Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Δεν υπάρχει έγκλημα που να μην έχει γίνει στη Μπούκα

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη σκιά των εγκλημάτων στη Μπούκα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης, κατήγγειλε τους θανάτους αμάχων και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου, που δεν διαφέρουν «σε τίποτα από την τρομοκρατία». Σε δραματικούς τόνους περιέγραψε την κατάσταση στη χώρα του και ζήτησε δραστικά μέτρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη διασφάλιση του διεθνούς δικαίου.

Δεν υπάρχει έγκλημα που να μην έχει γίνει στη Μπούκα, σκότωσαν οικογένειες, είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να «καταστεί υπόλογη» για «τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πως το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει ειρήνη. Προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθούν αποφάσεις, οι βιαιοπραγίες δεν θα σταματήσουν στη χώρα του.

«Ο κόσμος δεν έχει ακόμα δει τι έχει συμβεί σε άλλες πόλεις, η γεωγραφία μπορεί να αλλάζει αλλά οι θηριωδίες είναι παντού οι ίδιες» είπε ο Β. Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε αποκλεισμό της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών ώστε «το δικαίωμα του βέτο να μην σημαίνει δικαίωμα να πεθαίνεις».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε, επίσης, ότι ο ρωσικός στρατός έχει στείλει «εκατοντάδες χιλιάδες» Ουκρανούς στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ τις εικόνες νεκρών πολιτών στη Μπούκα και δήλωσε σοκαρισμένος από τα στοιχεία που έρχονται στο φως για άλλα εγκλήματα πολέμου.

Ο κ. Γκουτέρες επισήμανε ότι είναι καθήκον του να επιστήσει την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας στις σοβαρές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία για την παγκόσμια οικονομία.

Υπογράμμισε ότι ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία «κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» έχει συνέπειες σε 74 αναπτυσσόμενες χώρες, επηρεάζοντας 1,2 δισεκ. ανθρώπους. Οι χώρες αυτές, είπε, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στο υψηλό κόστος των τροφίμων, της ενέργειας και των λιπασμάτων. Σημείωσε ότι τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τους ανθρώπους. «Δεν είναι ώρα για προστατευτισμό», τόνισε ο κ. Γκουτέρες.

Ερευνώνται καταγγελίες για χρήση βομβών διασποράς και για σεξουαλικά εγκλήματα στην Ουκρανία

Την «έντονη ανησυχία» του ΟΗΕ για τη χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες ζώνες της Ουκρανίας εξέφρασε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας η αναπληρώτρια γενική γραμματέας, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο.

Ο ΟΗΕ «έχει λάβει αξιόπιστες καταγγελίες» σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τέτοια πυρομαχικά σε κατοικημένες ζώνες «τουλάχιστον 24 φορές» μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. «Οι ισχυρισμοί με βάση τους οποίους οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τέτοια όπλα αποτελούν επίσης αντικείμενο έρευνας», πρόσθεσε η ΝτιΚάρλο.

Ερευνώνται εξάλλου καταγγελίες για σεξουαλικά εγκλήματα που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις, συνέχισε. Μεταξύ άλλων έχουν αναφερθεί ομαδικοί βιασμοί ή βιασμοί μπροστά στα μάτια παιδιών. «Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί για σεξουαλική βία εκ μέρους των ουκρανικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών πολιτοφυλάκων», είπε.

Η ΝτιΚάρλο είπε ότι η Αποστολή Επιτήρησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία προσπαθεί να επαληθεύσει όλους τους ισχυρισμούς.

Το πρωί της Τρίτης, ο Ολεξέι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως η σφαγή στην πόλη Μπούκα, θα πρέπει να εκδικασθούν σε ειδικό ποινικό δικαστήριο που θα συγκροτηθεί στα πρότυπα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που εκδίκασε τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Εν τω μεταξύ, η αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Γαλλίας ανακοίνωσε την έναρξη τριών νέων ερευνών για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, σε σχέση με ενέργειες που διαπράχθηκαν κατά Γάλλων πολιτών στη χώρα.

Ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς 

Συνεχίζονται οι μάχες στην Ουκρανία, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως η Ρωσία θα προσπαθήσει να επικεντρωθεί στην πλήρη κατάληψη του Ντονμπάς τις επόμενες εβδομάδες. Η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της εκεί, μετά την απόσυρση των στρατευμάτων της από την περιοχή του Κιέβου και τις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας.

«Βλέπουμε τώρα μια σημαντική κίνηση (ρωσικών) στρατευμάτων μακριά από το Κίεβο για να ανασυγκροτηθούν, να εξοπλιστούν ξανά και να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα ανατολικά», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.

«Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένουμε περαιτέρω ρωσική πίεση στην ανατολική και νότια Ουκρανία προκειμένου να προσπαθήσουν να καταλάβουν ολόκληρο το Ντονμπάς και να δημιουργήσουν μια χερσαία γέφυρα προς την κατεχόμενη Κριμαία», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ ενόψει της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι θα συζητήσουν – μεταξύ άλλων – για την παράδοση περισσότερων όπλων στην Ουκρανία.

Τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζουν επίθεση στη νοτιοανατολική Ουκρανία, είχε αναφέρει νωρίτερα και ο ουκρανικός στρατός.

Οι ουκρανικές Αρχές αναμένουν και κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης στο Χάρκοβο καθώς τα ρωσικά στρατεύματα ενισχύονται και ετοιμάζονται να κυριεύσουν την πόλη, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

ΗΠΑ: Εκτιμήσεις ότι η Ρωσία μπαίνει σε νέα φάση Πολέμου – Oι επόμενες κινήσεις στην Ουκρανία

Βομβαρδισμοί έπληξαν τη νύχτα το Κραματόρσκ, μία μεγάλη πόλη που ελέγχεται από το Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία.  Καταστράφηκε ένα σχολείο που βρισκόταν δίπλα σε κτήριο της αστυνομίας στο κέντρο της πόλης.

Στην πόλη Μικολάγιεφ, στη νότια Ουκρανία, τουλάχιστον 11 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 62 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Βιτάλι Κιμ το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σπίτια, νοσοκομεία, νηπιαγωγεία, σχολεία κι ένα ορφανοτροφείο χτυπήθηκαν από ρωσικά πυρά. Από τη Μικολάγιεφ αναχώρησαν κάπου 120 άμαχοι με λεωφορεία χθες, πρόσθεσε ο δήμαρχος Σενκέβιτς.

Στην Αβντιίβκα (ανατολικά) σκοτώθηκαν δύο άμαχοι, δήλωσε εξάλλου ο Πάβλο Κιριλένκο, ο περιφερειάρχης του Ντανιέτσκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε στη Μαριούπολη, τονίζοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν «υπεράνθρωπη μάχη» να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά αυτή την στιγμή «δυσκολεύονται».

Η Τουρκία διατίθεται να βοηθήσει στην απομάκρυνση τραυματιών και αμάχων από τη θάλασσα, στη Μαριούπολη, αλλά αυτό εναπόκειται στη βούληση του Bλαντιμίρ Πούτιν, πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Νωρίτερα, αφέθηκαν ελεύθερα τα μέλη ομάδας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), τα οποία κρατήθηκαν τη Δευτέρα από την αστυνομία σε ζώνη που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία. Η ομάδα, που συνελήφθη στη Μάνχους, πόλη που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης, «επικεντρώνεται εφεξής στη συνέχιση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων απομάκρυνσης» αμάχων, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, προσθέτοντας ότι το περιστατικό αυτό «δείχνει τη μεταβλητότητα και την πολυπλοκότητα» της επιχείρησης αυτής.

Ουκρανία: Στην Μποροντιάνκα ο μεγαλύτερος αριθμός εγκλημάτων πολέμου

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί σοκαρισμένη τις νέες εικόνες φρίκης που έρχονται καθημερινά από τα μέτωπα των εχθροπραξιών. Μετά τις ανατριχιαστικές εικόνες από την πόλη Μπούκα στα περίχωρα του Κιέβου η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας δείχνει την πόλη Μποροντιάνκα στα βορειοδυτικά του Κιέβου ως άλλο επίκεντρο θηριωδιών κάνοντας λόγο για περισσότερες από 7.000 αναφορές για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια, συνολικά.

Στο Κίεβο μεταβαίνουν αυτή την εβδομάδα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, όπου θα συναντηθούν με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι υπάρχουν πληροφορίες πως η κατάσταση στην πόλη Μπροντιάνκα είναι χειρότερη, και θα αποκαλυφθεί σύντομα.

Η γενική εισαγγελία διενεργεί ήδη έρευνες για εγκλήματα πολέμου στην Ιρπίν, στην Μπούκα και στο Βόρτσελ.

Ο Ζελένσκι από τη Μπούκα τη Δευτέρα έκανε λόγο για άλλη μια φορά για εγκλήματα πολέμου.

Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ:  Δεν υπάρχει έγκλημα που να μην έχει γίνει στη Μπούκα
(AP /Efrem Lukatsky)

Η Μόσχα απο την πλευρά της αρνείται πως οι δυνάμεις της διέπραξαν δολοφονίες αμάχων και αποκαλεί τις εικόνες με τα πτώματα των αμάχων, που έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, «σκηνοθετημένες».

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι θα γίνει ταχεία ανεξάρτητη έρευνα και τεκμηρίωση για τις φρικαλεότητες στην πόλη Μπούκα.

«Μόλις επισκευαστούν οι γέφυρες που ανατίναξαν οι Ρώσοι κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους, οι ειδικοί θα αποκτήσουν πρόσβαση», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού συμμετέχει στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι διεθνείς ειδικοί θα ενταχθούν προσεχώς στις έρευνες.

Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ:  Δεν υπάρχει έγκλημα που να μην έχει γίνει στη Μπούκα
Bucha,(AP /Rodrigo Abd)

Η Ρωσία κάλεσε ξανά τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να συνθηκολογήσουν

Η Ρωσία κάλεσε για ακόμη μια φορά τις ουκρανικές δυνάμεις στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις και οι ξένοι μισθοφόροι θα μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια από την πόλη και να μεταβούν σε περιοχές ελεγχόμενες από το Κίεβο μέσω διαδρόμου διαφυγής σήμερα το πρωί, δήλωσε ο ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ. «Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα έχουν εγγυημένες τις ζωές τους», διαβεβαίωσε ο ρώσος ανώτερος αξιωματικός.

Ο ίδιος ανήγγειλε ότι θα γίνει νέα προσπάθεια για να απομακρυνθούν άμαχοι και ξένοι υπήκοοι από την πόλη σήμερα. Τις τελευταίες ημέρες, υποστήριξε ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ, η ουκρανική πλευρά εμπόδισε επανειλημμένα την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Στην απογευματινή αναφορά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε γνωστό ακόμη πως δυνάμεις του κατέστρεψαν δύο αποθήκες πυρομαχικών, έναν χώρο αποθήκευσης καυσίμων και δύο θέσεις διοίκησης και ελέγχου σε νέες επιδρομές.

Ανέφερε επίσης ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές προέλασαν δύο χιλιόμετρα στην περιφέρεια Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με τη Μόσχα, το 90% της περιφέρειας αυτής δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος