Ουκρανία: Προσπάθειες αποκλιμάκωσης – Η Ρωσία ανακοίνωσε το τέλος στρατιωτικών ασκήσεων στην Κριμαία

Οι ανακοινώσεις του Aμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έρχονται μετά την αχτίδα αισιοδοξίας, για επίλυση της κρίσης. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι μέρος των στρατευμάτων της ολοκλήρωσαν τις προγραμματισμένες ασκήσεις, και αποσύρονται στις βάσεις τους. Η Δύση, πάντως, παραμένει επιφυλακτική, καλώντας τον πρόεδρο Πούτιν να παρουσιάσει αποδείξεις, πως δε σχεδιάζει εισβολή. Μπλίνκεν και Λαβρόφ είχαν νέα επικοινωνία, όπου συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτή γραμμή. Θετικά ήταν τα μηνύματα και από τον Γερμανό Καγκελάριο, ο οποίος -μετά από πολύωρη συνάντηση με τον Πούτιν- διεμήνυσε ότι δεν έχουν εξαντληθεί, οι διπλωματικές επιλογές. Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι το ζήτημα ενδεχόμενης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, πρέπει να λυθεί εδώ και τώρα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Αχιλλέας Πατσούκας, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας επιστρέφουν στις βάσεις τους, μετά από ασκήσεις στην Κριμαία. «Το κλιμάκιο με στρατιωτικό εξοπλισμό των μονάδων της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας διέσχισε τη γέφυρα της Κριμαίας στο δρόμο προς τα σημεία ελέγχου (σημεία μόνιμης ανάπτυξης) μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων ασκήσεων», σημειώνει η ανακοίνωση.

Συνεχίζεται επομένως κανονικά η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. Μετά τις χθεσινές εικόνες  με τα ρωσικά στρατεύματα να επιστρέφουν από τα νότια και δυτικά σύνορα της χώρας και τις σημερινές  εικόνες από την επιστροφή τεθωρακισμένων και στρατιωτών από τη Χερσόνησο της Κριμαίας. Η αποχώρηση θα συνεχιστεί και τις προσεχείς ημέρες, μετά το πέρας των ασκήσεων της Ρωσίας στη Λευκορωσία καθώς και με τα ρωσικά πολεμικά πλοία να επιστρέφουν στις βάσεις τους μόλις ολοκληρωθούν και οι δικές τους ναυτικές ασκήσεις.

Η εντυπωσιακή και συνάμα θετική είδηση έρχεται από τη Λευκορωσία. Την στιγμή που πολλοί χθες έκαναν λόγο για επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία ακόμα και από το έδαφος της Λευκορωσίας, όπως έγινε γνωστό, η κοινή στρατιωτική άσκηση Ρωσίας-Λευκορωσίας έγινε υπό το βλέμμα του Ουκρανού ακολούθου άμυνας, ο οποίος είχε προσκληθεί. Στο μεταξύ και για πολλοστή φορά η Μόσχα επανέλαβε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία.

Είναι χαρακτηριστική  δήλωση του πρέσβη της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ.

Δε θα υπάρξει επίθεση αυτή την Τετάρτη… ούτε την επόμενη εβδομάδα, ούτε τη μεθεπόμενη εβδομάδα, ούτε τον επόμενο μήνα. Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπάνια ξεκινούν Τετάρτη.”

Ο κ. Τσίζοφ απέρριψε τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και υπογράμμισε πως «όταν διατυπώνεις κατηγορίες, πολύ περισσότερο όταν διατυπώνεις εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, έχεις την ευθύνη να παρουσιάζεις αποδείξεις. Αλλιώς πρόκειται για συκοφαντία. Λοιπόν, πού είναι οι αποδείξεις;», είπε. Ο Ρώσος διπλωμάτης κάλεσε τη Δύση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τις ανησυχίες και τις προτάσεις της Ρωσίας για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη.

«Όταν οι εταίροι μας ακούσουν επιτέλους τις θεμιτές ανησυχίες μας», θα μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία άμβλυνσης των εντάσεων, που θα είναι «προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων, από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, και άλλων χωρών του κόσμου», διαβεβαίωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Την στιγμή που η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματα της από τα σύνορα της με την Ουκρανία, οι δυνάμεις των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ καταγγέλλουν πως ο ουκρανικός στρατός ενισχύει θεαματικά τις δυνάμεις του, στο σημείο επαφής στο Ντόνετσκ, αλλά και στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Μάλιστα όπως υποστηρίζουν το Κίεβο έστειλε Αμερικανούς στρατιώτες με βαρύ εξοπλισμό στο Ντονμπάς, την ίδια στιγμή που οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού πραγματοποιούν άσκηση για τη μεταφορά τραυματιών από το πεδίο των μαχών. Επειδή στη ζωή ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές το χιούμορ βοηθάει, το γύρο του διαδικτύου έχει κάνει η στιγμή που ενώ το Reuters είχε έκτακτη ενημερωτική εκπομπή από το κέντρο του Κιέβου και ενώ από το βάθος ακούγονταν ο ύμνος της ΕΣΣΔ.

Στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιάννης Σουλιώτης, σήμερα είναι «ημέρα ενότητας», δηλαδή αργία, για τους πολίτες της Ουκρανίας μετά από το διάγγελμα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 14/2, στο οποίο ανέφερε ότι ενημερώθηκε για επίθεση της Ρωσίας στις 16 Φεβρουαρίου. Ο κ. Ζελένσκι μεταβαίνει σήμερα στη Μαριούπολη.
Ο Γιάννης Σουλιώτης αναφέρει επίσης ότι χθες βράδυ υπήρξαν πληροφορίες για βομβαρδισμό της Ουκρανίας από τις ρωσικές δυνάμεις. Υπήρχε μια ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ που ενημέρωνε τους πολίτες που βρίσκονται στη χώρα πως μπορούν να φύγουν οδικώς προς την Πολωνία υποδεικνύοντας τους δύο συγκεκριμένα μεθοριακά περάσματα. Επίσης αναρτήθηκαν βίντεο στο Twitter που έδειχναν ελικόπτερα να προσγειώνονται και να απογειώνονται σε αυτοκινητόδρομο κατα μήκος των συνόρων της Ουκρανίας με την Πολωνία, ενώ ένας Ουκρανός δημοσιογράφος σε ανάρτηση στο Facebook ανέφερε ότι έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής οι στρατιωτικές δυνάμεις σε ολόκληρη τη χώρα για την αποτροπή μιας ρωσικής επίθεσης.

Την Τρίτη (15/2) οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους σε διπλωματική επίλυση της κρίσης. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας ακόμη και αν δεν γινει εισβολή στην Ουκρανία.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας όπου συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτή γραμμή.

Θετικά ήταν τα μηνύματα και από τον Γερμανό Καγκελάριο, ο οποίος -μετά από πολύωρη συνάντηση με τον Πούτιν – διεμήνυσε ότι δεν έχουν εξαντληθεί οι διπλωματικές επιλογές. Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι το ζήτημα ενδεχόμενης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να λυθεί εδώ και τώρα.
Βλαντιμίρ Πούτιν και Όλαφ Σολτς, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει διπλωματική επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Ο Γερμανός καγκελάριος σχολίασε την είδηση για απόσυρση Ρώσων στρατιωτών από τις 130.000 που έχει συγκεντρώσει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία λέγοντας ότι «είναι καλό σημάδι, ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλα». Οι διπλωματικές δυνατότητες «δεν έχουν εξαντληθεί», διαπίστωσε ο Σολτς, «υπάρχουν αρκετά σημεία, στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε», για να αποτραπεί ένας πόλεμος στην Ευρώπη. Η Ρωσία δεν θέλει νέο πόλεμο στην Ευρώπη, διαβεβαίωσε ο Πούτιν, «φυσικά, όχι», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Νωρίτερα η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι μέρος των στρατευμάτων της ολοκλήρωσαν τις προγραμματισμένες ασκήσεις και αποσύρονται στις βάσεις τους. Η Δύση πάντως παραμένει επιφυλακτική, καλώντας τον Πούτιν να παρουσιάσει αποδείξεις ότι δεν σχεδιάζει εισβολή.

Σήμερα και αύριο στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το βασικό θέμα συζήτησης είναι η άμυνα και η αποτροπή ρωσικής απειλής κατά της Ουκρανίας  καθώς  όπως δήλωσε χθες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ  «προς το παρόν δεν έχουμε δει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης επί του πεδίου».

Ωστόσο εμφανίστηκε έτοιμος  να συζητήσει τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, την ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης μέσα και γύρω από την Ουκρανία, τη μείωση του κινδύνου, τη διαφάνεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Τη δεύτερη ημέρα του Συμβουλίου, οι υπουργοί Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, θα συναντήσουν τους ομολόγους τους από την Ουκρανία και τη Γεωργία και αναμένεται να εκφράσουν την ισχυρή υποστήριξή τους στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών. Επίσης, θα συζητηθεί η επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Το Κρεμλίνο αξιώνει το NATO να περιορίσει τη δραστηριότητά του και την ανάπτυξη δυνάμεών του στην ανατολική Ευρώπη και να δεσμευτεί πως δεν θα προχωρήσει στην εισδοχή στους κόλπους του πρώην σοβιετικών δημοκρατιών όπως η Ουκρανία, κάτι που η Δύση απορρίπτει. Ζητεί επίσης να σταματήσει η ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, ιδίως του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, στα ρωσικά σύνορα.

Ανταποκρίσεις: Αχιλλέας Πατσούκας, Γιάννης Σουλιώτης, Ειρήνη Ζαρακδούλα

Σχετικές ειδήσεις: Ουκρανική κρίση: Γιατί η Δύση ζητά έμπρακτες αποδείξεις αποκλιμάκωσης από τη Μόσχα – Ο αινιγματικός Πούτιν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος