Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Επιχειρησιακά έτοιμη η Ρωσία για εισβολή στην Ουκρανία

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του αμερικανικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, οι πληροφορίες  που δόθηκαν σε μέλη του Κογκρέσου και ευρωπαίους εταίρους τις τελευταίες ημέρες αναφέρουν ότι η Ρωσία θα είναι σύντομα επιχειρησιακά έτοιμη να διεισδύσει στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει έως και 50.000 απώλειες αμάχων και σε δύο ημέρες να απομακρύνει την τρέχουσα κυβέρνηση της Ουκρανίας και να ξεκινήσει μια ανθρωπιστική κρίση που θα επηρεάσει ή θα δημιουργήσει πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες και γενικό χάος, γράφει η Washington Post.

Οι ανησυχίες που εκφράζονται στις προαναφερθείσες εκτιμήσεις είναι το αποτέλεσμα ρωσικών στρατιωτικών ελιγμών στη δική της επικράτεια, όχι μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία και στο έδαφος της Λευκορωσίας. Επτά άτομα που γνωρίζουν το περιεχόμενο των εκτιμήσεων είπαν ότι 83 ρωσικά τάγματα αναπτύχθηκαν κατά μήκος της πιθανής γραμμής σύγκρουσης την Παρασκευή και ότι το καθένα από αυτά περιείχε 750 στρατιώτες. Αυτό είναι περίπου το 70% των δυνάμεων που θέλει να έχει στη διάθεσή του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε περίπτωση που αποφασίσει να επιτεθεί. Αυτά τα στρατεύματα, που αριθμούν πάνω από 62.000, υποστηρίζονται από δεκάδες χιλιάδες πρόσθετο προσωπικό υπεύθυνο για την υλικοτεχνική υποστήριξη, την ιατρική περίθαλψη και την αεροπορική υποστήριξη. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα ότι οι Ρώσοι είχαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους κατά μήκος των συνόρων τους με την Ουκρανία, ενώ ένας δυτικός αξιωματούχος ασφαλείας ισχυρίστηκε ότι ήταν 130.000.

Η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ), στον οποίο ο Πούτιν αντιτίθεται σθεναρά. Οι ένοπλες δυνάμεις και το προσωπικό που είναι κρίσιμα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως οι μονάδες κατασκευής γεφυρών, φθάνουν συνεχώς στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Μόνο μονάδες που σταθμεύουν σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπως η Αρκτική παραμένουν στις βάσεις τους.

Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Επιχειρησιακά έτοιμη η Ρωσία για εισβολή στην Ουκρανία
AFP

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν επίσης ότι η περίοδος εντός της οποίας η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί μέσω της διπλωματίας μικραίνει κάθε μέρα. Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον Πούτιν και τη Ρωσία, οι οποίοι λένε ότι δεν σχεδιάζει εισβολή, ο αριθμός των στρατευμάτων που έχει κινητοποιήσει και οι θέσεις που κατέχουν ανάγκασαν τη Δύση να λάβει εξαιρετικά σοβαρά υπόψη την είσοδο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η διείσδυση στην Ουκρανία θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση το Πεκίνο»

«Ανησυχούμε για το εξής: δεν θα τοποθετούσατε τις ένοπλες δυνάμεις σας δύο φορές στα σύνορα με άλλη χώρα και μετά δεν θα κάνετε τίποτα», είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, απευθυνόμενος προς τη Ρωσία, αναφερόμενος στους ελιγμούς του περασμένου έτους.

– Νομίζω ότι αυτό είναι που φοβάμαι περισσότερο. Ο Πούτιν τα έβαλε όλα εκεί. Αν δεν ξανακάνει τίποτα… Τι θα σκεφτεί η ευρύτερη διεθνής κοινότητα για την ισχύ της Ρωσίας μετά από αυτό;

Μετά τη συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping στα εγκαίνια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου την Παρασκευή, οι δύο ηγέτες εξέδωσαν μια μακροσκελή δήλωση διαμαρτυρόμενη για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, από την επέκταση του ΝΑΤΟ έως τον σχηματισμό συμμαχίας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απειλούν να επιβάλλουν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία εάν επιτεθεί στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων, για να περιορίσει την ικανότητά της να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η Μόσχα και το Πεκίνο συμφώνησαν σε νέα ενεργειακή συνεργασία.

Αν και δεν μειώνουν τη σημασία της συνάντησης Πούτιν – Ξι και τη συνοχή των θέσεων τους, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η δήλωση δεν αναφέρει την Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι η Κίνα δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα της στρατιωτικής επέμβασης και την αστάθεια που θα μπορούσε να προκαλέσει.

«Η εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα μπορούσε να φέρει σε αμηχανία το Πεκίνο γιατί θα υποδηλώνει ότι η Κίνα είναι έτοιμη να ανεχθεί ή να υποστηρίξει σιωπηρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να υποτάξει την Ουκρανία», δήλωσε την Παρασκευή ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης της Ανατολικής Ασίας, Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η υπονόμευση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων  στο Πεκίνο ήταν ένας από τους λόγους που οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο εταίρος τους διαδίδουν τώρα «ψευδείς πληροφορίες».

«Μόλις γίνει λόγος ότι μια χώρα που δεν είναι μέρος του «δυτικού κύκλου» θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όλα γίνονται αμέσως τεταμένα: ανθρώπινα δικαιώματα, εθνικά συμφέροντα, περιφερειακές συγκρούσεις και πολλά άλλα», είπε η Ζαχάροβα, όπως αναφέρει το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Διατάραξη της παγκόσμιας τάξης

Η Μόσχα απέρριψε κατηγορηματικά τους πρόσφατους ισχυρισμούς των Αμερικανών ότι θα προετοιμάσει το έδαφος για την εισβολή στην Ουκρανία οργανώνοντας μια επίθεση από τον ουκρανικό στρατό στο ρωσικό έδαφος ή τον ρωσικό πληθυσμό στην Ουκρανία. Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον δημοσίευσε την Παρασκευή μια απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης του πρεσβευτή Anatoly Antonov στο περιοδικό Newsweek, στην οποία ο Antonov είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζουν το έδαφος για στρατιωτικές επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από τη Δύση στο Donbas, μια περιοχή όπου οι αυτονομιστές απολαμβάνουν την υποστήριξη της Μόσχας, σε σύγκρουση με τον ουκρανικό στρατό για οκτώ χρόνια. «Αυτό το ψέμα είναι μέρος του πολέμου πληροφοριών εναντίον της Ρωσίας», είπε ο Αντόνοφ.

Ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι, αμφισβητούν τις περιγραφές των ΗΠΑ για τους ρωσικούς στρατιωτικούς ελιγμούς και ισχυρίζονται ότι μια ρωσική επίθεση στη χώρα τους είναι «αναπόφευκτη» και φοβούνται ότι θα προκαλέσει πανικό και θα βλάψει την ουκρανική οικονομία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έχει παγκόσμιες συνέπειες, ακόμη και αν τα ρωσικά στρατεύματα δεν συνεχίσουν να προελαύνουν μετά την κατάληψη της Ουκρανίας. Μια τέτοια χερσαία επίθεση, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πιθανότατα θα κλονίσει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία 75 χρόνια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι πιθανό η Ρωσία να στείλει μέρος των δυνάμεών της στη Λευκορωσία, που βρίσκεται βόρεια της Ουκρανίας, για να τις χρησιμοποιήσει για να καταλάβει την πόλη Ζήτομιρ, 140 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου και στη συνέχεια να επιτεθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ταυτόχρονα, το Κίεβο θα δεχόταν επίθεση από ρωσικές δυνάμεις που θα έμπαιναν στη χώρα από τα ανατολικά. Ένας τέτοιος ελιγμός θα επέτρεπε στους Ρώσους να αποφύγουν το Τσερνόμπιλ, το οποίο βρίσκεται όχι μακριά από τα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας. Δορυφορικά πλάνα δείχνουν ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Λευκορωσία να πλησιάζουν την Ουκρανία και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε το Σάββατο ότι έστειλε μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-25SM στη Λευκορωσία για να συμμετάσχουν σε συνεχιζόμενες «στρατιωτικές ασκήσεις». Η Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτεθεί στην Ουκρανία με 20 έως 30 πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Άτομα που γνωρίζουν τις εκτιμήσεις ασφαλείας πιστεύουν ότι ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα διεισδύσει στην Ουκρανία. Δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να αποφασίσουν  μια μικρότερη διείσδυση στην περιοχή κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας ή στο Ντονμπάς. Οι δυτικοί αξιωματούχοι διχάζονται για το αν ο Πούτιν θα επιχειρήσει μια συνολική ή μερική εισβολή. Ένας δυτικός αξιωματούχος ασφαλείας είπε ότι μια εισβολή με στόχο μια κατοχή απεριόριστης διάρκειας θα ήταν μια μεγάλη πρόκληση για τη Μόσχα. Όλα δείχνουν ότι οι Ουκρανοί δεν θα δέχονταν άνθρωπο των Ρώσων σε ρόλο επικεφαλής του κράτους και ότι θα σχημάτιζαν ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης, στρατιωτικό και πολιτικό.

Το Ουκρανικό παγωμένο έδαφος

Ο αριθμός των στρατευμάτων που κινητοποιήθηκαν από τη Ρωσία υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται για μπλόφα, αλλά ένας δυτικός αξιωματούχος ασφαλείας λέει ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν είναι ακόμη σίγουροι. Ένας αξιωματούχος ασφαλείας προειδοποίησε ότι ο Πούτιν ασκούσε τόση πίεση στην Ουκρανία που η κυβέρνηση εκεί θα μπορούσε να πέσει χωρίς μια συνολική εισβολή.

Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να επιτεθούν ανά πάσα στιγμή, πιστεύεται ότι η καλύτερη στιγμή για επίθεση θα ήταν μεταξύ Φεβρουαρίου και τέλη Μαρτίου. Τότε τα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα θα μπορούσαν εύκολα να ταξιδέψουν σε παγωμένο ουκρανικό έδαφος. Είναι επίσης πιθανό ο Πούτιν να περιμένει μέχρι το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, για να μην εξοργίσει την Κίνα και αμφισβητήσει την κινεζική οικονομική βοήθεια που θα χρειαζόταν σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες τον τιμωρήσουν με κυρώσεις.

Αν και η Ουκρανία δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν σχεδιάζουν να απαντήσουν άμεσα στη ρωσική εισβολή, οποιαδήποτε ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι βέβαιο ότι θα αναστατώσει την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, η οποία αποτελείται από την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα απαντήσει στις εντάσεις στέλνοντας επιπλέον 3.000 στρατιώτες στην Ευρώπη, 1.700 από τους οποίους θα πάνε στην Πολωνία. Τριακόσιοι στρατιώτες από τη βάση Fort Bragg έφτασαν στο Βισμπάντεν της Γερμανίας το Σάββατο για να οδηγήσουν ένα νέο αρχηγείο για να επιβλέπουν την απάντηση των ΗΠΑ στους ρωσικούς ελιγμούς.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 85.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην Ευρώπη. Περίπου χίλιοι στρατιώτες που στάθμευαν στη Γερμανία μεταφέρθηκαν στη Ρουμανία για να δείξουν στους Ρώσους ότι η εισβολή σε ένα συμμαχικό κράτος είχε ως αποτέλεσμα μια στρατιωτική απάντηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο αποστολής περισσότερων στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη.

Σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρεθούν σε μια κατάσταση όπου πρέπει να αποφασίσουν γρήγορα τι θα κάνουν με τους πολίτες και τα στρατεύματά τους που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι περίπου 7.500 Αμερικανοί επικοινώνησαν με την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο και ότι αρκετές χιλιάδες ακόμη δεν το έχουν κάνει ακόμη. Για εβδομάδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τους πολίτες τους στην Ουκρανία να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να φύγουν. Δεν είναι σαφές τι είδους εκκένωση θα μπορούσε να οργανωθεί κατά τη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης, εάν υπάρχει. Σε αντίθεση με το Αφγανιστάν, από το οποίο οι Αμερικανοί έπρεπε να εκκενώσουν αεροπορικώς, η Ουκρανία συνορεύει με τέσσερις χώρες του ΝΑΤΟ – Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 300 στρατιώτες στην Ουκρανία, κυρίως στρατιωτικοί σύμβουλοι της Εθνοφρουράς της Φλόριντα. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι θα μπορούσαν να αποσυρθούν γρήγορα.

Επιμέλεια – μετάφραση: Ντάνιελ Στάνκοβιτς

Πηγή: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/rusija-je-gotovo-spremna-za-invaziju-kijev-bi-pao-za-

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος