Μόσχα: Νέες πυρηνικές απειλές Μεντβέντεφ – Στο επίκεντρο η επιστολή αρμάτων μάχης στο Κίεβο

Array

Νέες απειλές εξαπέλυσε η Μόσχα για πυρηνικό πόλεμο. Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι η πιθανή ήττα μιας πυρηνικής δύναμης, δηλαδή της Ρωσίας, σε έναν συμβατικό πόλεμο, μπορεί να προκαλέσει το ξέσπασμα παγκόσμιου πολέμου. Το Κρεμλίνο συντάχθηκε με τη θέση Μεντβέντεφ και απηύθυνε προειδοποίηση για κλιμάκωση του πολέμου, αν εξοπλιστεί με βαρύτερα όπλα η Ουκρανία.

Με ανάρτησή του στο Telegram ο στενότερος συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν και πρώην πρόεδρος της Ρωσίας ήταν ξεκάθαρος: «Η ήττα μίας πυρηνικής δύναμης σε έναν συμβατικό πόλεμο μπορεί να πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο. Οι πυρηνικές δυνάμεις ποτέ δεν έχασαν μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες εξαρτάται η τύχη τους».

Ο Μεντβέντεφ κάλεσε ΝΑΤΟ και υπουργούς άμυνας των χωρών – μελών του που θα συναντηθούν στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία για την αμυντική στήριξη της Ουκρανίας να σκεφτούν καλά τους κινδύνους της πολιτικής τους.

Συγχρόνως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε πως οι δηλώσεις Μενβέντεφ είναι συμβατές με το πυρηνικό δόγμα που ορίζει απάντηση σε περίπτωση που κινδυνεύσει η εδαφική ακεραιότητά της Ρωσίας και των προσαρτημένων περιοχών από Ουκρανικά πλήγματα.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνο. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε κλιμάκωση της σύγκρουσης σε ένα νέο επίπεδο που φυσικά δεν θα είναι καλός οιωνός για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Με τη σειρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ που κατηγόρησε τη Δύση για αλαζονική και αποικιοκρατική στάση δήλωσε: «Ελπίζω ότι θα έρθουν στα συγκαλά τους. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε οι συνάδελφοί μας από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνέλθουν το συντομότερο δυνατό». 

Στη Δύση η συζήτηση για αποστολή αρμάτων μάχης στο Κίεβο φουντώνει. Η Γερμανία αντιστέκεται και δηλώνει ότι προϋπόθεση για να στείλει τα δικά της Λέοπαρντ είναι να αποστείλουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες τα άρματα Άμπραμς. Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών συναντήθηκαν για να συζητήσουν το θέμα στο Βερολίνο, ενώ η Πολωνία απειλεί ότι θα αψηφήσει τη Γερμανία και θα στείλει τα δικά της Λέοπαρντ. Η Σουηδία με την σειρά της ανακοίνωσε ότι θα στείλει οχήματα πεζικού.

«Δεν μπορεί να υπάρξει τμηματική βοήθεια ή επιλεκτικότητα για την ενίσχυση του στρατού μας, χρειάζονται όλες οι δυνάμεις γιατί παλεύουμε ενάντια σε αυτήν την τυραννία που αυτοαποκαλείται δημοσίως γείτονας» δήλωσε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Και ενώ οι μάχες μαίνονται γύρω από την βιομηχανική ζώνη του Μπαχμούτ, πεδίο δράσης της ομάδας Βάγκνερ οι ουκρανικές αρχές ερευνούν τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου κοντά σε νηπιαγωγείο στην πόλη Μπρόβαρι με τους 14 νεκρούς. Ανάμεσά τους ο υπουργός Εσωτερικών και ένα παιδάκι.

«Με κάποιο τρόπο έβγαλαν τα παιδιά από το παράθυρο» αποκάλυψε η μητέρα της μικρής Βανέσα που τραυματίστηκε.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα για τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου για να κρίνει οποιοδήποτε έγκλημα πολέμου από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα 

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος