Δεν πείθεται η Δύση για την αποχώρηση στρατευμάτων που ανακοίνωσε η Μόσχα (video)

Αντιφατικά φαίνεται να είναι τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, με τη Μόσχα να ανακοινώνει ότι αποσύρει στρατεύματα από τις περιοχές που έχουν ολοκληρωθεί οι στρατιωτικές ασκήσεις και τη Δύση να το αμφισβητεί, λέγοντας ότι οι εικόνες από το πεδίο δε δίνουν την εντύπωση αποκλιμάκωσης. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση για στοιχειώδη έλλειψη παιδείας, τονίζοντας πως «οι ασκήσεις τελείωσαν, αν δεν το πιστεύουν ας το επαληθεύσουν από δορυφόρους». Έκτακτη συνάντηση για το ζήτημα Ρωσίας – Ουκρανίας θα έχουν οι ηγέτες της Ε.Ε. το πρωί της Πέμπτης.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν αποχώρηση Ρώσων στρατιωτών, αντιθέτως, σημείωσε, ότι αυτό που παρατηρούν είναι μετακίνηση κρίσιμων στρατιωτικών μονάδων της Ρωσίας ακόμα πιο κοντά στα σύνορα. Ανάλογη ήταν η εκτίμηση που έκανε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, ενώ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν παρατηρείται ακόμη αποχώρηση.

Μέχρι τώρα η Ρωσία δεν έχει δείξει καμία αποκλιμάκωση επί του πεδίου, επανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα τη συνεχιζόμενη ρωσική απειλή κατά της Ουκρανίας.

Αντιθέτως, είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει τις στρατιωτικές δυνάμεις και ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία συνεχίζει να αυξάνεται. Υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί τις κινήσεις της Ρωσίας και αναμένει να δει αν θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα.

«Προς το παρόν βλέπουμε μετακίνηση μπρος-πίσω των δυνάμεων. Η μετακίνηση δεν σημαίνει απόσυρση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι η Ρωσία διατηρεί την ικανότητα πλήρους εισβολής στην Ουκρανία, χωρίς χρόνο προειδοποίησης.

Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συζητήσει με τη Ρωσία, όμως ταυτόχρονα προετοιμάζεται για το χειρότερο. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα, είπε, ελπίζοντας ότι η Ρωσία θα διαλέξει το δρόμο της διπλωματίας. Πρόσθεσε ότι κάποια μηνύματα για διπλωματία από τη Μόσχα είναι λόγος για μια «συγκρατημένη αισιοδοξία».

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, την ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης μέσα και γύρω από την Ουκρανία και τη μείωση του κινδύνου, τη διαφάνεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών», τόνισε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ωστόσο ότι το ΝΑΤΟ δεν θα κάνει συμβιβασμούς στις βασικές αρχές του και στο δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέξει τον δικό του δρόμο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των Υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ βρίσκεται η ενίσχυση της άμυνας στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας με την ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων, σε μακροπρόθεσμη βάση. Όπως ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, η Γαλλία έχει προσφερθεί να ηγηθεί μιας νέας ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία.

«Έχουμε αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα, αεροπλάνα και πλοία στο ανατολικό τμήμα. Έχουμε αυξήσει την ετοιμότητα της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και έχουμε ενισχύσει τις ομάδες μάχης μας στην περιοχή της Βαλτικής», είπε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονται μαζί με άλλους Συμμάχους στη Ρουμανία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Τη δεύτερη ημέρα του Συμβουλίου, οι υπουργοί ‘Αμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, θα συναντήσουν τους ομολόγους τους από την Ουκρανία και τη Γεωργία και αναμένεται να εκφράσουν την ισχυρή υποστήριξή τους στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών. Επίσης, θα συζητηθεί η επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Εξάλλου, οι υπουργοί θα επανεξετάσουν τον επιμερισμό των βαρών σε όλη τη Συμμαχία. «Χαιρετίζω το γεγονός ότι τα τελευταία μας στοιχεία δείχνουν επτά συναπτά έτη αυξημένων αμυντικών δαπανών σε όλη την Ευρώπη και τον Καναδά με 270 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον από το 2014», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, καλώντας τους Συμμάχους να συνεχίσουν να επενδύουν στην κοινή ασφάλεια.

Οι Υπουργοί ‘Αμυνας θα συζητήσουν για το πυρηνικό κομμάτι της άμυνας και το Στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον Ιούνιο στη Μαδρίτη.

Νέα αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων 

Μέχρι το Σάββατο οι ρωσικές ασκήσεις, στις οποίες μετέχουν όλες οι στρατιωτικές περιφέρειες, οι στόλοι και δυνάμεις αερομεταφοράς θα έχουν ολοκληρωθεί.

Ο στρατός αρμάτων μάχης της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας άρχισε να επιστρέφει προς τα σημεία μόνιμης ανάπτυξης μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων ασκήσεων, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Νωρίτερα, το στρατιωτικό τμήμα ανακοίνωσε ότι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας άρχισαν την επιστροφή τους από την Κριμαία, η οποία φιλοξένησε επίσης ασκήσεις μεγάλης κλίμακας.

Λαβρόφ: Ας κοιτάξουν τους δορυφόρους τους για να δουν πως λέμε αλήθεια

Με αφορμή σειρά δηλώσεων δυτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες δεν πείθονται πως η Ρωσία πράγματι αποσύρει τα στρατεύματά της, ο Σεργκέι Λαβρόφ εξαπέλυσε επίθεση προς τη Δύση. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για έλλειψη παιδείας σχετικά με τις εκκλήσεις της Δύσης για έλεγχο της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων.

«Ό,τι και να κάνουμε στην επικράτειά μας, η Δύση θεωρεί ότι δικαιούται να μας πει πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε, αυτό αποτελεί στοιχειώδη έλλειψη παιδείας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό φαίνεται στις τελευταίες κλήσεις: ας ελέγξουμε τι κάνει η Ρωσία. Οι ασκήσεις τελείωσαν, αν δεν το πιστεύουν ας το επαληθεύσουν από δορυφόρους και χρησιμοποιώντας άλλες πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών».

Τη στιγμή που η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, οι δυνάμεις των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ καταγγέλλουν πως ο ουκρανικός στρατός ενισχύει θεαματικά τις δυνάμεις του, στο σημείο επαφής στο Ντόνετσκ, αλλά και στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, το Κίεβο έστειλε Αμερικανούς στρατιώτες με βαρύ εξοπλισμό στο Ντονμπάς, την ίδια στιγμή που οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού πραγματοποιούν άσκηση για τη μεταφορά τραυματιών από το πεδίο των μαχών. Επειδή στη ζωή ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές το χιούμορ βοηθάει, το γύρο του διαδικτύου έχει κάνει η στιγμή που ενώ το Reuters είχε έκτακτη ενημερωτική εκπομπή από το κέντρο του Κιέβου και ενώ από το βάθος ακούγονταν ο ύμνος της ΕΣΣΔ.

Ζελένσκι: Δεν έχουμε δει ακόμα αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων

Οι ανακοινώσεις της Μόσχας για απόσυρση στρατευμάτων δεν φαίνεται να πείθουν τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μάλιστα μεταβαίνει σήμερα στη Μαριούπολη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σημείωσε ότι «δεν έχουμε δει ακόμα αποχώρηση» ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα.

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η κυβερνοεπίθεση στη σελίδα του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας. Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι απετράπη και κυβερνοεπίθεση στις υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας της χώρας.

Στην Ουκρανία σήμερα είναι «ημέρα ενότητας», δηλαδή αργία, για τους πολίτες μετά από το διάγγελμα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 14/2, στο οποίο ανέφερε ότι είχε ενημερωθεί για επίθεση της Ρωσίας στις 16 Φεβρουαρίου.

Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Κίεβο Γιάννης Σουλιώτης ανέφερε ότι το βράδυ της Τρίτης υπήρξαν πληροφορίες για βομβαρδισμό της Ουκρανίας από τις ρωσικές δυνάμεις. Υπήρχε μια ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ που ενημέρωνε τους πολίτες που βρίσκονται στη χώρα πως μπορούν να φύγουν οδικώς προς την Πολωνία υποδεικνύοντας τους δύο συγκεκριμένα μεθοριακά περάσματα. Επίσης, αναρτήθηκαν βίντεο στο Twitter που έδειχναν ελικόπτερα να προσγειώνονται και να απογειώνονται σε αυτοκινητόδρομο κατα μήκος των συνόρων της Ουκρανίας με την Πολωνία, ενώ ένας Ουκρανός δημοσιογράφος σε ανάρτηση στο Facebook ανέφερε ότι έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής οι στρατιωτικές δυνάμεις σε ολόκληρη τη χώρα για την αποτροπή μιας ρωσικής επίθεσης.

Ενεργός ρόλος της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις 

Τον ενεργό ρόλο της ΕΕ στον διάλογο για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης επισήμαναν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Δεν πείθεται η Δύση για την αποχώρηση στρατευμάτων που ανακοίνωσε η Μόσχα (video)
AP Photo/Jean-Francois Badias

Ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε τη Ρωσία να κάνει σταθερά και απτά βήματα προς την αποκλιμάκωση, τονίζοντας ότι η συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία δείχνει «επιθετική και απειλητική συμπεριφορά».

Έκκληση προς τη Ρωσία να μην επιλέξει τον πόλεμο απηύθυνε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος Ρωσίας-Ουκρανίας, σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Διαβάστε επίσης: Σολτς: Υπάρχει ακόμα χώρος για τη διπλωματία στη ρωσο-ουκρανική κρίση

Συγκρατημένη αισιοδοξία από το Κρεμλίνο για το διάγγελμα Μπάιντεν

Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχτηκε το Κρεμλίνο, μέρος του διαγγέλματος Μπάιντεν και συγκεκριμένα την αναφορά του, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ δεν θεωρούν το ρωσικό λαό εχθρικό. Όπως ανέφερε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, «Πιθανώς, δεν υπάρχει τίποτα κατακριτέο σε αυτό, και, πιθανώς, μπορούμε να χαιρετίσουμε το ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, μιας από τις μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο, και ενός από τα πιο ισχυρά κράτη, σκέφτεται πραγματικά τον ρωσικό λαό. Αυτό, μάλλον, θα πρέπει να μας εντυπωσιάσει». Πρόσθεσε πως αν από τα λόγια του Αμερικανού προέδρου απουσίαζε η απειλή, τότε ο ρωσικός λαός θα εντυπωσιαζόταν πολύ περισσότερο.

Ανταποκρίσεις: Αχιλλέας Πατσούκας (Μόσχα), Ειρήνη Ζαρκαδούλα (Βρυξέλλες)
Αποστολή στο Κίεβο: Γιάννης Σουλιώτης

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Πούτιν-Λουκασένκο στη Μόσχα την Παρασκευή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος