Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στην ανατολική πόλη Κραματόρσκ

Βομβαρδισμοί έπληξαν τη νύχτα το Κραματόρσκ, μία μεγάλη πόλη που ελέγχεται από το Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία και απειλείται από επίθεση ρωσικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, πιθανόν πύραυλοι ή ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν γύρω στις 03:00 (τοπική ώρα) ένα σχολείο το οποίο βρισκόταν δίπλα σε κτήριο της αστυνομίας στο κέντρο της πόλης.

Νωρίς το πρωί ένας κρατήρας διαμέτρου περίπου δέκα μέτρων ήταν ορατός μέσα στην αυλή του σχολείου, που έχει εν μέρει καταρρεύσει. Πολλοί υαλοπίνακες παραθύρων στη γύρω περιοχή έχουν σπάσει, όμως δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των κατοίκων της συνοικίας, καθώς το σχολείο φαίνεται πως ήταν άδειο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημος απολογισμός.

Αφότου η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της από την περιοχή του Κιέβου και τις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας και ανακοίνωσε πως θέλει «να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην απελευθέρωση του Ντονμπάς», η ουκρανική αυτή περιοχή ζει με το φόβο μιας μείζονος ρωσικής επίθεσης.

Η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε πως περιμένει μια επιδείνωση της κατάστασης σ’ αυτή την περιοχή, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος είναι ανεπτυγμένος από το 2014 σε μια γραμμή μετώπου κατά μήκος του Ντονέτσκ στα νότια και του Λουγκάνσκ στα ανατολικά – τις πρωτεύουσες των δύο αποσχισθεισών φιλορωσικών «δημοκρατιών» με το ίδιο όνομα-, η οποία προχωρεί πλέον μέχρι το Ιζιούμ στα βορειοδυτικά.

Ντε φάκτο περιφερειακή πρωτεύουσα από τον Οκτώβριο του 2014 του εδάφους που εξακολουθεί να ελέγχεται από το Κίεβο σ’ αυτό το τμήμα της χώρας, το Κραματόρσκ βρίσκεται στο κέντρο αυτού του καζανιού και μπορεί να βρεθεί περικυκλωμένο.

Χιλιάδες κάτοικοι διέφυγαν τις τελευταίες ημέρες από την πόλη φοβούμενοι αυτή την περικύκλωση. Σύμφωνα με την ουκρανική σιδηροδρομική εταιρεία, 3.100 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τη Δευτέρα, αλλά τα δρομολόγια των τρένων διακόπηκαν το πρωί της Τρίτης εξαιτίας των νυκτερινών βομβαρδισμών, καθώς οι σιδηροδρομικές γραμμές πρέπει να επιθεωρηθούν.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος