Μπάιντεν: Έτοιμοι να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε μία ρωσική επίθεση – Παραμένει πολύ πιθανή

«Για εβδομάδες η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εμπλακεί σε μια συνεχόμενη διπλωματία. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μια διπλωματία υψηλού επιπέδου. Συμφωνήσαμε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσουμε προς αυτόν τον σκοπό», επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο αποψινό το διάγγελμά του για την κρίση στην Ουκρανία, ωστόσο σημείωσε: «Θα απαντήσουμε αποφασιστικά σε ενδεχόμενη επίθεση από την Ρωσία».

Συγκεκριμένα, ο αμερικανός πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να δώσουμε στην διπλωματία κάθε ευκαιρία επιτυχίας».

«Αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία τότε θα υπάρξει διεθνής καταδίκη», είπε ακόμα.

Επισήμανε ότι εχθρός της Αμερικής δεν είναι ο ρωσικός λαός και μία απόφαση της Μόσχας, με την οποία οι ΗΠΑ πολέμησαν μαζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα είναι οδυνηρή για την Ουκρανία αλλά και για την ίδια τη Ρωσία.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν στοχεύουν τον ρωσικό λαό και δεν θέλουν την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας, ενώ αναφορικά με τις ανακοινώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ πέρι απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, σημείωσε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα, κι ότι «οι αναλυτές μας υποστηρίζουν ότι παραμένουν σε απειλητική θέση».

«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε μία ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία παραμένει πολύ πιθανή», είπε χαρακτηριστικά ο Τζό Μπάιντεν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει στο τραπέζι συγκεκριμένες ιδέες για τη δημιουργία περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη. Προτείνουμε νέα μέτρα ελέγχου των εξοπλισμών, νέα μέτρα διαφάνειας, νέα μέτρα στρατηγικής σταθερότητας», δήλωσε.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα θυσιάσουν βασικές αρχές», όμως στην επιδίωξη μέτρων που μπορούν να προωθήσουν την κοινή μας ασφάλεια, ενώ χαρακτήρισε τη διπλωματία «τον καλύτερο δρόμο προς τα εμπρός για όλα τα μέρη, κατά την άποψή μας».

«Θα συνεχίσουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες σε στενή διαβούλευση με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «όσο υπάρχει ελπίδα διπλωματικής επίλυσης που αποτρέπει τη χρήση βίας και αποφεύγει τον απίστευτο ανθρώπινο πόνο που θα ακολουθούσε, θα την επιδιώξουμε».

Όσο για την Ουκρανία άφησε να εννοηθεί πως δεν πρόκειται να αποκλείσει ενδεχόμενη ένταξή της στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για την κρίση στην Ουκρανία

Διαβάστε ακόμα:

Η Μόσχα μιλά για αποκλιμάκωση, επιφυλακτική η Δύση (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος