κάνει αληθινή, σκληρή, σημαντική πολιτική, η οποία σε αυτή την περίπτωση συμβαίνει σε μια κατάσταση σοβαρής κρίσης. Το θέμα είναι να εμποδίσουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη δήλωσε ο κ. Σολτς.

Σε ερώτηση  για κυρώσεις που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και την αναστολή λειτουργίας του Nord Stream 2, απάντησε ότι , το θέμα είναι να αποτραπούν οι κυρώσεις. Έχουμε πάντως εξετάσει όλα τα μέτρα και δεν αποκλείεται τίποτα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Τζο Μπάιντεν είχε προσκαλέσει το νέο Γερμανό Καγκελάριο ήδη τον Ιανουάριο, αλλά το Βερολίνο απέρριψε την πρόσκληση, είτε επειδή δεν είχε ακόμη διαμορφωθεί ενιαία άποψη στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού είτε επειδή αυτά που θα του ζητούσε ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν μπορούσαν να γίνουν εύκολα αποδεκτά.

Είναι επίσης σαφές ότι η θέση του κ. Σολτς προφανώς και δεν διευκολύνθηκε από τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος, ως στέλεχος του Nord Stream 1 και 2, της Rosneft και προσεχώς της Gazprom, έδειξε κατανόηση για τις ανησυχίες του Κρεμλίνου, ενώ ζήτησε από την Ουκρανία «να πάψει να ακονίζει τα σπαθιά της».

Ο Καγκελάριος, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις του τελευταίου διαστήματος – η νέα δημοσκόπηση του ARD φέρνει τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) να προηγείται, ενώ η δημοτικότητα του ιδίου και της κυβέρνησής του κατακρημνίζεται – εμφανίστηκε στην τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα και ανακοίνωσε την επίσκεψη στις ΗΠΑ, αλλά και τα προσεχή ταξίδια του στη Μόσχα και στο Κίεβο, την ερχόμενη εβδομάδα.

Το βέβαιο όμως είναι ότι, όσο και να μην το θέλει ο Όλαφ Σολτς, η Γερμανία θα κληθεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε αυτή την κρίση – και ο Καγκελάριός της θα καλείται πλέον όλο και πιο επιτακτικά να πάρει θέση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος