Μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών από ευρωπαϊκές χώρες – Έντονη αντίδραση της Μόσχας

Την έντονη αντίδραση της Μόσχας προκαλεί το μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών από ευρωπαϊκές χώρες που προχωρούν σε νέες πολιτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τις θηριωδίες εναντίον πολιτών στην Ουκρανία. Για personae non gratae μίλησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, αναφερόμενος σε «ορισμένους αξιωματούχους της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ΕΕ».

«Αποφάσισα να oρίσω ως persona non grata ορισμένους αξιωματούχους της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ΕΕ για συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς. Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΥΕΔ καλεί σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη στην ΕΕ για να κοινοποιήσει αυτήν την απόφαση» σημείωσε ο κ. Μπορέλ.

Η Ρωσία θα ανταποδώσει «συμμετρικά» τις απελάσεις διπλωματών της από δυτικές κυβερνήσεις, προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Νμίτρι Μεντβέντεφ.

«Eάν συνεχιστεί αυτό (…) θα κλείσουμε με δύναμη τις πόρτες των δυτικών πρεσβειών» σημείωσε ο Μεντβέντεφ και πρόσθεσε: «Θα είναι φθηνότερο για όλους και στο τέλος δεν θα βλέπουμε ο ένας τον άλλο παρά μέσα από τα σκόπευτρα των όπλων».

Η Ισπανία απελαύνει 25 Ρώσους διπλωμάτες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, καθώς αντιπροσωπεύουν «απειλή για την ασφάλεια». Επισήμανε ότι οι εικόνες της σφαγής της Μπούκα «μας εξοργίζουν» και απαιτούν «μια σθεναρή απάντηση». 

Μετά την πρωινή ανακοίνωση του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο για την απέλαση 30 Ρώσων διπλωματών από την Ιταλία, η Ρωσία διαμήνυσε πως «δεν θα αφήσει αναπάντητη την απόφαση της Ρώμης».

«Οι απειλές δεν θα σταματήσουν τη δράση μας για την ειρήνη» αντέτεινε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η Λετονία διέταξε το κλείσιμο δύο ρωσικών προξενείων στη χώρα και απελαύνει το προσωπικό τους, ανακοίνωσε το λετονικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την απέλαση 33 Ρώσων διπλωματών ανακοίνωσε και η Σλοβενία.

Η Ρωσία εκτίμησε ότι οι σχέσεις της με τη Γερμανία θα «επιδεινωθούν» περαιτέρω μετά τη «μη φιλική» απόφαση του Βερολίνου να απελάσει 40 Ρώσους διπλωμάτες.

«Οι φωτογραφίες από την Μπούκα είναι απόδειξη της απίστευτης βαρβαρότητας της ρωσικής ηγεσίας και εκείνων που ακολουθούν την προπαγάνδα της με τη βούληση εξόντωσης πέραν κάθε ορίου», σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ.

Και η Γαλλία ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι θα απελάσει 35 Ρώσους διπλωμάτες.

Η Μόσχα θα απαντήσει στην απόφαση της Γαλλίας να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ΕΕ θα υιοθετήσει κατά πάσα πιθανότητα έναν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας την Τετάρτη, ύστερα από τις καταγγελίες για δολοφονίες αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις στη βόρεια Ουκρανία, δήλωσε ο  υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον.

«Οι νέες κυρώσεις θα υιοθετηθούν πιθανόν αύριο», είπε ο ίδιος στον ραδιοφωνικό σταθμό RFI και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει επίσης να ενεργήσει άμεσα σχετικά με τις εισαγωγές φυσικού αερίου και άνθρακα από τη Ρωσία.

Η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες για δολοφονίες αμάχων από τις δυνάμεις της στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Δεν υπάρχει έγκλημα που να μην έχει γίνει στη Μπούκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος